Kuchařka Rawmanie - jak zapadá do palea?

by - pátek, září 29, 2017

Když se mi do ruky dostala kuchařka Barbory Karchové - Rawmania, ihned jsem výzvu na recenzi přijala. Nejsem raw ani vegan. To snad ani v paleu není možné. Ale spousta receptů splňovala požadavky mého stylu stravování a tak jsem se s nadšením pustila do "vaření" a zkoušení. A tentokrát můžete i vy - na konci článku na vás čeká soutěž o dvě tyto kuchařky! Jak se mi kuchařka líbila, co jsem v nějakých receptech změnila a co se mi nepovedlo?
Kuchařka Barbory Karchové - Rawmania
Na prvních stránkách kuchařky Bára vysvětluje, jak se stravuje ona, že není vlastně 100% raw, že není 100% na žádné stravě a jí to, co si její tělo zrovna žádá. Dále pak popisuje příběh rawmanie, jak k tomuto stravování došla a proč.  Kapitola Začínáme vysvětluje, co raw (syrová) strava je a jak k ní přistupovat a co od ní očekávat. Dále se na pár dalších stránkách dozvídáme, jak vařit raw, jaké suroviny na co používat (např. co nahradí v receptech vajíčko) a co si do začátku nakoupit.
Sušení chipsů a krekrů
Když jsem knížkou listovala, abych si vybrala recepty k vyzkoušení, zjistila jsem, že budu potřebovat sušičku, kterou samozřejmě nemám. Začala jsem tedy shánět po kamarádech a známých, zda někdo takový přístroj nevlastní a nemohl by mi ho zapůjčit. Nakonec se zadařilo a Novákovi mi půjčili na pár dnů jejich sušičku (ještě jednou moc děkuju!). Bohužel to však nebyla sušička, která by měla pláty uzpůsobené i na "nalití", takže jsem spoustu receptů ani vyzkoušet nemohla. Ale byla jsem ráda, že jsem mohla "usušit" aspoň něco.
Sušička Concept
První kapitola jsou Snídaňové kaše, kde jsem si ihned vybrala Kešu vanilkovou kaši. Oříšky jsem přes noc namočila a ráno rozmixovala spolu s ingrediencemi uvedenými v receptu. A co vám budu povídat - byla božská. Sice jsem snědla jen půlku z uvedeného množství, protože sníst to celé, tak mám pokrytý příjem sacharidů na celý den, ale kdybych si je nehlídala, klidně bych do sebe tu kaši naházela celou. Datlí jsem dala také méně, protože na sladkou chuť už nejsem zvyklá a kaši posypala 100% čokoládou. Lahůdka!
Kešu raw snídaňová kaše
Další kapitola jsou Nápoje. Najdeme zde smoothies, ovocné či zeleninové šťávy nebo rostlinná mléka. Já nejsem moc velký fanoušek smoothie, protože si myslím, že je lepší ovoce jíst než pít. Nicméně mě zaujal recept na Zelené kokosové smoothie, který určitě vyzkouším, protože jeho základem je kokosové mléko. Mandlové mléko znám a doma si ho dělávám, ale Bára zde má recept i na mandlové kakao a ten teda vypadá taky sakra dobře.
Třetí kapitola obsahuje recepty na různé Svačinky. Já jsem se vrhla na kokosky, které mi tak zachutnaly, že je budu určitě dělat na Vánoce místo cukroví. Dále jsou tu různé kuličky z oříšků či sušeného ovoce, pudingy nebo moje oblíbená ořechová granola. Bára ji dělá trošku jinak než já a tak příště zaexperimentuji a přidám si do té mé kakaové boby jako ona.
RAW kokosky
RAW kokosky
Kapitola Polévky mě zaujala celkem dost, ale polévku jsem žádnou neudělala. Jsou tu 3 recepty a já bych si vybrala určitě tu hráškovou, protože se do ní přidává také avokádo, ale spíš až v létě. Teď na podzim jsem na teplé polévky, které pořádně zahřejí.

V kapitole Salátů jsem byla jako v ráji a vyzkouším do budoucna snad všechny. Tentokrát padla volba na Zelný salát s jablky a pekanovými ořechy, jen jsem agáve nahradila ovlivovým olejem a teda moc jsem si pochutnala. Dělala jsem ho dokonce 2x za sebou, jak mi ta kombinace chutnala.
Salát s pekanovými ořechy a jablkem
Krekry a tortilly - tady jsem si vybrala "rychlé" krekry. A zde přišla na řadu vypůjčená sušička, do které jsem krekry naskládala a sušila přes noc. Neřekla bych teda, že krekry jsou rychlé (suší se 6-10 hodin), ale v poměru raw asi jo. :D Chuťově jsou fakt božské a využila jsem je buď na mlsání nebo i k večeři, že jsem si je pomazala máslem.
"Rychlé" raw krekry
V další kapitole Sýry a dipy se mi moc líbily různé kešu dipy a hlavně mě zaujal makadamový sušený sýr. Samozřejmě nechybí moje oblíbené guacamole, které jsem schopná sníst jen tak na posezení.
Dezerty a nejsladší kapitola v kuchařce hned po dortech. Vybrala jsem si švestkovou kapsu, protože švestky nejsou až tak sladké a zrovna jsem doma měla misku z farmářského trhu. Kapsa se dělala z lněného semínka, které mám moc ráda a na slepení Bára přidává agávový sirup. Ten já neměla, ale použila jsem zbytek datlového. Dala jsem ho ale jen trošku, protože nyní nesladím vůbec a chtěla jsem kapsu taky ochutnat. No, nebyl to ten nejlepší nápad, protože se mi s těstem špatně pracovalo a dost se trhalo. Nicméně chuťově byla kapsa vynikající, to spojení švestek a máku bylo dokonalé. Rozdala jsem ji v práci a i kolegové chválili.
Švestková kapsa s mákem
Raw dorty jsou hodně sladké, obsahují datle a ovoce, jsou tak plné fruktózy. Takže nyní, když se snažím o low carb, pro mě nejsou. Ale v obchodě jsem našla zlevněné mango a vrhla jsem se tak na mangový raw dort, který testoval můj Matěj a Verunka. Oba dort chválili, i když se mi trošku při převozu do práce teplem rozjel a nedržel tvar, takže vzhledově nevypadal zrovna moc vábně.
Mangový raw dort
Zmrzliny už na podzim asi moc nefrčí, ale já se rozhodla zkusit tu vanilkovou, protože jsem si  zrovna koupila domů kešu máslo. Dala jsem zmrazit dva banány, než jsem je mixovala, nechala jsem je trochu povolit, abych neuvařila mixér, ale stejně byl hrozně horkej a na konci se z něj začalo i kouřit. No, musím příště asi použít jinej, než tyčák. :D
Vanilková raw zmrzlina
V kapitole Něco na Zub najdeme recept na nakládanou brokolici či květák, slané kešu nebo cuketové chipsy, které jsem se rozhodla zkusit a naskládala je tak do sušičky spolu s krekry. Sušila jsem 10 hodin oboje a na udanou teplotu 45 stupňů se z toho prostě nestal křupavý krekr ani chips. Sušila jsem tedy znovu. Dohromady mi to zabralo skoro celý den. Cuketové chipsy mi ale taky moc chutnaly, člověk má pocit, že jí fakt chipsy a má z toho snad i výčitky. :D
Cuketové chipsy
Cuketové chipsy
Závěrem Bára přidává pár stránek o jejich zásadách zdravého stravování, kde mimo jiné píše: "Nikdy nikomu nevnucovat své stravovací návyky a respektovat stravování ostatních." což se mi moc líbí, protože tento názor zastávám taky.
Kuchařka je krásná a spousta receptů mě inspirovala, člověka by ani nenapado si udělat třeba raw snídaňovou kaši rozmixováním kešu oříšků nebo něco zdravého na zub z lněných semínek, maku a švestek. Samozřejmě některé recepy jsou pro mě až moc vysokosacharidové nebo s velkým obsahem cukru. Ale jak píše i Bára ve své knize, každý si musí najít svůj styl stravování, který mu bude vyhovovat. A myslím si, že je určitě lepší na oslavu přinést raw dort z ovoce a oříšků než buchtu plnou mouky a cukru. Kuchařka je na našem trhu ojedinělá a já určitě doporučuji z ní recepty vyzkoušet.

Vy teď můžete soutěžit o dvě kuchařky Rawmania. 
Podmínky jsou následující:

1. Stát se fanouškem mé stránky na facebooku - odkaz zde
2. Do komentáře pod tento článek mi napsat, jestli máte s raw stravou zkušenosti, popřípadě jaké a co vás na kuchařce zaujalo a chtěli byste vyzkoušet?

Připište i jméno a email, abych mohla kontaktovat výherce!

Druhou knihu můžete vyhrát na instagramu, podmínky najdete pod soutěžním příspěvkem zde
Soutěžit samozřejmě můžete tady na blogu i na instagramu, do slosování vás tak zařadím 2x. :)

Čas máte do 11.10.2017 do 23:59.

Přeji všem hodně štěstí!

Léňa
Obsah kuchařky Rawmania
Barbora Karchová - autorka kuchařky
Kapitola Sýry a dipy
Kuchařka Rawmania
Kuchařka Rawmania

Pokud byste našli chybu, prosím, napište mi to. Snažím se po sobě vše kontrolovat, ale nikdo není neomylný.
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.

You May Also Like

8 komentářů

  1. Ahoj =) S raw stravou zatím žádné zkušenosti nemám, ale knížka mě velmi zaujala a ráda bych z ní vyzkousela kešu snidanovou kaši
    Karolina.ihnatova.18@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Zkušenosti s raw stravou mam akorát s tycinkami a dorty, proto me hodně překvapila ta spousta dalších receptů! Ani si nedokážu vybrat jenom jeden recept ale ted me nejvíc zajímají recepty z "něco na zub" a hlavne inspirace na zdravé vánoční pečení, abych mohla rodičům ukázat, ze to cukroví jde i zdravě! ❤️
    Gabriela Malá
    gabik.mala@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj,děkuji za soutěž..kniha vypadá super. Zatim jsem zkoušela jen různé sušenky,ale ráda bych se vrhla i na další pokusy ☺ tria@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  4. S raw stravou nemám moc skúsenosti, ale s touto knihou by som to rada napravila :). Na tejto knihe ma zaujala jednoduchosť a a krása zároveň a rada by som vyskúšala kešu kašu a banánovú zmrzku.
    Pekný deň
    Lívia Paľová, livia.palova2004@gmail.com :)

    OdpovědětVymazat
  5. Na raw stravu rádi chodíme s přítelkyní do některých specializovaných restaurací. Velmi nás tenhle styl stravování baví. Teď bych se to ale chtěl naučit sám a vyzkoušet to doma a proto bych rád zkoušel recepty z této kuchařky. Nemám asi žádný konkrétní recept který by mě lákal nejvíce. Asi bych to udělal tak že bych vyzkoušel všechno postupně :-D přítelkyně má raw stravu také velmi ráda takže by i ona měla určitě radost kdybych ji překvapil a začal připravovat nějaké domácí raw dobrůtky z této kuchařky a odstartoval tak naší domácí Rawmanii :-)
    vitekzajic@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, mám zkušenosti s raw dorty a dezerty a moc mi chutnají. Takže inspirace na další dobroty by se mi hodila. Vyzkoušela bych postupně vše, jen tak se pozná, co opakovat:-) Petra
    prokopova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravím s RAW moc zkušeností nemám, ale snažím se o nízkosachar. stravovánía recepty v knížce vypadají lákavě. Navíc sleduji i Tvůj instagram a líbí se mi příspěvky. Strhla jsem už s sebou pár přátel, tak uvidíme :-)
    Jana
    missile.q@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  8. S raw stravou moc velké zkušenosti nemám, jen jsem ochutnala v kavárně raw dort a byla jsem mile překvapena, proto bych z kucharky vyzkoušela hlavně nějake dezerty.
    Eihnatova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!