Oblíbené kuchařky: Podle čeho vařím I. Paper edition

Vaření a pečení jest mojí hlavní vášní. A ještě nejsem takovej guru, abych všechno vymýšlela sama (i když se dost snažím, hohohó) a tak si pro rady chodím do různých kuchařek, který jsem si buď koupila nebo dostala darem. Občas recept poupravím, vyměním suroviny nebo použiju jen základ z receptu, no a když se povede, tak ho sepíšu i na blog. Dnes bych vám v tomto článku ráda představila kuchařky, ve kterých listuji nejčastěji (téměř denně) a mám je při vaření vždy při ruce. Třeba vás inspiruji ke koupi nějaké z nich. První část bude o knížkách v papírové podobě.


Kuchařky z edice Apetit

Tyhle kuchařky určitě znáte - mají spoustu dílů a každý díl se věnuje nějaké jiné potravině (těstoviny, maso, brambory, drůbež...), zemi (Itálie, Řecko...) a nebo ročnímu období. A já jsem je objevila asi před 3-4 lety a od té doby je sbírám. Kuchařky jsou nádherně zpracované, recepty jsou jednoduché a většinou jsou i rychlé. Pokud chci zdravou variantu daného receptu, zaměním suroviny - no a buď to vyjde nebo ne. Do kuchařek jsem si zvykla i vepisovat nějaký svoje tipy, co mi chutnalo, co ne, kam dát třeba příště navíc nějakou surovinu... a když nevím, co uvařit, vezmu si jednu z kuchařek (dle surovin, co mám doma), najdu recept a vařím.


Snadno a rychle od Romana Vaňka 1 a 2

A oba dva díly! Přála jsem si je a dostala od babiček - od každé jeden díl. A je to skvělá kuchařka. Nejen, že jsou na začátku různé návody - např. jak správně krájet cibuli nebo pórek (to se hodí úplným začátečníkům či nevařícím mužům), ale jsou to jednoduché a rychlé recepty, které zvládne každý. A jsou různorodé. Do kategorie zdravých a fitness kuchařek bych je určitě neřadila, ale jak už jsem psala výše - zaměnit suroviny jde vždycky a když už chvíli vaříte a víte, co se dá místo čeho použít, tak vykouzlíte skoro vždy chutné jídlo.

Kuchařka mojí babičky

Babička je pro každé vnouče ta nejlepší kuchařka. Nevaří žádný fitness ani paleo věci. Ale když potřebuju osvědčenou klasiku, volám babičce. Spoustu jejich receptů už mám ručně přepsaných do své kuchařky, ze které jednou taky bude babičky kuchařka a dám jí své vnučce. :) Protože takový lívance, palačinky, knedlíky či svíčková od babičky přeci mají něco do sebe. No a pokud zrovna nechci nic takhle nezdravýho a těžkýho, snažím se babiččinu verzi přetvořit do tý zdravější verze (což se teda né vždycky povede). U babičky strašně ráda listuju i v kuchařkách vázaných, kde najdu občas fakt skvosty! Takové kuchařky, aby už člověk v knihkupectví pohledal. Nejen, že je tam kupa zajímavých receptů, ale našla jsem i kuchařku, ve které jsou pracovní postupy! Například na hovězí, kuřecí, či zeleninový vývar, krájení a porcování masa, úprava steaků, popsané druhy mas, na co je použít, čištění a praní masa, naklepávání masa, nákup a uskladnění potravin a další. Takže jestli můžu radit, koukněte k babičkám do knihovny!

Tím první část o mých oblíbených kuchařkách končí. Doufám, že se vám článek líbil, že třeba budete mít chuť si nějakou z nich pořídit (nebo možná už máte nějakou doma!) a že hlavně začnete vařit ty strašně krásný a dobrý jídla!

Pokud máte nějakou svoji oblíbenou kuchařku - dejte mi vědět do komentářů, ráda si zase nějakou pořídím!

Léňa

4 komentáře

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ráda knížky od Delicously Ella a Fit recepty od Lucie Wagnerové. :) Jsou pěkně zpracované a recepty jsou prostě úžasné. Také jimi často listuji jen tak. :D ;)

      Vymazat
    2. Míšo, díky za tipy, Ellu znám, kuchařka je nádherná, myslím, že bude jedna z dalších, co si pořídím. :) Fit recepty neznám, podívám se po ní, ale už dle názvu myslím, že mě zaujme! :)

      Vymazat
  2. Moje nejoblíbenější kuchařky jsou Fit recepty všechny 3 díly :)

    https://wantbefitm.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig