úterý, prosince 19, 2023

Marcipánové brambory bez cukru

Marcipánové brambory si pamatuju z dětství z cukrárny - vždycky jsem si tedy dávala jednu bramboru, protože byla veliká. Ale napadlo mě je udělat jako menší brambůrky a mít je jako (ne)cukroví. A jsou výborné. A taky jednoduché a rychlé. Zkuste a dejte vědět, jak vám chutnali. Jdeme na to!

Ingredience na cca 20 ks:

  • 180 g mandlí ve slupce
  • 100 g moučkového erythritolu nebo jiného sladila (klidně cukru, pokud chcete)
  • 1 bílek (pokud vám vadí, dejte ořechové máslo nebo med)
  • 1-2 lžíce Amaretta nebo rumu
  • raw kakao na obalování

Postup:

1. Mandle spařte horkou vodou a nechte hodinu namáčet. Poté oloupejte. Pokud chcete použít již oloupané mandle, také je před použitím namočte a pak vodu slijte.
2. Přidejte moučkový erythritol (pokud nemáte moučkový, namelte ho v mixéru), bílek a pokud chcete, ta Amaretto.
3. Utvořte těsto a dejte ho na hodinu do lednice.
4. Z těsta udělejte kuličky, které obalte v kakau.
5. Hotovo! Skladujte v chladu v uzavíratelné krabičce a rychle spotřebujte.

Dobrou chuť!A nezapomeňte mě označit, pokud budete marcipánové brambory zkoušet. Na instagramu i facebooku mě najdete jako lifefoodtravelcz.

Bydlím v bytě a brambory mám doma ve speciálním třívrstvém pytli Zembag určeném na skladování brambor. Do pytle se přidá sáček s kmínovou silicí, která zabraňuje klíčení. Zembag je vyroben tak, aby nepropustil světlo, je prodyšný a hliníková fólie udržuje uvnitř dostatečnou vlhkost a ochrannou atmosféru. Brambory tak vydrží v kondici až 5 měsíců - neklíčí, nevysychají, nezelenají, neměknou. S kódem LENI10 máte na Zembag 10 % slevu. Koupit ho můžete zde.
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.


SHARE:

pondělí, listopadu 27, 2023

Slaninové brambory

Na tuhle bramborovou pochoutku budete potřebovat pouze 4 ingredience a můžete ji servírovat jen tak na zobačku s nějakým dipem nebo jako přílohu k masu. Je to prostě dobrota, kterou budete dělat pořád dokola. Naštěstí je to rychlovka a zašpiníte akorát misku, nůž a prkénko. Tak jdeme na to!

Ingredience na 2 porce:

  • cca půl kg brambor
  • 50 dkg kvalitní slaniny
  • koření dle volby, já použila:
  • sůl, rozmarýn, červenou papriku, sušený česnek a kmín
  • olivový olej

Postup:

1. Brambory očistěte pod vodou, nejlépe kartáčkem.
2. Nakrájejte je na půlměsíčky.
3. Dejte je do misky, přidejte koření a olej a pořádně promíchejte, aby se brambory celé obalily v koření.
4. Každý bramborový měsíčně zabalte do proužku slaniny a spojem dolů vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
5. Pečte na 200 stupňů cca 30 minut.
6. Podávejte jako přílohu nebo na zobačku třeba s domácí majonézou nebo dipem ze zakysané smetany a česneku.

Dobrou chuť! A nezapomeňte mě označit, pokud budete slaninové brambory zkoušet. Na instagramu i facebooku mě najdete jako lifefoodtravelcz.

Bydlím v bytě a brambory mám doma ve speciálním třívrstvém pytli Zembag určeném na skladování brambor. Do pytle se přidá sáček s kmínovou silicí, která zabraňuje klíčení. Zembag je vyroben tak, aby nepropustil světlo, je prodyšný a hliníková fólie udržuje uvnitř dostatečnou vlhkost a ochrannou atmosféru. Brambory tak vydrží v kondici až 5 měsíců - neklíčí, nevysychají, nezelenají, neměknou. S kódem LENI10 máte na Zembag 10 % slevu. Koupit ho můžete zde.


Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.
SHARE:

čtvrtek, listopadu 02, 2023

Dýňové muffiny s čokoládou

Pokud doma máte dýni, upečte si tyto skvělé dýňové muffiny s čokoládou. Krásně vám provoní byt a pochutná si na nich celá rodina. Jedná se o zdravější variantu, kdy jsem použila špaldovou a ovesnou mouku a k oslazení kokosový cukr. Při pečení vám určitě rádi pomohou i vaše děti. Tak jdeme na to!

Ingredience:

  • 140 g hladké špaldové mouky
  • 140 g ovesné mouky nebo umletých ovesných vloček
  • 6 g prášku do pečiva
  • 100 g kokosového cukru či jiného sladidla dle volby
  • 1 lžíci skořice
  • 250 g dýňového pyré
  • 1 vejce
  • 50 ml ghí
  • 100 ml mléka (může být i kokosové)
  • hrst čokopeciček či nalámané hořké čokolády
  • hrst pekanových ořechů

Postup:

1. Připravte si pyré: dýni omyjte, nakrájejte na kostky, potřete ghí a dejte péct do trouby na 200 stupňů cca 40 minut.
2. Dýni rozmixujte tyčovým mixérem na pyré.
3. Do mísy si dejte všechny suché ingredience a promíchejte metličkou. Pokud nemáte ovesnou mouku, namelte na mouku ovesné vločky v mixéru.
4. K suché směsi přidejte pyré, vejce, mléko, ghí, ořechy a čokopecičky. Vše společně promíchejte vařečkou.
5. Do formy na muffiny si dejte papírové košíčky a ty naplňte připraveným těstem.
6. Pečte na 180 stupňů cca 30 minut. Muffiny hlídejte, ať je nespálíte nebo nevysušíte, každá trouby peče jinak.

Dobrou chuť!


Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.
SHARE:

úterý, srpna 22, 2023

Bramborovo-cuketové placky bez mouky

 

Sezóna cuket, ale i brambor je tady. Tyhle placky jsou rychlý a moc dobrý a můžete si je vzít s sebou do krabičky i na výlet, protože chutnají skvěle i za studena. Pokud je budete dělat jako hlavní jídlo, stačí k nim udělat dip třeba ze zakysané smetany a super oběd či večeři máte na stole.

Ingredience:

  • cca 500 g brambor
  • cca 500 g cukety
  • 2 vejce
  • 100 g kvalitní slaniny
  • 100 g goudy
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • sůl

Postup:

1. Brambory i cuketu si oloupejte a nastrouhejte najemno.

2. Směs pořádně osolte a promíchejte. Nechte cca 5 minut odstát, aby pustila vodu.

3. Mezitím si slaninu nakrájejte na kostičky, goudu nastrouhejte najemno a oloupejte česnek. Troubu si dejte předehřívat na 190 stupňů.

4. Ze směsi je nyní potřeba vymačkat vodu. Já to dělám ručně, ale dobře to jde i přes plátýnko či cedník. Snažte se vody vymačkat co nejvíc, ať se s těstem dobře pracuje.

5. Do směsi přidejte vejce, slaninu, goudu, majoránku a česnek.

6. Pořádně promíchejte a utvořte na plechu placičky.

7. Plech vložte do vyhřáté trouby a placky pečte 20 - 30 minut (záleží na velikosti a tloušťce). Cca po 15 minutách můžete placky otočit.

8. Placky jdou dělat i na pánvi - tu si pořádně rozehřejte a dejte na ni dostatek tuku (ghí nebo sádla). Placky otáčejte až když jsou zespoda pěkně zlatavé, jinak se vám budou trhat.

9. Osobně je mám radši z trouby, není s tím tolik práce a podle mě i lépe chutnají.

Podávejte buď jako přílohu k masu či grilovanému sýru nebo jako hlavní jídlo s nějakým dipem.

Dobrou chuť!

Bydlím v bytě a brambory mám doma ve speciálním třívrstvém pytli Zembag určeném na skladování brambor. Do pytle se přidá sáček s kmínovou silicí, která zabraňuje klíčení. Zembag je vyroben tak, aby nepropustil světlo, je prodyšný a hliníková fólie udržuje uvnitř dostatečnou vlhkost a ochrannou atmosféru. Brambory tak vydrží v kondici až 5 měsíců - neklíčí, nevysychají, nezelenají, neměknou. S kódem LENI10 máte na Zembag 10 % slevu. Koupit ho můžete zde.


Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.

SHARE:

čtvrtek, dubna 06, 2023

Mazanec podle mojí babičky

Mazanec miluju a peču každý rok. Velikonoce mám spojené s pomalou snídaní, kdy si na mazanec namažu máslo a marmeládu a k tomu piju kakao. Babička podle mě dělá ten nejlepší mazanec na světě a tak jsem ji poprosila o recept a postup, jak dosáhnou nadýchaného vláčného výsledku. Tak jdeme na to!

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 25 g droždí
  • 3 žloutky
  • 120 g cukru krupice
  • 120 g změklého másla
  • špetka soli
  • 250 ml plnotučného mléka
  • lžička vanilkového extraktu
  • lžička kůry z bio citronu
  • rozinky či brusinky
  • celé mandle dovnitř mazance

  • plátky mandlí na posypání
  • bílek na potření
  • rozpuštěné máslo s rumem na potření upečeného mazance
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Z odměřeného množství surovin si udělejte kvásek. Do hrníčku rozdrobte droždí a přidejte lžíci cukru. Začněte lžičkou míchat a třít droždí s cukrem, dokud vám nevznikne polotekutá kašička. Ze začátku se to zdá nemožné, ale vydržte, nakonec se dopracujete ke zdárnému cíli. Do kašičky dejte 2 lžíce mouky, promíchejte a přidejte vlažné mléko. Promíchejte, aby ve vzniklém kvásku nebyly hrudky a nechte zakryté 15-20 minut vzejít kvásek.

2. Do mísy od robota (nebo větší mísy, pokud budete hníst ručně) dejte mouku, cukr a změklé máslo nakrájené na kostičky. Začněte míchat, dokud nevznikne drobenka.

3. Do drobenky přidejte vzešlý kvásek, 3 žloutky, plnotučné mléko, špetku soli, lžičku vanilky a citronovou kůru (kůru ani vanilku dávat nemusíte, ale s nimi je výsledek lepší).

4. Těsto hněťte v robotu asi 10 minut, nebo ručně déle, dokud nevznikne kompaktní hladké těsto. Nyní do těsta zapracujte hrst mandlí a hrst rozinek či brusinek. Já dávám brusinky, mám ráda kyselost brusinek se sladkou chutí mazance.

5. Těsto přikryjte a nechte kynout 1 - 1,5 hodiny.

6. Vykynuté těsto si dejte na pomoučený vál a vytvořte mazanec. Ten přendejte na plech vyložený pečicím papírem.

7. Mazanec potřete bílkem a posypte plátky mandlí.

8. Nechte ho kynout 1 - 1,5 hodiny.

9. Vykynutý mazanec nahoře nařízněte do křížku a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů 15 minut. Poté teplotu stáhněte na 150 stupňů a dopékejte asi 45 minut.

10. Teplý mazanec potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a vychladlý ho pocukrujte moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

Léňa



Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.
SHARE:

úterý, března 21, 2023

Hummus z červené čočky

Červená čočka je surovina, která mi doma nesmí chybět. V kuchyni má všestranné použití. Je velmi chutná, dobře stravitelná, levná a rychle uvařená. Tentokrát jsem z ní udělala hummus - a musím říct, že je možná i lepší, než ten klasický, z cizrny. Pokud cizrnu nemáte rádi nebo ji z nějakého důvodu v jídelníčku omezujete, doporučuju zkusit tento recept.

Ingredience:

  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 - 2 lžíce tahini
  • 1 lžíce oleje z vlašských ořechů
  • citronová šťáva dle chuti
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/4 lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • špetka chilli
  • sůl, pepř

Postup:

1. Červenou čočku pořádně propláchněte - alespoň 3x. Dejte vařit, množství vody je cca 1,5 hrnku na 1 hrnek čočky. Já čočku vařím 5 minut, poté sporák vypnu a nechám 15 minut pod pokličkou dojít. Čočku nechte vychladnout.

2.  Když je čočka studená, dejte ji do mixéru a přidejte veškeré ostatní suroviny a rozmixujte na hladký hummus. Pokud vám přijde příliš tuhý, přidejte tahini (já nejdříve dám 1 lžíci a popřípadě dochucuji) nebo trochu vody.

3. Podávejte se čerstvou zeleninou nebo krekry.

Dobrou chuť!

Léňa
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.
SHARE:

úterý, února 21, 2023

Domácí majonéza

Domácí majonéza
Domácí majonézu dělám často. Samotnou ji sice nekonzumuju, ale používám ji do dipů, salátů či pomazánek. Dost často se mě ptáte, jak majonézu dělám a tak se vám zde pokusím popsat svůj postup. Používám slunečnicový (za studena listovaný!) olej. Chuťově je jemně nahořklý, což mi ale nevadí, protože té majonézy vždy použiju 1 - 2 lžičky právě do nějakého receptu. Pokud byste chtěli chuť čisté majonézy, použijte buď olivový olej z pokrutin (který už ale bohužel není tak kvalitní) nebo za studena lisovaný řepkový, či light olivový.

Ingredience:

  • 1 vejce z lednice
  • 200 gramů slunečnicového oleje, za studena lisovaného
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva nebo jablečný ocet
  • kvalitní hořčice

Postup:

1. Vejce si rozklepněte do vysoké nádoby - já používám přímo nádobu, kterou jsem měla u tyčového mixéru.

2. Odvažte si olej a přidejte ho do nádoby.

3. Vložte tyčový mixér až se bude dotýkat dna. Zapněte ho na plné otáčky a vyčkejte, dokud se nezačne objevovat bílá majonéza. V této chvíli pomalu mixér zvedejte až nahoru. Jakmile je mixér nahoře, už jen promixujte pohybem nahoru a dolů.

4. Dochuťte majonézu - solí, pepřem, citronovou šťávou (či jablečným octem) a můžete přidat i lžičku hořčice. To už záleží na chutí každého z nás. Já občas přidávám i česnek a vznikne mi česneková majonéza.

5. Přendejte do čisté suché uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici. Majonéza vydrží v kondici zhruba týden - záleží na čerstvosti vajec.

Dobrou chuť!

Léňa
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.
SHARE:

pondělí, února 06, 2023

Jak na kombuchu?

Kombucha naložená v černém čaji
Návod na kombuchu neboli kombuchový nápoj jsem vám natočila na instagramu do Reel, ale vím, že je nepříjemné se pořád vracet k videu, takže jsem se rozhodla sepsat návod/recept i tady na blog. Chtěla bych to tak udělat i s dalšími Reely, které jsem pro vás v minulých měsících vytvořila, ať je to pro vás snadno dohledatelné.
Kombuchu vyrábím už asi rok a naprosto jsem si ji zamilovala a piju ji pravidelně, alespoň jednu sklenku denně.
Kombucha obsahuje prospěšné probiotické bakterie díky kterým pomáhá zlepšovat zažívání a je velice zdravá pro náš mikrobiom, který ovlivňuje náš imunitní sytém. Je to další fermentovaná "potravina", kterou doporučuji zařadit do jídelníčku.

Ingredience na 1 litr:

  • kvalitní černý čaj
  • 1 litr vody
  • 90 gramů BIO třtinového cukru
  • 1 kombuchu a nálev, ve kterém jste si ji donesli domů

Postup:

1. Kvalitní černý čaj si uvařte a nechte vylouhovat. Množství čaje a dobu louhování najdete na obale. Já používám tento čaj z goodie.cz, kde máte na vše s kódem LENI slevu.

2. V horkém čaji rozpusťte pořádným zamícháním cukr.

3. Čaj nechte vychladnout. Tento bod nepřeskakujte, jinak se vám kombuchový nápoj nepovede a kombuchu zahubíte.

4. Do vychladlého čaje přidejte nálev, ve kterém jste si kombuchu přinesli. Vždy se přidává 10 % objemu čaje, takže na litr dejte 100 ml nálevu.

5. Zamíchejte, vložte kombuchu, sklenici přikryjte plátýnkem a nechte fermentovat. Umístěte sklenici mimo přímé světlo a teplo. Nenechávejte ji tedy vedle sporáku nebo trouby. Já dávám kombuchu na bar, který mám mimo kuchyňskou linku.

6. Zhruba za 5-7 dní nápoj ochutnejte zda-li jste s jeho chutí spokojení. Pokud ne, pokračujte ve fermentaci. Doporučuji ale od toho pátého dne nápoj každý den ochutnat, protože pak vám může rychle zoctovatět a to už není dobré.

Nejčastější otázky

Kde kombuchu seženu?

Já jsem ji sehnala od kamarádky, takže nejlepší je, když vám ji daruje někdo, kdo již kombuchu připravuje. Seženete ji ale taky na Facebooku ve skupině: Inzerce - tibetská houba, tibi, kombucha, GBP.

Na povrchu čaje se mi udělal škraloup, vypadá jako plíseň, co to je?

Není to plíseň, ani nic závadného. Na povrchu se vám totiž udělá další kombucha, která se většinou slepí s tou původní, ale nemusí to být pravidlo. Když dostatečně zesílí, můžete ji z původní kombuchy oddělat a tuto novou kombuchu pak nabídnout dalším nadšencům fermentování, třeba ve výše zmíněné skupině.

Musím používat černý čaj a BIO cukr?

Ano, černý čaj je nutnost. Občas můžete kombuchu udělat i z čaje zeleného, ale doporučuji minimálně tyto dva čaje střídat, černý totiž kombuše nejvíc svědčí.
BIO cukr používat nemusíte, stačí obyčejný cukr, ale je nutností. Kombucha se cukrem živí a v hotovém nápoji už takové množství cukru není (záleží, jak dlouho necháte fermentovat).

Jakou používáš nádobu?

Já používám klasickou skleněnou zavařovačku od okurek, ta moje má objem 3,7 litru. Musí být pořádně vymytá a nejlépe sterilizovaná horkou vodou. Na míchání mám dřevěnou vařečku a než nápoj připravuji, umyju si pořádně ruce. Kombucha nesmí přijít do styku s kovem, tak na to pozor.

Pokud máte nějaké další otázky, neváhejte se zeptat v komentářích.
Budete-li kombuchový nápoj zkoušet, nezapomeňte mě označit či mi poslat výsledek v soukromé zprávě. Na instagramu mě najdete jako @lifefoodtravelcz.

Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.

SHARE:

čtvrtek, února 02, 2023

Jednoduchý kvasový chléb bez rozkvasu

Kvasový chléb

Chleby peču už dlouho, ale hledala jsem nějaký extra jednoduchý recept, kde bych nemusela sledovat časy kynutí a překládání. Něco, co zamícháte, necháte být a pak upečete. A jeden takový recept jsem našla a uzpůsobila si ho k obrazu svému a je to pecka! Tak zkuste - jediné, co potřebujete je kvásek, ten vám buď mohu poslat nebo se mrkněte na Kváskovou mapu.

SHARE:

úterý, ledna 31, 2023

Domácí jogurt

Domácí jogurt

Domácí jogurt si vyrábím už docela dlouho. Je to opravdu jednoduché a ušetříte - nejen peníze, ale i přírodu, protože jogurt se dělá do omyvatelných skleněných kelímků. Časově to není náročné - večer připravím směs na jogurt a ráno z jogurtovače vyndávám 6 jogurtů. Mám dva postupy - jeden je trochu náročnější, ale jogurt je o trošičku lepší a nahoře má vrstvu smetany. Druhý je extra jednoduchý a rychlý a jogurt je taky moc dobrý, ale je tekutější.

SHARE:

úterý, ledna 24, 2023

Zimní salát se ztraceným vejcem

Saláty v zimě moc nejím, protože taková ta salátová zelenina není dostupná. Tedy je, ale v hrozné kvalitě a chuti.  Saláty ale miluju, tak hledám různé alternativy a tenhle s červeným zelím jsem si moc oblíbila. Zkuste ho taky, se zálivkou s dýňového oleje je to opravdu dobrota. A díky vejcím salát pozvednete na hlavní jídlo.

Ingredience:

  • 2 - 3 listy kadeřávku/kapusty/ledového salátu
  • 1/6 menší hlávky červeného zelí
  • půl jablka
  • hrst kešu ořechů
  • 2 vejce
  • 2 lžíce vinného octa
  • sůl

Na zálivku:

  • 2 lžíce dýňového oleje
  • 2 lžičky kvalitní hořčice
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • sůl a pepř

Postup:

1. Salátové listy si natrhejte, zelí nakrájejte ostrým nožem na velmi tenké nudličky. Jablko na plátky. Kešu opražte nasucho na pánvi a nasekejte. Vše v míse smíchejte.

2. Do mističky dejte dýňový olej a 2 lžičky hořčice. Metličkou spojte a zašlehejte ještě lžíci javorového sirupu. Poté už jen dochuťte solí a pepřem. Zálivkou polijte salát.

3. Udělejte si zastřené vejce: do většího hrnce dejte vodu a počkejte, až začne vřít. Přidejte 2 lžíce vinného octa a sůl. Vejce rozklepněte do cedníku pod který dáte misku, zbavíte se tak tekutého bílku. Poté vejce přemístěte do malé mističky, ze které ho pomaličku vyklopíte do mírně probublávající vody v hrnci. Vejce se zabalí samo. Vařte 3,5 minuty a poté vyndejte na ubrousek, osušte a dejte na salát.

Dobrou chuť!

Léňa

Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.
SHARE:
Professional Blog Designs by pipdig