Recenze: Sportovní hodinky Polar A360

Již déle než 2 měsíce nosím na ruce hodinky Polar A360 a tak si myslím, že konečně můžu napsat smysluplnou uživatelskou recenzi. Dostala jsem je od přítele k Vánocům a byl to nejlepší dárek všech dob! Měla jsem je vyhlídnuté už dlouho, ale říkala jsem si, že počkám na povánoční slevy. Ale Ježíšek byl rychlejší a já tak od Štědrého dne můžu sledovat, kolik cukroví jsem spálila a kolik se uložilo.
Pokud uvažujete o koupi fitness náramku nebo hodinek, třeba vám moje recenze pomůže v rozhodování. A ne, není to reklama, nikdo mi za tenhle článek nezaplatil. :)
Zdroj: polar.com

Velikost

Mám normální ženskou ruku, takže přítel volil velikost M - i na radu z eshopu, že pro hodně malinký a hubený je Sko, pro normální Mko a Lko je už pro obry. :) Nicméně to Mko by mělo sedět všem, má celkem velký rozmezí a každý si ho pohodlně upne na ruku. Jádro hodinek je pořád stejně velký, jde jen o velikost náramku.

Cena

Když budete šikovný, hodinky se dají koupit kolem 3500 Kč. A to si myslím, je velmi slušná cena na to, co všechno umí.

Měření tepu

Tep měří hodinky přes zápěstí a řekla bych, že poměrně přesně při porovnání měření tepu hrudním pásem. Při tréninku vidíte, v jaké tepové zóně se nacházíte, pokud máte trénink nastaven na určitou tepovku, hodinky zavibrují, když se z ní vychýlíte, což je super hlavně na dlouhý běhy, když potřebujete být v určitý zóně.

Spánek

Hodinky vám měří i dobu spánku a z toho ještě umí vypočítat dobu kvalitního spánku. Ukazují, kdy jste usnuli, kdy jste se probudili a jak kvalitní spánek jste měli. Dokonce je možné nastavit v mobilní aplikaci budík a hodinky ráno začnou vibrovat. A pro člověka, který nesnáší vstávání je to celkem užitečná funkce, jelikož vás v 7 ráno nepraští do hlavy mobil nějakou svojí šílenou melodií, ale příjemně vám začnou vibrovat hodinky.

Sportovní profily

Do hodinek si můžete přes aplikaci "poslat" několik sportovních profilů (sportivních aktivit), které vykonáváte nejčastěji. Pak jen při začátku cvičení zapnete příslušný profil. Samozřejmě jsou tam základní aktivity jako běh, posilování, jízda na kole, badminton, squash, bruslení, ale najdete tam například i kriket či "jazz" (ten se mi líbí asi ze všeho nejvíc, musím najít jazzový bar a jít si tam zasportovat :D).
Při cvičení na hodinkách vidíte, v jaké tepové zóně se nacházíte, je to rozdělené barvami. Dále vám ukazují, kolik kalorií jste už spálili a jak dlouho trénink trvá, v kolik začal a taky kolik je aktuálně hodin. Po docvičení stačí stisknout tlačítko na boku hodinek, trénink se buď pauzne (1 stisknutí) nebo ukončí (cca třívteřinové stisknutí).
Po ukončení tréninku si můžete prohlédnout kolik času jste strávili v jaké zóně, kolik jste celkem spálili kalorií a kolik procent z toho byl tuk. Když se pak mrknete na cvičení v aplikaci, můžete si tam přidat nějakou poznámku, jak jste se cítili a navíc tam je napsáno, jaký tento trénink byl pro vaše tělo (např. že jste zlepšili aerobní kondici). Vidíte tam i graf, jak se pohybovala vaše tepová frekvence.
V hodinkách můžete mít uložených maximálně 20 profilů.



Mobilní a webová aplikace

Jak už jsem psala výše, k hodinkám je k dispozici aplikace - jak mobilní, tak webová, kde máte přehled o veškerých aktivitách, krocích, spálených kaloriích, plnění denního cíle, spánku a mnoho dalších užitečných informací.
Synchronizace s mobilní aplikací je strašně jednoduchá - stačí na mobilu zapnout bluetooth, stisknout dlouze tlačítko na hodinkách a proces se sám spustí.

Můžete také vyhledat profil kamaráda a sledovat tak jeho aktivitu a on tu vaši (záleží, co vše povolíte jako viditelné.) Samozřejmě můžete i lajkovat a komentovat. :)

Webová aplikace je samozřejmě propracovanější, vidíte tam podrobné grafy všeho možného - například, které aktivitě se věnujete nejvíc. Vše je možné nastavit v časovém rozmezí dne, týdne, měsíce i roku.

S aplikací taky souvisí tzv. "Explore" a "Komunita". Ty najdete pod stejnojmenými záložkami ve webové apce. V explore vidíte všechny lidi, kteří používají přístroje od Polaru na sportování. Z celého světa. Můžete si tak najít svýho pražskýho kámoše na běhání. Nebo pozorovat, kdo se kudy prohání na Islandu. Je to docela sranda. Pod komunitou se můžete přidat k různým skupinám - např. "V březnu běhám 100 km Prahou" nebo "Hubneme během". Funguje to jako taková skupina na FB.


Nastavení denního cíle

Po založení uživatelského účtu a stažení aplikace si nastavíte vaši výšku, váhu, věk a vaši denní aktivitu - tzn. co většinu dne děláte. Já mám sedavé zaměstnání, mám tedy nastaveno Úroveň 1 - Pokud málo sportujete, hodně sedíte, a do práce a zpět jezdíte autem nebo veřejnými dopravními prostředky, potom vám doporučujeme tuto úroveň aktivity.
Celkem jdou nastavit 3 úrovně.  Druhá úroveň je pro lidi, co většinu dne tráví na nohou a ta třetí pro lidi s  fyzicky namáhavým zaměstnáním či vrcholové sportovce.
Když splníte 100% denního cíle, hodinky vám o tom dají vědět zavibrováním a načtením splněných procent. Pokud ještě splněno nemáte, stačí na ukazatele splněných procent poklepat a hodinky vám ukáží, kolik minut ještě musíte běhat, chodit nebo stát, abyste cíle dosáhli 100 %.



Chytrá upozornění

Hodinky si můžeme propojit s mobilem a na display pak vidíte každou smsku, whatsapp volání a podobně. Hodinky při každém upozornění zavibrují. Já mám tuto funkci vypnutou. Ze začátku jsem z toho byla nadšená, jenže - stala jsem se pak ještě větším otrokem telefonu a také se hodinky pak mnohem více vybíjí. Další věc, co mi vadila, když jsem upozornění na hodinkách "zavřela", zmizelo i z displaye telefonu. Já mám iPhone a fungovalo to bez problémů.

It's time to move!

Tahle super funkcička mě hrozně baví - když 55 minut sedíte a nevyvíjíte žádnou aktivitu, hodinky na to upozorní zavibrováním a hláškou na display "It's time to move!' (Je čas se začít hýbat! v češtině). A v tomto okamžiku máte 5 minut na to, abyste nějakou aktivitu vyvinuli - třeba se šli projít. Pokud tak učiníte, máte vyhráno, pokud ne, udělí vám hodinky bod za nečinnost, které se vám pak každý měsíc nasčítavají. Hodinky tak hlídají, abyste dlouho neseděli a byli aktivní (krevní oběd apod.). Tyto notifikace lze vypnout.

Tréninkový běžecký plán

Polar vám umí připravit tréninkový běžecký plán. Nesestává ale jenom z běhu, ale i z různého cvičení. Ve webové aplikaci si nastavíte, kolik a kdy byste chtěli uběhnout určenou vzdálenost (5 kmn, 10 km, půlmaraton a maraton), jak dlouho váš trénink obvykle trvá a jak se cítíte při fyzické aktivitě a Polar podle toho určí, kdy jaké tréninky máte mít a sám vám je vepíše do vašeho kalendáře. V ten daný den se přihlásíte do aplikace (i mobilní), spustíte video např. na core cvičení, spustíte cvičení v hodinkách a jedete! Další den máte například 40minutový výklus a tak dále. Tréninkový plán sestavený až do dne, který jste si nastavili jako cílový. Je to super, sice je to primárně určené jako běžecký tréninkový plán, ale cvičení jsou různorodá a baví mě.

Jazyk

Vše - hodinky i aplikace jsou v češtině, ale já používám angličtinu, je to pro mě příjemnější.

Přesnost

Hodně z vás určitě bude zajímat přesnost - vzdálenost hodinky měří při zapnutém profilu chůze a běh (zatím u dalších profilů, které jsem používala se mi vzdálenost nezobrazovala).
Trasy, které běhám nyní s hodinkama jsem dříve běhala s telefonem a zapnutou GPS a za mě musím říct, že hodinky měří poměrně přesně i vzdálenost. Samozřejmě tam nějaká odchylka je, ale pro moje tréninky je to postačující.

Proč teda POLAR?

Tak za prvé, hodinky Polar používá většina biatlonistů... :D a za druhé - jsem s nimi spokojená. Polar je firma specializující se na výrobu sportovních hodinek a evidentně vědí, co dělají. Jo, a uvažuju taky o té jejich váze - znáte někdo?

Hodinky můžete zakoupit třeba zde.

Pokud jsem na cokoliv zapomněla, určitě se zeptejte v komentářích.

Léňa

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig