Město na kolech

Vstávačka v 9 nebyla nijak hrozná. Posnídali jsme naše český zásoby a na půjčených kolech od Joske vyjeli do probouzejícího se Amsterdamu. Chtěli jsme dojet až do Haarlemu, zkontrolovat auto, jestli nám ho neodtáhli :-D. Jeli jsme podle navigace a cestou narazili na "I amsterdam" nápis. Všude byl klid, nikde nikdo a tak jsme se nemuseli bát nechat foťák fotit na samospoušť.



Amsterdam je krásný město. Všichni jezdí na kolech, pro cyklisty tu mají všude oddělené cesty, buď vedle silnice nebo v silnici oddělené dělící čárou. Pro kola jsou tu i speciální semafory, stojany a dokonce i parkoviště. Další charakteristická věc jsou vodní kanály, na kterých jsou lodě, hausbóty nebo části domů. Jeden z květinových trhů stojí celý na vodě. Město bylo dost klidné, ale to bylo nejspíš tím, že byla neděle a většina obchodů, krom obchůdků v centru, byla zavřená.
Když jsme se vrátili z Haarlemu, jeli jsme do muzea voskových figurín, které leží přímo v centru Amsterdamu. Potkali jsme supermarket Albert, tak jsme koupili pár těch dobrých perníků na ochutnání domů a pivko.
Do muzea jsme šli naschvál odpoledne, hlavně kvůli frontě. Čekali jsme zhruba 15 minut. Se vstupným jsme měli štěstí, od Joske jsme měli voucher 1+1 osoba zdarma, tak nás vyšlo vstupné na celkem 22 Euro, což je paráda. Hned u vstupu se lidi fotili za peníze s Obamou (my ne :D), pak se jelo výtahem nahoru, kde už bylo možný se fotit všude a se všema. Muzeum je dost velké a projití nám docela trvalo, taky jsme kolikrát čekali, než bylo volno na vyfocení se :-D.

Like a boss!
Po muzeu jsme procházeli různýma uličkama kolem náměstí, kde to fakt žilo. Dali jsme si skvělý nizozemský hranolky s curry sosem. Hranolky jsou větší než normální a mají i trochu jinou chuť. Sosů na výběr mají asi 20, ten curry byl výborný.Viděli jsme i kupu pouličních umělců, co se snažili z turistů vymámit nějaký drobný. Jeden měl mezi dvěma dřevěnýma dřívkama přivázanej provázek, kterej máčel v něčem jako Jar a dělal velký bubliny, na to šly hlavně děti. Další hrál na nějaký bubínky a africkou trubku, další stříkal obrázky pouze pomocí sprejů a papíru.
Hranolky z Manneken Pis obchůdku
Marihuana is everywhere :-)
Naše kroky směřovali k Red Light District. Kdo tam nebyl, nebyl v Amsterdamu. Nesmí se tam fotit, tak jsme udělali jeden paparazzi shot. Děvky nás ale viděly, jedna nás vyfakovala a druhá se schovala. :D
Paparazzi shot. Něco málo je tam vidět.
Je to tam zrovna rozestavěný, takže jsme se celkem zamaskovali za jednu maringotku, aby nás aspoň nechytili ty vyhmatávači. Prej choděj mezi lidma a kontrolujou, jestli někdo nefotí. Policajtů tam taky bylo dost.
Za oknama stojej nahý ženský, ťukaj, lákaj, smějou se. Na sobě mají sice plavečky, jenže vidíte skoro vše. :D Když si chlap (ženská nevim) vybere, dáma otevře, zatáhne závěs a jde se na to. Kolikrát maj ten prostor vydlážděnej a zrovna se sprchou. Ceny jsme se nedozvěděli, asi jsou smluvní! :D Spousta těch holek je děsně mladá, řekla bych i pod 18. Některý jsou fakt hezký, ale některý teda pěkně starý rašple.
Po projití jsme šli ke kolům a jeli domů, druhý den Joske vstává brzy ráno do práce a tak musíme taky jet. Zítra nás čeká Haag!

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig