pondělí, listopadu 27, 2023

Slaninové brambory

Na tuhle bramborovou pochoutku budete potřebovat pouze 4 ingredience a můžete ji servírovat jen tak na zobačku s nějakým dipem nebo jako přílohu k masu. Je to prostě dobrota, kterou budete dělat pořád dokola. Naštěstí je to rychlovka a zašpiníte akorát misku, nůž a prkénko. Tak jdeme na to!

Ingredience na 2 porce:

  • cca půl kg brambor
  • 50 dkg kvalitní slaniny
  • koření dle volby, já použila:
  • sůl, rozmarýn, červenou papriku, sušený česnek a kmín
  • olivový olej

Postup:

1. Brambory očistěte pod vodou, nejlépe kartáčkem.
2. Nakrájejte je na půlměsíčky.
3. Dejte je do misky, přidejte koření a olej a pořádně promíchejte, aby se brambory celé obalily v koření.
4. Každý bramborový měsíčně zabalte do proužku slaniny a spojem dolů vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
5. Pečte na 200 stupňů cca 30 minut.
6. Podávejte jako přílohu nebo na zobačku třeba s domácí majonézou nebo dipem ze zakysané smetany a česneku.

Dobrou chuť! A nezapomeňte mě označit, pokud budete slaninové brambory zkoušet. Na instagramu i facebooku mě najdete jako lifefoodtravelcz.

Bydlím v bytě a brambory mám doma ve speciálním třívrstvém pytli Zembag určeném na skladování brambor. Do pytle se přidá sáček s kmínovou silicí, která zabraňuje klíčení. Zembag je vyroben tak, aby nepropustil světlo, je prodyšný a hliníková fólie udržuje uvnitř dostatečnou vlhkost a ochrannou atmosféru. Brambory tak vydrží v kondici až 5 měsíců - neklíčí, nevysychají, nezelenají, neměknou. S kódem LENI10 máte na Zembag 10 % slevu. Koupit ho můžete zde.


Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.
SHARE:

čtvrtek, listopadu 02, 2023

Dýňové muffiny s čokoládou

Pokud doma máte dýni, upečte si tyto skvělé dýňové muffiny s čokoládou. Krásně vám provoní byt a pochutná si na nich celá rodina. Jedná se o zdravější variantu, kdy jsem použila špaldovou a ovesnou mouku a k oslazení kokosový cukr. Při pečení vám určitě rádi pomohou i vaše děti. Tak jdeme na to!

Ingredience:

  • 140 g hladké špaldové mouky
  • 140 g ovesné mouky nebo umletých ovesných vloček
  • 6 g prášku do pečiva
  • 100 g kokosového cukru či jiného sladidla dle volby
  • 1 lžíci skořice
  • 250 g dýňového pyré
  • 1 vejce
  • 50 ml ghí
  • 100 ml mléka (může být i kokosové)
  • hrst čokopeciček či nalámané hořké čokolády
  • hrst pekanových ořechů

Postup:

1. Připravte si pyré: dýni omyjte, nakrájejte na kostky, potřete ghí a dejte péct do trouby na 200 stupňů cca 40 minut.
2. Dýni rozmixujte tyčovým mixérem na pyré.
3. Do mísy si dejte všechny suché ingredience a promíchejte metličkou. Pokud nemáte ovesnou mouku, namelte na mouku ovesné vločky v mixéru.
4. K suché směsi přidejte pyré, vejce, mléko, ghí, ořechy a čokopecičky. Vše společně promíchejte vařečkou.
5. Do formy na muffiny si dejte papírové košíčky a ty naplňte připraveným těstem.
6. Pečte na 180 stupňů cca 30 minut. Muffiny hlídejte, ať je nespálíte nebo nevysušíte, každá trouby peče jinak.

Dobrou chuť!


Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.
SHARE:
Professional Blog Designs by pipdig