Domácí celozrnný chléb podle Jamieho Olivera

by - středa, března 29, 2017

Tak jsem konečně našla recept na chleba, ke kterému nepotřebuji kvásek, suroviny mám prakticky vždycky doma a je rychlý a výborný. Včera jsem ho pekla poprvé a jsem z něj tak nadšená, že jsem se rozhodla vám recept dát na blog. Recept je od Jamieho Olivera, viděla jsem ho na jeho instagramu. Jamie je jeden z mých nejoblíbenějších kuchařů, sleduji ho strašně dlouho a často se podle jeho receptů inspiruji. Vzhledem k tomu, že Jamie žije v Anglii, předpokládám, že suroviny které použil jsou trošičku jiné, než ty naše, proto jsem taky musela přidat více mouky. Ale to nic nemění na tom, že chleba je skvělý a já ho teď budu péct častěji, protože se to s kupovaným chlebem nedá srovnávat.

Na jeden bochník budete potřebovat:

250 gramů celozrnné mouky (já použila pšeničnou celozrnnou BIO Albert)
100 gramů hladké mouky
50 gramů namletých ovesných vloček
1 lžička cukru
1 lžička soli
1 lžička sody na pečení
1 velké vejce
300 ml podmáslí

Smíchejte ve větší míse sypké suroviny a v menší ty tektuté - to znamená vajíčko a podmáslí a ty vidličkou spojte.
Poté tekuté suroviny přilejte do velké mísy se sypkými a vidličkou zpracovávejte. Pak použijte ruce a vytvarujte menší bochánek.
Mně těsto hrozně lepilo, musela jsem ještě přisypat hladkou mouku - přisypávejte dokud není těsto nelepivé.
Poté přesuňte na plech vyložený pečícím papírem, do bochánku udělejte nožem kříž a pečte 50-60 minut na 190 °C.
Chléb jsem jedla ještě teplý namazaný máslem a moc jsem si pochutnala. Chutnal i příteli, takže určitě zkuste. :)

Léňa

You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za každý komentář!