Kvasový chléb |
Chleby peču už dlouho, ale hledala jsem nějaký extra jednoduchý recept, kde bych nemusela sledovat časy kynutí a překládání. Něco, co zamícháte, necháte být a pak upečete. A jeden takový recept jsem našla a uzpůsobila si ho k obrazu svému a je to pecka! Tak zkuste - jediné, co potřebujete je kvásek, ten vám buď mohu poslat nebo se mrkněte na Kváskovou mapu.
Ingredience:
- 25 - 35 gramů kvásku z lednice
- 1 lžička medu
- 400 gramů kefíru s vodou (půl na půl)
- 400 gramů chlebové pšeničné mouky
- 100 gramů celozrnné pšeničné mouky
- 8 gramů soli
- 1 lžička chlebového koření nebo kmínu
Postup:
1. Do mísy dejte kvásek, med a vodu s kefírem. Metličkou promíchejte, dokud se vše nespojí. Přidejte ostatní ingredience a zamíchejte tak, aby nezůstala nikde žádná suchá místa. Pokud je těsto příliš suché, přidejte ještě trochu vody. Zakryjte a nechte 12 hodin na lince stát.
2. Pracovní plochu si potřete olivovým olejem a chleba stočte - pokud nevíte, jak se to dělá, mrkněte na youtube, kde je spousta návodů.
3. Stočený chleba dejte do ošatky - já si vždy ošatku vystelu čistou utěrkou, kterou vysypu rýžovou moukou. Chleba do ní vložím a ještě ho trochou rýžové mouky popráším. Pokud nemáte ošatku, dobře poslouží cedník vystlaný utěrkou.
4. Ošatku i s chlebem zabalte do igelitového sáčku (používám čistý sáček do koše) a dejte na 12 hodin do lednice.
5. Půl hodiny před pečením si dejte do trouby nádobu s víkem, ve které budete chleba péct. Já používám kulatou zapékací mísu, ale dříve jsem chleba pekla v normálním pekáči s víkem. Troubu zapněte na 250 stupňů spodní a horní ohřev.
6. Jakmile je trouba pořádně rozpálená, chleba přendejte na pečičí papír a žiletkou nařízněte. Poté i s papírem vložte do rozpálené nádoby a hned do trouby.
7. Pečte 20 minut na 250 stupňů. Poté snižte na 220 stupňů a pečte 10 minut. Poté dejte pryč víko a dopečte 10-15 minut na 180 stupňů.
8. Chleba přendejte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Dobrou chuť!
Léňa
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora. |
Žádné komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý komentář!