úterý, února 21, 2023

Domácí majonéza

Domácí majonéza
Domácí majonézu dělám často. Samotnou ji sice nekonzumuju, ale používám ji do dipů, salátů či pomazánek. Dost často se mě ptáte, jak majonézu dělám a tak se vám zde pokusím popsat svůj postup. Používám slunečnicový (za studena listovaný!) olej. Chuťově je jemně nahořklý, což mi ale nevadí, protože té majonézy vždy použiju 1 - 2 lžičky právě do nějakého receptu. Pokud byste chtěli chuť čisté majonézy, použijte buď olivový olej z pokrutin (který už ale bohužel není tak kvalitní) nebo za studena lisovaný řepkový, či light olivový.

Ingredience:

  • 1 vejce z lednice
  • 200 gramů slunečnicového oleje, za studena lisovaného
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva nebo jablečný ocet
  • kvalitní hořčice

Postup:

1. Vejce si rozklepněte do vysoké nádoby - já používám přímo nádobu, kterou jsem měla u tyčového mixéru.

2. Odvažte si olej a přidejte ho do nádoby.

3. Vložte tyčový mixér až se bude dotýkat dna. Zapněte ho na plné otáčky a vyčkejte, dokud se nezačne objevovat bílá majonéza. V této chvíli pomalu mixér zvedejte až nahoru. Jakmile je mixér nahoře, už jen promixujte pohybem nahoru a dolů.

4. Dochuťte majonézu - solí, pepřem, citronovou šťávou (či jablečným octem) a můžete přidat i lžičku hořčice. To už záleží na chutí každého z nás. Já občas přidávám i česnek a vznikne mi česneková majonéza.

5. Přendejte do čisté suché uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici. Majonéza vydrží v kondici zhruba týden - záleží na čerstvosti vajec.

Dobrou chuť!

Léňa
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig