Versailles a Paříž po druhé

Asi v 9 ráno mě vzbudil zametající černoch pohybující se kolem našeho auta. Byl pěknej pařák, v autě asi milion stupňů. Probrali jsme se a šli do toho obchoďáku, na jehož parkovišti jsme strávili noc, pro něco k jídlu. Koupili jsme si nektarinky, bagetu a rajče. V autě jsme se nasnídali a vyrazili do Versailles, což je kousek za Paříží.
Já s turistama a vchodem do Versailles
Tam jsme naštěstí taky parkovali zdarma u nějakých bytovek. Šli jsme k zámku, městečko je to malé, ale nádherné. U zámku byla samozřejmě kupa turistů a fronta na vstup, ale ta postupovala celkem rychle. Koukali jsme po nějakých informacích kudy dovnitř a jestli je to pro nás, jako cizince pod 26 let zdarma, což jsme našli na netu. Fronta na nádvoří totiž vedla přímo ke vstupu do areálu zámku, lístek už měli ti lidé zakoupený. Našli jsme teda nějaký info koutek, kde nám řekli, že u vstupu stačí ukázat pasy. Postavili jsme se teda do fronty.
Versailles je strašně velká stavba, spousta obrazů a fresek na zdech. Měli tam animaci, jak se postupně stavba rozrůstala a to bylo fakt hustý. :-D Prošli jsme zámek a pak se šli podívat do zahrady, která je tady obrovská. Začlo mírně poprchávat, šli jsme ven z areálu a do McDonaldu (mimochodem, překvapuje mě, jak i v takhle malých městech minimálně jeden mekáč je) na net a něco k snědku.
Model celého Versailles
Pohled z okna Versailles do zahrady
Zpět do Paříže jsme jeli až navečer, protože parking zdarma tam je až od 19 hodin., a chtěli jsme vidět další památky. Jako první jsme zvolili Arc de Triomphe, nebo-li Vítězný oblouk. Stojí uprostřed obrovského kruhového objezdu, který má 9 výjezdů a auta na něm jezdí jak se jim zachce. Ono celá doprava v Paříži je podivná. Přebíhat ten kruháč byla fakt sranda. Nevím, proč jsme nešli podchodem. Tam jsme zjistili, že vstup je opět zdarma, v kase nám vystavili vstupenky na 0 eur. Nahoru vedly točité schody. Výhled na město byl vážně perfektní, takže mi ani nebylo líto, že na Eiffelovku jsme nešli.
Arc de Triomphe
Pohled z Arc de Triomphe na Eiffelovku
Pohled z Arc de Triomphe na průmyslovou část Paříže
Arc de Triomphe z boku
Potom jsme se rozhodli, že pojedeme do Louvre, protože jsme na netu zjistili, že tam by měl být snad vstup taky zdarma. A opravdu byl. Šli jsme se podívat jen na obraz Mony Lisy, jiný věci nás moc nezajímali, nejsme moc nadšenci tohoto typu umění. Ale v těch uličkách tam jsme totálně zabloudili. :-D Jinak Mona Lisa je uplně malej ušmudlanej obraz! :-D
Nedaleko Louvre, v parku, byla pouť, tak jsme se tam šli podívat. Potkala jsem tam kamaráda z vesnice, kterého jsem asi rok neviděla. Náhoda jak blázen. Taky jeli dovču po Evropě. :-) Chvíli jsme s nima pokecali, zjistili nějaké info a šli dál okukovat stánky a atrakce. Na jedný atrakci bylo za úkol vylézt po kovovém žebříku nahoru a tam se dotknout nějaké ceny (většinou elektronika). Jenže ten žebřík se různě viklal a natáčel, protože nahoře a dole byl přidělaný na karabině, pro normálního člověka to bylo skoro nemožné, uměl to jen ten kluk, co to provozoval. Tři pokusy stály 5 Euro, stáli jsme tam asi 10 minut a vydělal si tak 30 Eur. :-D Bylo velmi vtipné, ty lidi pozorovat. Nejlepší byla puberťačka v minisukni a žabkách. :-D
Mona Lisa
Vstup do Louvre
Pouť vedle Louvre
Na čem všem se dá vydělat :)
Potom jsme se vrátili zpět k autu a rozhodovali, co dál. Rozhodli jsme se, že pojedeme dál směrem na Toulouse. Měli jsme taky celkem hlad, ale nepotkali jsme v Paříži žádný otevřený supermarket. Jeli jsme dokud nám nedošel plyn, protože francouzi jsou líný a v noci jsou pumpy mimo dálnice zavřený. Benzín je možno si natankovat a zaplatit pomocí platební karty, u plynu to bohužel nejde. Zakempili jsme u nějaké benzínky a šli spát. Zítra natankujeme a pojedeme dál. :)

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig