Kolik stojí měsíc na paleu?

Můj měsíční "pokus", kolik vlastně stojí tohle stravování je u konce. Poctivě jsem si schovávala každou účtenku, i když jsem si trošku přišla jako Babiš, ale co bych pro vás neudělala. Všechny jsem teď prošla, vyškrtala to, co jsem nekupovala pro sebe a dala se do sčítání. Měla jsem trochu strach, kolik to vlastně bude, protože jsem to nikdy extra nehlídala, ale byla jsem příjemně překvapená. Kolik to tedy bylo a co vlastně nejčastěji kupuju?
Tak kolik to vlastně stojí?
Ovoce a zelenina

Pro ovoce a zeleninu chodím nejčastěji do supermarketu či na trhy (Jířák nebo Náplavka). Snažím se vybírat tu pěstovanou u nás v ČR. Samozřejmě né u všech druhů to jde - například avokádo, že. Nosím si vlastní "sáčky" ušité ze záclony a snažím se tak minimalizovat spotřebu plastů. Kupuji fakt všechno, nejčastěji to, co je v akci a pak se z toho snažím vymyslet nějaké jídlo. Miluju kořenovou zeleninu, jako je celer, řepa, petržel. Často kupuju květák, brokolici a batáty. Jsem líná krájet salát, takže když je za dobrou cenu již hotový salátový mix, vezmu ho taky. I když si myslím, že kdybych líná nebyla a nakrájela si to sama, vyjde to levněji. Nevěděla jsem, kam zařadit houby, takže je dávám sem - kupuju nejčastěji žampiony a hlívu.

Na lístku tento měsíc: salát rodinný  mix, rajčata, zelí bílé, okurky hadovky, cibule, petržel, mrkev, paprika červená, avokádo, květák, kedlubna, borůvky, olivy, batáty, brokolice, kapustičky, jablko, jahody, banány, žampiony.

Maso, ryby a vejce

Veškerý původ masa a vajec, které kupuji musí být z ČR, jinak je nekoupím. To ale neplatí u ryb, konkrétně u lososa, tam kupuju ryby lovené na moři. Vejce buď domácí, co mi dává mamka, nebo z bio, či z trhu - označení 0 nebo 1. Vyjímečně jsem vzala na trhu vejce s označením 2, protože jsem nemohla žádná jiná sehnat. Pro maso tedy chodím také buď na trh, k řezníkovi u nás v ulici nebo do Naše Maso či The Real Meat Society, popřípadě Sklizeno.

Ořechy

Ořechy kupuju přes internet a vždy dělám velkou objednávku tak cca jednou za 3 měsíce. Kupuju konkrétně tyto: kešu, mandle, makadamy, lískáče, vlašáky, para, pistácie a pekany. Objednávám na www.zdraveorechy.cz. Tento měsíc jsem zrovna ořechy objednávala a do nákladů tak započítala třetinu utracené částky.

Mléčné výrobky

Taktéž se snažím kupovat farmářské, bio či sehnat domácí, taky tady platí, že koukám na původ. Nejvíce sním zralých sýrů. Mléko nepiju, občas použiju vysokotučnou smetanu či zakysanou smetanu (teď jsem dokonce sehnala i s 30% tuku). Hodně teď kupuju ovčí a kozí výrobky. Samozřejmě u mě doma nesmí chybět máslo a ghíčko.

Na lístku tento měsíc: sýr halloumi, farmářské bio máslo, kozí sýr, zakysaná smetana 15%, parmazán, sýr Herold.

Uzeniny

Ty moc nekupuju a nejím. Ale nedám dopustit na slaninu z MarksSpencera a na pár vysokoprocentních šunek z Lidlu, taktéž na jamón a pršut od značky Albert Excellent. Sehnat ale uzeninu bez dextrózy je umění. Pokud máte tip, sem s ním!

Ostatní

Tam řadím kokosové mléko, kokosové chipsy, oleje, různé oříškové mouky, semínka, kakao, vysokoprocentní čokoládu atd. Kokosové mléko kupuju u vietnamců ve večerce u nás v ulici, mají tam různé velikosti mého oblíbeného Aroy-D. Nejčastěji beru půl litru za 50 Kč. Další různé věci beru buď ve zdravé výživě, DMku nebo si objednávám z prirodnidoplnky.eu a honestmarket.cz.

Na lístku tento měsíc: kokosové mléko Aroy-D, olivový olej, kokosová mouka, vysokoprocentní čokoláda.

Jídlo mimo domov

Nejčastěji obědy v salaterii nebo večeře s přáteli. To si většinou dávám nějaký steak, rybu a k tomu grilovanou zeleninu, fazolky atp. Taky si ráda dávám burgera bez housky se salátem, mňam. :)

Kolik to teda vše stálo?

Za tenhle měsíc jsem utratila celkem 5 979,- Kč za osobu.

Závěr

Musíte brát v potaz, že nějaké věci už jsem měla doma a tento měsíc je nekupovala a naopak, něco jsem musela koupit a budu to používat ještě další měsíc (třeba kokosovou mouku). Aby to mělo nějakou větší vypovídací hodnotu, musela bych si psát náklady třeba za 3 měsíce a pak to zprůměrovat. Samozřejmě někomu ta částka může přijít vysoká, jedna slečna mi na instagramu psala, že se vejde do 3000 Kč. To by bylo pro mě skvělý, ale asi to nevyjde. :D Snažím se samozřejmě věci kupovat v akci, ale ne vždy mám čas lítat po krámech a hledat, co je kde nejlevnější, takže někdy prostě vezmu to, co je a neřeším to. Dále taky dbám na kvalitu potravin a ta se prostě platí. Bio a farmářské potraviny jsou zákonitě dražší, bohužel. Já jsem s částkou spokojená, myslela jsem si, že to bude mnohem víc, takže super. :)

Co vy, přijde vám to moc nebo málo? Díky za všechny komentáře a zase příště u nějakého dalšího článku!

Léňa
Pokud byste našli chybu, prosím, napište mi to. Snažím se po sobě vše kontrolovat, ale nikdo není neomylný.
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.

8 komentářů

  1. ahoj Leni,
    ohledně té šunky, našla jsem v Icelandu "šunku bez éček", složení je: vepřová kýta 92%, pitná voda, jedlá sůl, mangold, acerola, extrakt z mrkve, aroma, přírodní aroma, zrací kultura. Cukr nikde, myslíš, že je to ok? :-)
    Jinak já mám dnes whole30 den 9, pokus třetí :(, snad to tentokrát zvládnu, tvoje recepty jsou mi inspirací, za což děkuju!
    Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Moni, moc děkuju za tip, myslím, že je ok! :) Určitě po ní mrknu. Jsem ráda, že tě inspiruju, určitě to dáš, držím palce! L

      Vymazat
  2. Ahoj, souhlasím s Tebou. Jel jsem dlouho paleo a bylo to přesně kolem 6000 Kč, takže super, že jsi to takto přesně rozúčtovala. Díky.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, za mě je to teda vysoka castka, a to hodne.. Neumim si predstavit, ze bychom s pritelem utratili cca 12 000 kc mesicne jen za jidlo... To bychom museli sedet jen doma a nikam krome prace nechodit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to samozřejmě chápu, jak jsem psala, já moc akce nesleduji. Když přijdou do obchodu a je něco v akci, vezmu to, ale pokud mám na něco chuť tak to koupím. Navíc prostě ty bio potraviny a maso/vejce z volného chovu jsou dražší. Dále je tam započítána i položka "jídlo venku", což samozřejmě každý někam takhle chodí (ať už oběd či večeře s přáteli). :)

      Vymazat
  4. Ta částka mě moc nepřekvapila, ale přesto jsem čekala trochu méně. No řeknu to asi takto.. Chápu, že chceš dělat pro své zdraví a život dobrou věc a to moc chválím. Ale nedokážu si představit, jak by nás živila moje mamka, samoživitelka dvou dětí se 14 tisíci čistého měsíčně a do toho se třeba stravovala takto. Popravdě řečeno ani s "normální" stravou nechápu, jak jsme mohli přežít ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš naprostou pravdu, to pak člověk kouká na každou korunu. Asi kdybych měla méně peněz, také bych to řešila jinak a kupovala levné potraviny či v akci. Jedna slečna mi na instagramu psala, že se vejde do 3000 Kč měsíčně, takže i na paleu to jde levněji. :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig