Jizerky na kole II. - Souš, Knajpa, Pískovcový lom a rozhledna Štěpánka

Ráno jsem bez problémů vstala kolem sedmé hodiny. Nevím, čím to je, ale jakmile mám dovolenou, vstávám svěží a s radostí hrozně brzo. Jakmile mám ale vstávat do práce, budík mi řve třeba pětkrát a já nejsem schopná vylézt z postele. Na snídani jsem se nacpala vajíčkama, šunkou a zeleninou k prasknutí. Jako dezert jsem si dala bílý jogurt s ovocem a byla jsem spokojená. V 9 už jsem seděla na kole a šlapala známou cestou k parkovišti, Matěj mi klasicky ujížděl, takže jsem většinu cesty viděla jen jeho záda, ale to mi nevadilo.
Miluju výhledy na horách
Dnes jsme si chtěli projet kolečko, které jezdíme na běžkách - teda, Matěj jezdí na běžkách. Já jezdím jen malé, cca 15 kilometrové. Takže jsme z parkoviště zabočili na známou cestu a sjeli dolů na Smědavu, tam jsme objeli kolečko kolem Předělu zpět na Smědavu a vyrazili na Knajpu, kam jsem jela poprvé. Na běžkách se mi do toho kopce nikdy nechtělo... Na kole to sice bylo lepší, ale celkem se to táhlo. Nahoře jsme se občerstvili, dali si tyčinky, objeli cca kilometrové kolečko ještě nad Knajpou a vyrazili zpět a dále směrem na Promenádní.
Knajpa nebo taky Kneipa

My dva cyklisti na Knajpě
Skorou u konce Promenádní a vyšlapání kopce, který je na běžkách pro mě ten nejhorší a na kole to šlo samo, se nám rozprostřel nádherný výhled na přehradu Souš. Chvíli jsme se kochali přírodou, seděli na kameni, ze kterého bylo krásně vidět a odpočívali. Nafotila jsem pár fotek mobilem a mohli jsme jet dál.

Pohled na Souš
Vrátili jsme se známou cestou zpět na parkoviště Pod Bukovcem a sedli jsme si tam na zahrádku jedné restaurace. Matěj si dal pivo a objednali jsme si na půl klobásu, která fakt bodla, protože jsme přes den celkem nic nejedli a jelikož už bylo kolem třetí, můj žaludek si žádal jídlo. Rozhodli jsme se vrátit do hotelu a podívat se pěšky do okolí Kořenova. Celkem jsme na kole dnes najeli 50 km.
Pod Bukovcem s golemem
Přímo nad Kořenovem je rozhledna Štěpánka. Jedná se o 24 metrů vysokou kamennou novogotickou rozhlednu stojící na vrchu Hvězda (959 m. n. m). Je to nejstarší rozhledna v Jizerských horách. Vydrápat se nahoru po tom výletě na kole bylo trošku náročnější, ale zvládli jsme to. Cestou jsme ještě objevili starý pískovcový lom. Z rozhledny byl úžasný výhled na všechny strany. Jelikož bylo slunečno, viditelnost byla maximální a já tak beze slov chodila okolo kulaté věže a byla jsem unešená z krásy českých hor.
Pískovcový lom v Kořenově
Rozhledna Štěpánka
Výhled z rozhledny Štěpánka
Pod rozhlednou se nachází kamenný Maltézský kříž (pravděpodobně největší v ČR), který symbolizuje pietní místo, které vybudovali němečtí obyvatelé v roce 1944 na uctění památky padlých německých vojaků v cizině. Kříž byl po roce 1945 zničen a později zrekonstruován. Je od něj taky krásný výhled do krajiny.
Výhled od Maltézského kříže
Po týhle krásný procházce jsme už jen došli do hotelu na večeři, ze které jsem tedy moc nesnědla, protože hotel moc zdravou stravu nevařil, ale vybírala jsem nejmenší zlo. Pak jsme padli za vlast u televize. Zítra nás čeká Harrachov a výšlap na horu Bukovec!

Léňa

Čtěte také:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig