Jak na kombuchu?

Kombucha naložená v černém čaji
Návod na kombuchu neboli kombuchový nápoj jsem vám natočila na instagramu do Reel, ale vím, že je nepříjemné se pořád vracet k videu, takže jsem se rozhodla sepsat návod/recept i tady na blog. Chtěla bych to tak udělat i s dalšími Reely, které jsem pro vás v minulých měsících vytvořila, ať je to pro vás snadno dohledatelné.
Kombuchu vyrábím už asi rok a naprosto jsem si ji zamilovala a piju ji pravidelně, alespoň jednu sklenku denně.
Kombucha obsahuje prospěšné probiotické bakterie díky kterým pomáhá zlepšovat zažívání a je velice zdravá pro náš mikrobiom, který ovlivňuje náš imunitní sytém. Je to další fermentovaná "potravina", kterou doporučuji zařadit do jídelníčku.

Ingredience na 1 litr:

  • kvalitní černý čaj
  • 1 litr vody
  • 90 gramů BIO třtinového cukru
  • 1 kombuchu a nálev, ve kterém jste si ji donesli domů

Postup:

1. Kvalitní černý čaj si uvařte a nechte vylouhovat. Množství čaje a dobu louhování najdete na obale. Já používám tento čaj z goodie.cz, kde máte na vše s kódem LENI slevu.

2. V horkém čaji rozpusťte pořádným zamícháním cukr.

3. Čaj nechte vychladnout. Tento bod nepřeskakujte, jinak se vám kombuchový nápoj nepovede a kombuchu zahubíte.

4. Do vychladlého čaje přidejte nálev, ve kterém jste si kombuchu přinesli. Vždy se přidává 10 % objemu čaje, takže na litr dejte 100 ml nálevu.

5. Zamíchejte, vložte kombuchu, sklenici přikryjte plátýnkem a nechte fermentovat. Umístěte sklenici mimo přímé světlo a teplo. Nenechávejte ji tedy vedle sporáku nebo trouby. Já dávám kombuchu na bar, který mám mimo kuchyňskou linku.

6. Zhruba za 5-7 dní nápoj ochutnejte zda-li jste s jeho chutí spokojení. Pokud ne, pokračujte ve fermentaci. Doporučuji ale od toho pátého dne nápoj každý den ochutnat, protože pak vám může rychle zoctovatět a to už není dobré.

Nejčastější otázky

Kde kombuchu seženu?

Já jsem ji sehnala od kamarádky, takže nejlepší je, když vám ji daruje někdo, kdo již kombuchu připravuje. Seženete ji ale taky na Facebooku ve skupině: Inzerce - tibetská houba, tibi, kombucha, GBP.

Na povrchu čaje se mi udělal škraloup, vypadá jako plíseň, co to je?

Není to plíseň, ani nic závadného. Na povrchu se vám totiž udělá další kombucha, která se většinou slepí s tou původní, ale nemusí to být pravidlo. Když dostatečně zesílí, můžete ji z původní kombuchy oddělat a tuto novou kombuchu pak nabídnout dalším nadšencům fermentování, třeba ve výše zmíněné skupině.

Musím používat černý čaj a BIO cukr?

Ano, černý čaj je nutnost. Občas můžete kombuchu udělat i z čaje zeleného, ale doporučuji minimálně tyto dva čaje střídat, černý totiž kombuše nejvíc svědčí.
BIO cukr používat nemusíte, stačí obyčejný cukr, ale je nutností. Kombucha se cukrem živí a v hotovém nápoji už takové množství cukru není (záleží, jak dlouho necháte fermentovat).

Jakou používáš nádobu?

Já používám klasickou skleněnou zavařovačku od okurek, ta moje má objem 3,7 litru. Musí být pořádně vymytá a nejlépe sterilizovaná horkou vodou. Na míchání mám dřevěnou vařečku a než nápoj připravuji, umyju si pořádně ruce. Kombucha nesmí přijít do styku s kovem, tak na to pozor.

Pokud máte nějaké další otázky, neváhejte se zeptat v komentářích.
Budete-li kombuchový nápoj zkoušet, nezapomeňte mě označit či mi poslat výsledek v soukromé zprávě. Na instagramu mě najdete jako @lifefoodtravelcz.

Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig