Farmářské trhy na Jířáku

Na trhy chodím moc ráda. Nejblíž mám trhy na Kubánském náměstí, ráda zajedu na I. P. Pavlova a když se poštěstí, že jsem v sobotu v Praze, tak i na Náplavku. Nejradši ale jezdím na trhy na Jiřího z Poděbrad. Má to tam totiž své kouzlo. Líbí se mi ten kostel a park, celkově jsou ty trhy prostě trošku jiné. A tak jsem se rozhodla vám o nich trochu napsat. Pokud budete v Praze, určitě na ně zajděte.
Trhy na Jířáku
Trhy jsou otevřené od středy do soboty, od 8 hodin ráno. V týdnu jsou tam trhovci až do šesti, v sobotu zavírají ve 14 hodin. Já tam nejraději chodím ve čtvrtek, ale důvod vám neřeknu. Prostě jsem si z toho udělala čtvrteční ranní rituál. Dám si tam kafe, něco dobrého k snědku a když doma už nemám zeleninu, maso nebo vajíčka, zrovna i nakoupím. Najdete zde spoustu stánků a to nejen s jídlem.
Kávová poezie a trhy na Jířáku
Já moc ráda chodím ke stánku se starýma knihama. Pán je moc milý, má přehled a stačí mu říct, co řádi čtete a on vám hned doporučí a i najde knihu. Nebo prostě jen tak hrabete v krabicích, prohlížíte si knížky a vybíráte, kterou byste si koupili. Tentokrát jsem si koupila knížky dvě - William S. Burroughs - Teplouš a Egon Hostovský - Žhář.
Stánek s knihami na Jířáku
Moje dva úlovky
Pak jsem si samozřejmě hned šla dát kafíčko, protože bez kafe to nejde. Kávu tady mají úžasnou, já si dávám moje oblíbené Flatt White. Miluju ty jejich kelímky s poezií - mrkněte na instagram Kávového klubu - @kavovyklub.
Naše Flatt White od @kavovyklub
Na Jířáku je pravidelně ve čtvrtek Paleo stánek, kde mají napečené čerstvé dobroty, které splňují paleo stravování! Hurá! Takže to je odpověď na ty dotazy, jakto, že si dávám koláče a buchty! U milého pána si kupuju i kokosovou, banánovou nebo mandlovou mouku. Mají je v BIO kvalitě, jsou voňavé a výborně se z nich peče. Více o této pekárně zde. Tentokrát jsem si dala čokoládové brownies, ale jejich borůvková bábovička nebo kešu koláč jsou taky skvělé!
Ten vpravo s oříškama - to je čokoládový s kešu, moje láska!
V popředí borůvková bábovička!
Další můj oblíbený stánek je stánek s ledovým čajem zdobeným kvítky. Stánek vlastní milá slečna, která má projekt @cajove_bedynky - každé roční období sestaví bedýnku s pěti sypanými čaji a tu zašle odběratelům! Určitě mrkněte na její krásný instagram nebo ochutnejte přímo na Jířáku. Já si dala zelený čaj a byl vynikající.
Ledové čaje od cajove_bedynky
Zelený čaj
Na trhu najdete taky stánek s květinami, kam já strašně ráda chodím. Tentokrát jsem si udělala radost sušenou kytičkou, protože jsem si ji chtěla vzít do práce jako ozdobu na stůl. Ale mají tu i obrovský výběr již navázaných živých kytic a jsou opravdu nádherné. Ten hnědý papír okolo jim dodává takové to typické "kytka z trhu".
Jedna z živých květin z trhů na Jířáku
Zelený čaj a moje sušená kytka
Tentokrát jsem nic jiného nekupovala, ale ráda zde kupuji vejce, maso a uzeniny, ořechy a mléčné výrobky. Vše je totiž od farmářů z ČR, většina BIO. Mají tu taky skvělé máslo! Z dalších stánků tu je třeba palačinkárna, pekárna, kde mají skvělé quiche, stánek s vínem z moravy nebo stánek s houbami, jak lesními, tak žampiony (normální i portobello) nebo stánek s textilem - tentokrát jsem tu potkala ručně šité tašky, povlaky na polštáře a šité hračky pro děti. Samozřejmě nechybí stánky s krásnou zeleninou a ovocem. Člověk by tady koupil úplně všechno!

A co vy? Kam chodíte na trhy nejraději? :)

Informace o trzích naleznete zde nebo na jejich instagramu - trhy_na_jiraku.

Léňa
Trhy na Jířáku
Trhy na Jířáku
Trhy na Jíříku
Jiřího z Poděbrad
Se zeleným čajem a sušenou kytkou z trhů :)
Pokud byste našli chybu, prosím, napište mi to. Snažím se po sobě vše kontrolovat, ale nikdo není neomylný.
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.

2 komentáře

  1. Trhy na Jiřáku jsou i moje oblíbené trhy, mám to kousek a mám to tam rád! Cestou do práce se tam zastavím pro kávu a něco malého k snědku, odpoledne pro zeleninu, ovoce a někdy i kytku pro radost :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné kytičky a nejvíce mě zaujaly ty čaje :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig