Domácí pribináček

Pribináčka miluju. Je to taková moje závislost už od dětství. Jednou (asi tak 15 let zpět) byla s Pribináčkem soutěž - museli jste nasbírat určitý počet víček z Pribináčků a za odměnu byly talířky, hrníčky, mističky a další věci se znakem Pribináčka a s tím super kočičákem, co je na obalu. Takže co já jsem neudělala? Nakoupila jsem potřebný počet Pribináčků, všechno dala do misky a celý odpoledne jedla. Druhej den jsem měla silný střevní potíže (zkuste si sníst 30 Pribináčků najednou) a nic jsem nevyhrála. :) Pribináčka ale miluju dál a tak jsem si ho zkusila udělat doma. Je totiž bez cukru. A výborně se hodí do low-carb-high-fat stravování.

Ingredience na vanilkový:
2 tučné tvarohy ve vaničce
200 ml smetany 31%
bio vanilka (kupuji sáček v DM) nebo vanilkový lusk (dřeň)

Ingredience na kakaový:
2 tučné tvarohy ve vaničce
200 ml smetany 31%
bio vanilka nebo semínka z lusku
raw kakao

Ingredience na kokosový:
2 tučné tvarohy ve vaničce
200 ml smetany 31%
bio vanilka nebo semínka z lusku
bio strouhaný kokos
kokosové mléko

Postup:

Tvarohy vyklopíme do mísy a vyšleháme. Poté přiléváme smetanu a stále šleháme do krémové konzistence. Pokud chcete udělat kokosový Pribináček, teď je prostor na přidání kokosového mléka (přidávejte dle chuti) a další šlehání. Na konci přidáme vanilku/kakao/kokos a dále šleháme. 
Vanilku přidávám do všech třech druhů, protože dodá takovou tu klasickou pribináčkovou chuť. Do toho vanilkového však přidám víc. Všeho vždy přidám trochu, promíchám a ochutnám.
Přendáme do skleniček, uzavřeme a necháme vychladit v lednici.

Dobrou chuť!

Léňa

Slovníček pojmů:
Tvaroh vzniká srážením mléčné bílkoviny - kaseinu. Je zdravý, sytý a vysoce výživný. Obsahuje stoprocentně stravitelnou bílkovinu, draslík, hořčík, B2-riboflavin, dále je zdrojem vápníku. Dá se použít i jako pleťová maska či jako obklad při angíně. V kuchyni je všestraným pomocníkem jak na pečení, tak do různých pomazánek či místo másla. Tučný tvaroh na 100 gramů obsahuje 141 kCal, z toho 9 gramů bílkovin, 3,8 gramů sacharidů a 9 gramů tuku.
Smetana 31% má vysoký obsah mléčného tuku. Obsahuje vitamíny A, B, D, E a K. Je bohatým zdrojem vápníku, hořčíku, fosforu a dalších vitamínů. Použití je široké, jak do omáček, tak do dezertů. Smetan je spoustu druhů, ať svým obsahem tuku nebo chutí (sladká, zakysaná). 31% smetana obsahuje na 100 gramů 298 kCal. z toho 2 gramy bílkovin, 3 gramy sacharidů a 31 gramů tuku.

7 komentářů

  1. Domácí pribiňáček?!?! No mňáám! Taky jsem ho měla hrozně ráda jako malá :)

    https://wantbefitm.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si ho určitě udělej, je skoro nerozeznatelný od originálu! :)

      Vymazat
  2. Mňam! Pribinacka jsem nejedla už věky věků 🙈 S přírodní vanilkou bych si určitě dala mnohem radši než toho kupovaneho 😇😊 vypadá to fantasticky! Š z Corculum

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho taky právě přestala jíst, když jsem zjistila, kolik obsahuje cukru a že s pravou vanilkou taky nemá nic společného. :) Ale tenhle recept ho opravdu velmi věrně připomíná, tak to určitě zkus. :) L

      Vymazat
  3. Mňam!! Pribinačka jsem neměla tolik let, wow už si ani nepamatuji kdy jsem ho měla naposledy. A to jenom kvůli tomu, že je pro mě neuvěřitelně sladký. Takže díky tvému receptu si jeho chuť dětství určitě připomenu :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  4. ja si zvyknem robiť niečo podobné :) akurát používam hrudkovaný tvaroh, ktorý s rozmixovanými mrazenými jahodami je jedna báseň :3

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig