Breakfast madness

Snídaně. První jídlo dne. Někdo tvrdí, že nejdůležitější. Naopak, někteří lidé nesnídají vůbec a někteří to dělají dokonce záměrně! (Jako vážně si nechají ujít jídlo?) Nesnáším vstávání, ale miluju snídaně. Za sebe musím říct, že večer jdu spát s myšlenkou na snídani. Možná to je proto, že vím, co budu mít, jelikož se snažím si snídani vždycky připravit, abych ráno neměla spěch. A co si budeme povídat, když se nenajím, jsem vcelku nepříjemná osoba, takže za mě určitě - snídat. A hodně. Hodně moc. A když už hřešit, tak právě na snídani. Za prvé - začnete příjemně den. Za druhé - nějaký ten cukr stihnete přes den pohodlně spálit. A co jsou moji snídaňoví šampioni?

1. Chia puding
Tuhle úžasnou rosolovitou věc jsem objevila teprve nedávno a to s příchodem kuchařky Cukrfree do mojí domácnosti. Příprava je až směšně jednoduchá, připravuju si ho vždycky do skleničky večer.
Dle Janiny smíchám chia semínka, konopná semínka, kokosové mléko, kakao a ořechy (v kuchařce jsou psané lískáče, já dávám jakékoliv oříšky). Párkrát promíchám a nechám v lednici odpočívat.
Občas místo kokosového mléka použiju bio kravské (chcete-li šťastné) nebo vodu.
Pokud připravuju chiapuding s vodou, je dobré ještě použít něco k oslazení - buď med, nějaký sirup a nebo já nejraději přidávám nakrájený banán.
Ráno popadnu slenici a když nestíhám, můžu jíst i cestou do práce nebo v práci.
Chia puding je jedna z nejlepších a nejrychlejších snídaní na světě.


2. Lívance a palačinky

Jo, všichni je známe, skoro všichni je děláme. Receptů je milion. Zdravé, nezdravé. Sladké, slané. Když chci extra zdravou snídani, smíchám banán, šťastné vejce, lžičku kokosového oleje a skořici NEBO banán, šťastné vejce, kypřící prášek a trochu mandlové mouky. Do směsi je možno naházet zmražené či čerstvé ovoce nebo kokos, ořechy. Záleží, kolik chcete lívanců, z tohohle množství jich je většinou 6-8. Fantazii se meze nekladou. Rozmixuju tyčákem (občas jen vidličkou rozňochňám) a pak na pánvi opeču. Podle velikosti to nazývám buď lívancema nebo palačinkama.

Ale ty nezdravé, ty mají taky něco do sebe. Není to teda vůbec paleo nebo fit. Ale je to děsně dobrý. Recept na palačinky mám od svojí babičky, a ta ho má od svojí. Je to teda sakra starej recept a musím říct, že funguje. Vždycky se mi povedou.
Palačinky od babičky: 1-2 vejce, špetka soli, 4 dkg cukru, 1/2 litru mléka, 20 dkg hladké mouky - a ten trik spočívá v tom, že na "střídačku" smícháte mléko a mouku a metličku vytvoříte hladkou hmotu. Přidáte vejce, sůl a cukr a opět promícháte. Než nalejete na pánev, vařečkou vždycky promíchejte. No a je to.
Když chci (spíš přítel, když chce) nezdravý lívance, dělám je podle tohoto receptu od Apetitu. Mňam.
Tyhle dobrůtky si většinou dávám o víkendu, v týdnu není čas.
A nebojím se na ně dát marmeládu.
Nebo Nutellu.
Nebo obojí.
Nezdravý, s nutellou, ale boží!
3. Kaše

A ne, není to mojeovesna. I když - bývávala. Ale já nejsem člověk, kterej ji má rád a užívá si ji. Nikdy mi pořádně nechutnala a jedla jsem ji jen proto, že to jedl každej a je to považovaný za zdravou snídani. Tak teď jsem přestala.
Dělám si kaši z kokosu - ať už ze strouhanýho nebo z kokosový mouky. Nebo z mletých ořechů. A je to něco tak strašně dobrýho a rychlýho! A navíc vás to zasytí a nenaběhne po tom inzulin. Jeden super recept například tady.
No a když chci bejt hodně rozmazlená a malinká Lenička, udělám si klasiku - krupicovou kaši, na kterou dám kus másla a posypu grankem. (Aneb snídaně šampionů, mami chci přidat!)
4. Mug cake
A zase budu otravovat se svou paleo stravou. Nedělám totiž mugcake z vloček. Ten mi nechutná ještě víc než kaše. A ještě ta divná struktura. V žaludku je z toho akorát slepenec. Recept jsem vám už sem na blog dávala, ale klidně ještě jednou...

Takže - 3 kostičky hořské čokolády nalámu do hrnku, přidám lžíci oleje (nejraději kokosového, ale dá se použít např. i olivový) a pak nechám v mikrovlnce rozpustit. Do hrnku pak následně dám 2 lžíce kokosový mouky, 2 lžíce vody a vajíčko, promíchám vidličkou a přisypu půl lžičky sody na pečení. Dám do mikrovlnky cca na minutu a půl a voalá! Mám nejlepší mugcake ever. Samozřejmě ještě můžete přidat oříšky, ovoce... opět, fantazii se meze nekladou. Já ho většinou pokladu banánem a na vrch dám trošku malinové/jahodové domácí marmelády.
4. Vejce na milion způsobů
Mňam. Vejce. Miluju. Jím denně. A vůbec nemám strach. Takový ty kecy okolo cholesterolu a nemocí. Nebojim. Vejce jim naměkko, natvrdo, míchaná, jako omeletu, buličí (volské) oko, vejce do skla, vaječný muffiny. Variací je miliony a co do vajec můžete přidat taky.
Naměkko vařím 2,5-3 minuty od bodu varu, dle velikosti. Na tvrdo 10 minut.
Omeletu dělám tak, že si opeču například slaninu a žampiony a zaleju šlehanými osolenými a opepřenými vejci, přiklopím pokličkou a na nejnižší stupeň dopeču.
Když míchat, tak na ghee a taky třeba na slanině či žampionech. Nejlepší je rozklepnout celá vejce na pánev, počkat, až začne bílek bělat a pak umíchat směrem k středu. Jsou úžasně vláčný a tekutý.
Kdo neznáte vejce do skla, doporučuju zkusit udělat doma nebo na ně aspoň zajít k Pohlreichovi. Recept mám opět od cukrfree a najdete ho tady.
Vaječný muffin je můj novodobý favorit, je to rychlý a dobrý. Opět jsem se inspirovala u Janiny. Někdy ale vejce nemíchám, ale pouze ho rozklepnu do formy na muffin. Jak se mi chce.
Jezte vejce. Ale dbejte na to, odkud jsou. Minimálně, zda ta slepice nebyla v kleci. Klecový vejce jsou vůbec to nejhorší, co si můžete koupit a sníst. Raději si připlaťte a kupte vejce kvalitní. Vyplatí se to nejen na chuti, ale odměnou vám bude dobrý pocit,  že ta slepice má normální život. Taky ta vajíčka budou zdravější, než když jsou ty slepičky ve stresu. Mrkněte třeba na vaječnou mapu, kde se dají koupit šťastná vajíčka ve vašem okolí.
5. Párky
Ty jíš párky? No, jim. A fakt mně chutnají. Ale musej to bejt dobrý párky. Kvalitní, s hodně masem. Já je kupuju v řeznictví a uzenářství Múúú. (Kde vlastně kupuju i maso, uzeniny a sýry, nejlepší!!) Neříkám, že je snídám denně, ale tak 1-2 x za 14 dní si je dám. S domácím kečupem nebo hořčicí a kupou zeleniny. Nebo paleo chlebem. Jo, párky. Na ty nedám dopustit. Ohřívám ve vodě, dokud se nezačnou na dně tvořit malé bublinky, pak plyn vypnu a nechám ještě chvíli "dojít". Nikdy se mi nestalo, že by mi praskly, ale to je tím, že obsahují opravdu velké množství masa. Což mi připomíná, že se hrozně těším na léto až si opeču špekáček na ohni. Oh my god!

6. Granola či sypané domácí müsli
Netuším odkud pochází název granola ani proč se tak nazývá směs ořechů, semínek a sušeného ovoce. Ale je to dobrý a výživný a rychlý. Nasypu do misky, zaleju mlékem a jím.
Není nic jednoduššího než si doma připravit granolu. Já si do misky nasypu ořechy a semínka, které mám ráda, přidám rozinky, datle, kokosové plátky a promíchám. Důkladně. V mikrovlnce si rozehřeju kokosový olej s kakaem a naleju do směsi. Opět promíchám. Opět důkladně. Rozložím na pečící papír a cca na 140 stupňů. Každých 15 minut promíchám (všimněte si, že pořád promíchávám! :D). Až jsou oříšky hezky hnědé, vyndám pekáč a nechám vychladnout. Podle množství to trvá 30 minut až hodinu. Musíte ale granolu hlídat, má tendence se připálit. Hlavně ke konci. Tak bacha. Ono spálenej kokos nebo tvrdá datle vám snídani umí pěkně pokazit. A to vím o čem mluvím. (Protože jsem samozřejmě poprvé granolu připálila.)
No a sypané müsli je něco podobného, akorát to nepečete. Smícháte, co máte rádi a uložíte do sklenice. Ráno na snídani mícháte s čím chcete.

7. Avokádo

Kdo nemá rád avokádo, jako by nebyl. Tohle zelený ovoce je nejen mega zdravý, ale i mega dobrý. Teda aspoň pro mě, vím, že má i svý odpůrce. Ale to si nedokážu vysvětlit. Buď si ty lidi koupili špatný/nezralý/zkažený avokádo nebo jsou prostě divný. (Každopádně, Leničko...) Avokádo se dá jíst taky na milion způsobů.


Já ho vydlabu, vyklepnu do něj vajíčko, posypu parmazánem a zapeču v troubě.
Nebo proužky avokáda obalím ve slanině a opeču.
Nebo si udělám avobombu či avíčka podle Janiny (už zase?).
A kdo už zkoušel avokádovo-čokoládovou pěnu? To je strašně dobrá záležitost. Půl avokáda, banán, lžíce kakaa (nebo i víc, dle chuti) a lžička medu/javorovýho/datlovýho sirupu. Rozmixovat tyčákem. Omnomnom.
8. Polévka
Polévka, hlavně v zimě, k snídani? To nejlepší, co může být. Nejenže polévku máte v hrnci v lednici, takže ji jen uvaříte v mikrovlnce a jíte. Ale máte v bříšku jak v pokojíčku. Samozřejmě nemyslím polévku, kde převládá voda. Ale hustou zeleninou či luštěninovou s kapáním či masem. Možná vám to přijde divný, ale to, co napíšu, že snídám teď je asi ještě divnější.

9. Maso
Jo, když mi zbyde kus masa od večeře tak si ho ohřeju. Jak už jsem psala, ono snídaně je stejný jídlo jako oběd a večeře. Jen jsme prostě zvyklý jíst kašičky a vajíčka. Ale taková ranní vepřová panenka ve slanině je pecka. Tyhle snídaně si ale spíš dávám, když vím, že budu mít velký výdej, třeba například před běžkama/kolem/bruslema. Na strašně dlouho mě zasytí.
No, ze začátku mi to přišlo vcelku divný, snídat flákotu, ale teď už mi to přijde normální.

Myslím, že jsem se rozepsala až dost. Ale o něčem tak úžasným, co se nazývá snídaně. A je to první jídlo dne. A pro mě je děsně důležitý. (Už jsem se zmiňovala, že hladová jsem poněkud nevrlá?)
Snad se vám článek líbil a přinesl nějaké tipy, co snídat. Uvedla jsem zde i několik celkem "nezdravých" snídaní. Jsem totiž taky jenom člověk a nebudu si odpírat něco, co mi chutná. A když to je krupicová kaše, tak si ji jednou za čas prostě dám a nemám z toho výčitky.
Jo, strava je základ úspěchu, ale já se držím pravidla 80/20. 80% mého jídelníčku tvoří paleo... a zbytek tvoří to, co je strašně nezdravý, ale můžu se po tom utlouct.
Léňa

2 komentáře

  1. Super tipy :) Snídaně je moje nejoblíbenější jídlo dne, kvůli ní vstanu klidně i ve 4 hodiny ráno :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, mám to taky tak! :D Vždycky jsem večer, když jdu spát, natěšená na ráno, protože bude jííídlo! :D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig