Pekanové karamelky

Přemýšlela jsem, jak tyhle kuličky pojmenovat. No a jelikož mi chutí připomínají karamel, tak jsem je pojmenovala karamelky. Jsou fakt výborné a kamarád mi nevěřil, že tam jsou datle, protože nechutnají jako ty klasické raw tyčinky/kuličky. Doporučuju je zkusit, jsou fakt vynikající!
Pekanové karamelky
Ingredience:
15 medjool datlí namočených přes noc (cca 100 gramů)
1 lžíce vody, ve které byly namočené datle
3 lžíce ghí
špetk himalájské soli
1 hrnek 100% nebo vysokoprocentní čokolády
1 lžička kokosového oleje

Ingredience zakoupíte na goodie.cz a s kódem "LENI" dostanete slevu na celou objednávku.

Postup:
Datle si namočte přes noc nebo alespoň na pár hodin do vody. Pokud nestíháte, zalejte datle horkou vodou a nechte hodinu namáčet. Poté datle dejte do mixéru, přidejte pekanové ořechy, lžíci vody, ve které byly datle namočené, 3 lžíce rozpuštěného ghí a špetku soli. Vše promixujte do hladké hmoty. Tu pak dejte aspoň na 20 minut do lednice, aby ztuhla. Mezitím si připravte polevu - 100% čokoládu rozpusťte spolu se lžičkou kokosového oleje na mírném plameni. Z hmoty vytvarujte kuličky, které polévejte polevou a dejte na pečící papír. Ozdobte kouskem pekanu a dejte přes noc do lednice ztuhout.

Tip č. 1: Použijte opravdu pekany, s nimi mají kuličky krásně karamelovou chuť!

Tip č. 2: Kuličky uchovávejte v lednici v uzavřené vzduchotěsné krabičce, ať nenatáhnou chuť ostatních potravin.

Tip č. 3: Můžete použít i jiné datle, než medjool, ale z nich jsou kuličky nejlepší. Vybírejte vždy bio a nesířené.

Dobrou chuť!

Léňa
Pokud byste našli chybu, prosím, napište mi to. Snažím se po sobě vše kontrolovat, ale nikdo není neomylný.
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.

6 komentářů

  1. Dobry den, kolik je to cca gramu tech 15 datli? Mam datlovou pastu a rada bych tyto karamelky zkusila, dekuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Moniko, dnes jsem to zvážila a doplnila do receptu a je to cca 100 gramů! :) Ať chutnají!

      Vymazat
  2. Dobrý den, dělala jsem z 260g pasty a hrnku a půl ořechů (použila jsem teda vlašské a místo ghí kokosový olej). Ořechy postupně přidávejte a uvidíte podle konzistence. Přidala jsem ještě rumové a vanilkové aroma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc děkuji za vyzkoušení receptu, ale prosím, nepoužívejte umělé aroma (jako je např. vanilkové nebo rumové). Je to umělá náhražka. Vanilka se dnes již dá sehnat skoro všude a z lusku se dá udělat i domácí extrakt. Kvalitní karibský rum je taky rozhodně lepší než rumové aroma.

      Vymazat
  3. Krásný recept, myslíte, že by šlo i z fiku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že ano, jen bych si pohlídala, aby byla hmota pěkně mazlavá, fíky bývají dost často sušší než mandle. Takže bych pak přidala trochu vody nebo fíky předem namočila.

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig