Amsterdame, už jedeme!

21. července v 9 ráno jsme vyrazili směr Amsterdam. Cesta přes Německou dálnici díky neomezené rychlosti celkem ubíhala, v řízení jsme se střídali, protože jsme oba byli celkem unavení. V noci jsme balili a plánovali, hledali informace o parkingu, LPG stanicích (nejsou v Evropě tak běžné, jako u nás, takže nejsou všude). Vyměnili jsme si 4000 Kč s tím, že plyn budeme platit kartou a až dojdou éčka, tak si vybereme. Aktuální kurz při odjezdu 25,80 Kč. Dobrý bylo, že i státy, který jsme plánovali navštívit a nejsou v EU mají za měnu Euro.

Do Haarlemu, což je město vedle Amsterdamu, kde je Ikea a plánovali jsme tam zadarmo parkovat (:-D) jsme dorazili při západu slunce. Bylo asi 21,30h. a byla celkem zima. Sbalili jsme si potřebné věci na 2 noci a šli hledat autobusovou zastávku, ze které nám měl jet autobus do Amsterdamu. Já jsem byla totálně zmatená a vůbec jsem netušila, jak najdeme zastávku ve městě, kde jsme v životě nebyli. Nechápu, jak to chlapi dělaj, že maj tak skvělej orientační smysl: "Půjdem tam, na mapě to bylo někde za mostem." Šli jsme a fakt tam byla zastávka a zrovna ta, kterou jsme potřebovali. Řidič autobusu s náma anglicky vtipkoval a platili jsme 2,90 Eur. Ve městě jsme ještě přestoupili na tramvaj za 2,70 Eur. Kontrola jízdenek v tramvaji probíhala tak, že u všech dveří mají zátarasy, které vás pustí pouze ven, kromě dveří u řidiče nebo vzadu, kde v kukani sedí další pracovník. Prodají vám jízdenku, která v sobě obsahuje čip. Jízdenku přiložíte k přístroji při zakoupení (nebo nastoupení, což čekuje řidič nebo pracovník v kukani). Takže asi žádná jízda na černo není možná.

Vystoupili jsme na zastávce Postjesweg, kde jsme měli sraz s couchsurferkou Joske. Po chvíli jsme se našli a zamířili k ní do bytu. Mají zvláštní domy, hrozně vysoké. Následně jsme vystupovali do fakt prudkých schodů asi do 3. patra. Joske byla hrozně milá, dala nám pár brožurek a slevových kuponů, poradila spoustu věcí a dala ochutnat něco jako náš perník, ale s indickým kořením. Mažou to normálně máslem a jedí ke snídani. Pak jsme ještě dobu kecali o všem možném. Pak po zachumlání do spacáku jsem hned usnula. Zítra nás čeká super den!!


Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig