Díky čemu mám hezké a kvalitní vlasy?

Dlouho slibovaný článek o mých vlasech a o tom, jak se o ně starám /možná spíš nestarám?/ a taky o tom, jak může strava ovlivnit pevnost, lesk, kvalitu a délku vlasů je tady. Doufám, že se vám článek bude líbit, omlouvám se, že to tak trvalo. Pokud by vás cokoliv dalšího zajímalo, neváhejte se zeptat do komentáře. A teď už, jak to tedy bylo a je s mými vlasy:
Já, moje háro a batůžek Eleanor Rigby
Jak to bylo s mými vlasy v minulosti

Jako každá holka jsem někdy v pubertě začala řešit to, jak vypadám a vysnila jsem si blonďaté melíry. To bylo moje první "barvení" v životě. Co vám budu povídat, bylo to fakt "krásné". Pěšinka uprostřed hlavy a z každé strany asi tři centimetrové blonďaté prameny. Vypadala jsem jako zebra, ale hrozně se mi to tehdá líbilo. Dalším mým barevným počinem byla hlava celá červená a následně fialová. Poslední barvení bylo asi v 18 na zrz s náznakem melíru a jelikož to byla výhra v soutěži a jela jsem kvůli tomu až do Pardubic, vypadalo to konečně fakt hezky. Jenže vlasy odrůstají a když jsem měla půlku hlavy tmavě hnědou a půlku zrzavou, rozhodovala jsem se, co s tím dál. A díky bohu za ty dary, že jsem měla tolik rozumu a nechala si vlasy odrůst, ty barvené mi kadeřnice ustřihla a od té doby je už nenabarvila. Nikdy. Takže už 10 let nemám barvené vlasy.

Vlasy jsem si na střední škole myla každý den. Nechápu to. Ale měla jsem pocit, že když si je neumyju, budu druhý den za mástňáka. S tím samozřejmě souviselo i každodenní fénování a pak se přidalo i každodenní žehlení. To, že jsem kvůli tomu vstávala o hodinu dřív, než jsem musela, to už radši ani nekomentuju.

Myla jsem se různýma výživnýma šamponama, patlala na hlavu kondicionéry a masky, pak vlasy stříkala sprejem proti horku, následně upravovala voskem a lakem. Pfu. Teď když to tady tak píšu, tak mi to přijde šílený, kolik času jsem strávila jen s úpravou vlasů. A taky kolik peněz jsem do různých přípravků vrazila.

Na vejšce jsem přešla na frekvenci mytí každý druhý den, ale žehlení a fénování zůstalo. A to tak, že jsem si umyla hlavu, vyfénovala, následně vyžehlila a šla spát. No a ráno jsem je znovu žehlila a to každý den. Do teď nechápu, že mi všechny vlasy nevypadaly a já nebyla plešatá.

I když jsem si teda myla vlasy většinou každý druhý den, tak první den byly krásné, ale ten druhý už to nebylo ono a od kořínků byly mastné a většinou jsem je teda stáhla do culíku. Pořád jsem si říkala, že se s tím teda asi budu muset smířit, že někdo má vlasy suchý a někdo mastný a že se s tím nic nedá dělat. Omyl. Dá. Zhruba před rokem a půl, kdy už jsme měla vlasy fakt hodně dlouhý a každý mytí mě stálo šílenýho času a námahy, jsem začala hledat na internetu různé informace ohledně vlasů a šamponů a narazila jsem na bezšampónovou metodu mytí vlasů - říká se jí nopoo. Zní to hrozně? Já už neměla co ztratit a tím, čím více jsem si o této metodě četla, tím více mi to dávalo smysl.

NoPoo - No Shampoo metoda

NoPoo, jak již sám název napovídá je metoda mytí vlasů bez šamponu - no poo = no shampoo. Hrůza, říkáte si. Nebojte se, neznamená to, že si máte přestat mýt vlasy. Znamená to, že nebudete používat klasický šampon, ale přejdete na přírodní věci/složky. Co vše se dá použít na mytí vlasů? Tak například:

1. jedlá soda
2. hladká žitná mouka (pozor, ne celozrnná)
3. vajíčko
4. pivo
5. bylinky
6. přírodní jíly - například marocký jíl
7. různé mixy výše uvedených - spousta lidí si najde svůj vlastní mix, který jim vyhovuje.
8. a mnoho mnoho dalšího, až byste se divili. :D

NoPoo metoda je tak trošku o nervech a hledání, ale výsledek stojí za to. Doporučuji googlit a taky FB skupinu NoPoo (No Shampoo) CZ-SK, kde najdete spoustu rad a odpovědi na vaše otázky.

Proč zvolit tuto medou?

Důvodů je hned několik. Všichni (teda předpokládám) se snažíme žít zdravěji. Jíme zdravě. Kupu ovoce, zeleniny, hlídáme si složení jídel. Trávíme čas na čerstvém vzduchu, cvičíme, rozmazlujeme se. A pak vezmeme šampón plný chemie a dáme si ho na hlavu. Kůže je považována za největší orgán těla a skrz kůži nám do těla přichází spousta nepotřebných a mnohdy i škodlivých složek (a teď nemyslím jen šampony, ale všechny mýdla, krémy, deodoranty atd.). Zůstaňme ale zatím u šamponů, o další kosmetice napíšu další článek. Komerční šampony obsahují sulfáty, parabeny, různé "voňavé" příměsi.

Sulfáty, obvyklá složka šamponů, skrývající se pod zkratkou SLS nebo SLES. Rozpouští mastnostu, což by nám asi nevadilo, ale používá se například k čištění motorů. Takže - co udělá pokožka hlavy, když jí tímto odmastíte? Brutálně se vysuší a PŘIROZENĚ se začne více mastit. Určitá přirozená lipidová bariéra vlasové pokožky je normální a žádoucí. Pokud tuto bariéru z pokožky odstraníte, začne se bránit a mastit se jako zběsilá ještě víc a rychleji. (Pamatujete na můj začarovaný kruh s neustálým mytím vlasů na začátku článku? Začarovaný kruh: odstraníte z vlasů přirozenou bariéru, která chrání vlasy i vlasovou pokožku před poškozením a díky tomu se zvýší produkce kožního mazu, což vás opět nutí si vlasy umýt.) Další věc je ta, že sulfáty zbavují pokožku kožních proteinů a napomáhají absorpci kontaminovaných látek z okolního prostředí do svrchní vrstvy pokožky.

Další z mnoha chemických složek, které obvykle šampony obsahují jsou například propylen glycol, butylene glycol nebo isopropyl alcohol. Nebudu se tady o nich nějak sáhodlouze rozepisovat, ale jistě už podle názvu je vám jasné, že to nic skvělého a zdravého není.

Používáním šamponů neprospíváme ani životnímu prostředí. Za prvé, se z šamponů vyplavují látky, které jsou pak v přírodě neodbouratelné, za druhé šampony jsou všechny v plastových lahvičkách. Oproti tomu přírodní šampony jsou většinou baleny v papírových nebo žádných obalech. :) Další věc je, že čím častěji si myjete vlasy, tím více plýtváte vodou. Jen si představte, kolik jsem vyplýtvala vody při frekvenci mytí vlasů každý druhý den a kolik vyplýtvám teď, při frekvenci mytí jednou týdně. Obrovský rozdíl.

Já a NoPoo - ano nebo ne?

NoPoo metodu jsem zkoušela, ale nevyhovovala mi tak, jak některé holky psaly na různých diskuzích. Přikláním se tedy spíše k LowPoo, což znamená, že používám přírodní šampony a šampuky, oplachuju vlasy výluhem z bylinek a jako kondicionér používám buď jablečný ocet smíchaný s vodou nebo čerstvou citronovou šťávu s vodou. Frekvenci mytí vlasů jsem stáhla na 1x za týden. Je to pro mě obrovská úleva. Žehličku již nepoužívám, respektive použiju ji asi tak 4x do roka, když se chystám na ples, do divadla nebo na nějakou extra událost, kdy chci mít vlasy hezky rovné.

Vlasy myji buď šamponovým mýdlem nebo šampukem. Šampuk se od tuhého rostlinného šamponu liší tím, že obsahuje tenzidy, které dobře pění a odstraňují nečistoty: tenzid SCI (sodium cocoyl isethionate) a SCS (sodium coco sulfate), které jsou povoleny v přírodní kosmetice, ale nejsou to přímo tuky, které se používají v tuhých přírodních šamponech.

Ze začátku doporučuji používat šampuk, vlasy se rychleji adaptují na přírodní kosmetiku a nebudete mít takový problém přejít na šampony (tzn. šamponová mýdla). Šamponová mýdla obsahují 100% přírodních složek, jako jsou různé oleje, bylinky či esenciální oleje. Pokud ale nejsou vlasy zvyklé, je nutné po jejich použití aplikovat na vlasy tzv. kyselý oplach aby se srovnalo pH vlasů.

Jak poznám přírodní šampon? Čtěte. Googlujte. Nenechte se opít rohlíkem. Spousta značek se tváří, že jsou přírodní a pak zjistíte, že nejsou. Že teda nějaké přírodní složky ten šampon má, ale to nejhorší zlo v těch šamponech stále je. Šampon by měl být bez parabenů, SLS, barviv a dalších syntetických ingrediencí.

Začátky s přírodními šampony jsou těžké, nebudu říkat, že ne. Taková trošku odvykačka pro vlasy. Jsou prostě na všechny ty chemický koktejly zvyklý a najedou je nedostanou. Chvíli trvá, než si najdete sobě vyhovující přírodní šampon (a nebo budete mít štěstí a sedne vám hned první, co vyzkoušíte). Problémy no poo/low poo můžou být různé - někdo má vlasy příliš suché, někdo voskové, někomu elektrizují a někdo je dítě štěsteny a žádný problém nezaznamená. Vše je ale řešitelné, bohužel to chvíli trvá, než najdete sobě vyhovující metodu mytí či ten správný přírodní šampon. Je dobré googlovat, číst, ptát se na fórech a zkoušet. Výsledek ale stojí za to! Budete mít krásné, pevné, lesklé a zdravé vlasy.

Ještě bych se chtěla zastavit u hřebenu - já používám buď tangle teezer nebo přírodní hřeben z kančích štětin (konkrétně mám tento), který krásně rozčesává, vyčeše z vlasů veškerý prach a ostatní nechtěné "částečky", které nám na vlasech ulpí během dne. Mokré vlasy rozčesávám klasickým jednořadovým hřebenem, který mi na to přijde nejlepší. Maz, který produkuje pokožka je důležité dostat do délek, aby byl vlas krásný a zdravý a to právě docílíme správným hřebenem a pravidelným rozčesáváním. Co je velkým problémem spousty žen je to, že mají mastné kořínky a suché konečky. A jsme zase u toho - vlasy odmastíme nevhodným šamponem, začnou se mastit, ale maz se nikdy nedostane do délek, kde by krásně vlas uzavřel, ale zůstává jeho nadměrné množství u pokožky hlavy.

A poslední poznámka - vlasy myjte pouze u kořínků. Na délky úplně stačí ta troška šamponu, která na ně steče při masírování  a mytí hlavy.

Co s tím má co dělat strava?

Hodně. Díky tomu, že jsem přešla z 99% na paleo, se mi vlasy přestaly mastit ještě o trochu méně, než se mastily. Jasně, po tom, co jsem začala s přírodními šampony a našla si, co mě vyhovuje, tak se mi mastily míň, než předtím. Myla jsem je tak 2x týdně. Ale od té doby, co jím čistě, myju vlasy 1x týdně. Jsou pevnější, méně padají, více se lesknou a hrozně rychle mi rostou. Takže strava s tím má co dělat opravdu maximálně. A teď se budu opakovat: jezte zdravě, co nejméně zpracovaných potravin, co nejvíce zeleniny, ovoce, zdravých tuků a samozřejmě bílkovin z těch nejlepších zdrojů.

Souhrn:

1. Nemyjte si vlasy tak často, akorát je zbavujete přirozené bariéry, která je žádoucí.
2. Používejte přírodní kosmetiku / přírodní složky pro mytí vlasů.
3. Změňte jídelníček.

Jak se tedy nyní starám o vlasy já?

1. používám mýdla na vlasy nebo šampuky (střídám to podle potřeby)
2. po použití mýdla na vlasy si dělám kyselý oplach - lžíce jablečného octa +  půl litru vody nebo lžíce citronové šťávy + půl litru vody, občas přidávám lžičku medu. Vlasy opláchnu, nechám chvíli působit a pak oplach vymeju teplou vodou.
3. vlasy nechám přirozeně uschnout, když jsou skoro suché, dofénuju studeným či vlažným vzduchem
4. občas použiju nějaký olej na konečky, podle toho, co mám zrovna doma nebo esenciální olejíček (některé přírodní šampony jsou bez vůně)
5. vlasy češu tangle teezerem nebo kartáčem s kančími štětinami

Jaké šampony/šampuky mám vyzkoušené a jak mi vyhovovali?

Tady vám dám odkazy (když kliknete na název) na mnou vyzkoušené šampony a šampuky. Pozor - každému sednou jinak a protože mám vlasy spíše mastnější, vybírám si na ně i takové šampuky/šampony. Ale oba obchody mohu doporučit, mají tam široký výběr přírodní kosmetiky - takže si určitě najdete to svoje. :)

Jedná se o šampuk, i když v názvu je uvedeno šampon. Vyhovoval mi tak na půl, hodnotila jsem 3 hvězdy z 5. Vlasy krásně umyl, byly nadýchané a voňavé. Bohužel jsem po delším používání zaznamenala svědění pokožky hlavy. Také po jeho použití bylo těžší vlasy rozčesat.

Ještě ho mám doma a používám, je super, krásně voní a i pění. Jediné co je trošku mínus je cena a že je ho potřeba použít trochu více, ale to je tím, že mám extrémně dlouhé vlasy.

Perfektní. Opět se jedná o šampuk, ale pokožka hlavy mě nesvědila, jako u prvního jmenovaného. Můžu s čistým srdcem doporučit.

Tady se jedná opravdu o tuhý šampon a je potřeba použít kyselý oplach. Já s ním však byla velmi spokojená a určitě si ho znovu objednám. Krásně voní a pro mé hnědé vlasy je to prostě poklad.

Ta mi nevyhovovala vůbec. Vlasy byly šíleně voskové a nepomohl ani oplach. Navíc mi vůbec nevoní. Kupovala jsem ji v kamenném obchodě (zdravá výživa), takže s tímto eshopem nemám zkušenosti.

Za mě ne. Stejný problém jako s naturinkou. Ani vůně mi nesedla.

Také super, nesedla mi vůně, ale to je individuální. Myje perfektně, vlasy po něm super a nepotřebovala jsem ani oplach.

Zatím nejlepší šampuk, co jsem vyzkoušela. Sedl mě i mojí kamarádce, obě si ho chválíme.

A toto je zase nejlepší šamponové mýdlo. Nejkrásnější vůně. Je potřeba použít oplach, ale na mastné vlasy malý zázrak. Doporučuji!

Doufám, že se vám článek líbil, že pro vás byl plný informací a že jsem na nic nezapomněla. Snažila jsme se to vše napsat co nejstručněji, ale někdy to prostě nešlo, tak se omlouvám za přemoc textu. Kdyby vás cokoliv napsalo, určitě se zeptejte - buď dole v komentářích, na instagramu, facebooku nebo mi klidně napiště email. Všechno, co jsem zde napsala, vychází z mých poznatků, ze zkoušení různých typů šamponů/šampuků a metod mytí vlasů. Vlasy si už nebarvím, takže nemám zkušenosti s přírodním barvením ani s přechodem na přírodní kosmetiku, pokud máte barvené vlasy. Toto vše funguje mně a neříkám, že musí fungovat vám.

Mějte se krásně a zase příště, u nějakého dalšího článku nebo receptu! :)

Léňa
Pokud byste našli chybu, prosím, napište mi to. Snažím se po sobě vše kontrolovat, ale nikdo není neomylný.
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.

5 komentářů

  1. Ty tvoje vlasy jsou fakt nádherný!
    Já jsem přešla na no poo, na marocký jíl, ale pořád se mi nedaří prodloužit interval mytí :-( musím mrknout na ty šampony/šampuky, díky za doporučení :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc děkuju za pochvalu. :) Marocký jíl jsem nezkoušela, ale hodně holek si ho chválí, tak si ho taky zkusím objednat. Ze začátku jsem taky musela mýt často, ale postupně se mi interval sám prodloužil a myslím, že tomu napomohlo i časté rozčesávání tím hřebenem z kančích štětin. Uvidíš, jak ti sednou ty šampony/šampuky. :)

      Vymazat
  2. Dobry den! Dekuji za článek a tipy! Objednala jsem si dle vašeho doporučení šampon na mastné vlasy-cajovnik. Mam s vlasy uplne stejný problem co vy pred lety.
    Zajimalo by mne, zda jste sitady u tohoho samponu delala take po umyti oplachy jabl.octem? Dekuji za odpoved, at se dari!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, jsem ráda, že článek pomohl! Doufám, že budete se šampukem spokejná. Po něm jsem už oplach nedělala, oplach dělám pouze po použití šamponového mýdla. :) Přeju pevné nervy, ono s těmi vlasy je to běh na dlouhou trať, než si zvyknou! Mějte se krásně! :)

      Vymazat
  3. Dobrý den, děkuji za tip :) zkusím si objednat taky ten šampon na mastné vlasy :) zatím jsem objevila tento šampon https://www.semena-marihuany.cz/cs/kosmetika-z-konopi/7180-konopny-sampon-200ml-zelena-zeme.html pomáhá mi na růst vlasů, ale pořád se mi mastí vlasy.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig