Bosá chůze jako další aspekt do skládačky zdraví

Když jsem před 8 lety začala žít zdravě, změnila jsem rapidně svůj jídelníček. Postupem času ale přišel zájem i o ostatní aspekty zdraví a jedním z nich je i zdravá chůze. Prvním impulsem byla zpráva od jedné z vás na instagramu. V reakci na stories, kde jsem vyfotila své bosé nohy stálo: „Ty máš ale vbočené palce.“ Ihned jsem použila Google a říkala si, že tohle se mě vůbec netýká. Popravdě mi to ale vrtalo v hlavě. Můžu mít vbočené palce? Koukala jsem na svoje nohy a říkala si, že náznak tam asi je. 

Zjišťovala jsem si víc až jsem se dostala k bosému obouvání - barefoot botám. Byla jsem na dvou přednáškách o zdravé chůzi a chodidle celkově a začalo mi dávat smysl to, co jsem se tam dozvěděla. Klasická bota totiž není pro naše nohy přirozená a se zdravím má pramálo společného. Na jedné z přednášek mě fascinovalo, že vbočený palec může mít za následek např. bolesti hlavy od krční páteře. Fyzioterapeut Tomáš nám tam totiž na kostře ukázal, co se stane, když pohne tou malou kůstkou, která se v palci u nohy nachází. Celá kostra se začala hýbat, až mě to zabolelo - kosti si "sedly" a bylo vidět, jak pak krční páteř špatně drží hlavu.
Začala jsem tedy cvičit s celým chodidlem včetně prstů (dle videí Markéty Strnadové) a pořídila jsem si korektor mezi prsty, který jsem občas nosila. Chodila jsem bosa venku na chalupě, popřípadě kdekoliv to šlo. Jenže podstatnou část dne člověk tráví v botách - a když máte nesprávné boty, které vaší noze nesedí a navíc ji ještě deformují (jako tomu bylo u mě), ani cvičení či korektor vás nespasí. Proto jsem si k narozeninám přála barefoot boty, které mi Matěj koupil. Po dlouhém vybírání jsem si vybrala boty od značky Vivobarefoot a začala jsem je nosit. S příchodem zimy jsem ale začala potřebovat nové zimní boty a věděla jsem, že už nechci klasické, protože jsem si zvykla na barefootové - na tu volnost a pohodlnost. Značka Vivobarefoot se mi ozvala a nabídla mi spolupráci - a já byla štěstím bez sebe, protože spolupracovat se značkou, kterou rádi používáte je sen. Vybrala jsem si kožené zimní boty Gobi HI III W BLACK.

Proč barefoot boty?

Barefoot boty podporují přirozený pohyb a nabízí možnost aktivní přirozené chůze. Dále poskytují dostatek prostoru v přední části boty pro naše prsty a hlavně pro palec - ten plní důležitou stabilizační funkcí (jak jsem se už zmínila výše). My, lidé, tento přirozený pohyb nevhodnou obuví potlačujeme. Naše noha je velmi důležitý článek celého pohybového aparátu, je prvním kontaktem se zemí a ovlivňuje naši celkovou stabilitu. Pokud je vše v pořádku, naše klouby a svaly mají dobré „nastavení“ pracují za pomoci minimální energie, nepřetěžují se a podpoří aktivaci hlubokého stabilizačního systému (hluboké břišní a zádové svaly, bránice, svaly pánevního dna). Chodidlo stejně jako naše ruka má úchopovou funkci a zkoumá a ohmatává okolí, což v klasických botách není možné - pohyb chodidla je utlumen, chodidlo nemá prostor k aktivitě. V barefoot botách chodidlo naopak pracuje tak, jak bylo před miliony let nastaveno – chodidlo, potažmo svaly pracují přirozeně. Nejlepší je samozřejmě chodit úplně na boso, to ale není vždy možné, a proto jsou tu barefoot boty!
Před prvním pořízením barefoot bot by však člověk měl být na pozoru. Noha zvyklá dlouhodobě na nesprávné obutí potřebuje nejdříve pomalý přechod na bosoboty. Doporučuje se pořídit vložka a prvních pár dnů/týdnů boty nosit s ní, aby si chodidlo pomalu zvykalo na bosou chůzi. Jakmile vám bude pohodlně, vložku vyndejte a choďte vyloženě jen v botách, takže skoro "na boso". Boty noste ze začátku jen chvíli a pomalu dobu v nich prodlužujte. S chodidlem se také doporučuje cvičit, protahovat ho a vnímat celé své tělo, zda jsou vám barefoot boty pohodlné, v jakém terénu a na jak dlouhou dobu.

Určitě je vhodné poradit se na začátku s odborníkem, který navrhne vhodnou botu, zkontroluje pohybovou soustavu, naučí vás správně zatěžovat klouby, stát i chodit a tím minimalizovat možné zdravotní komplikace.
Tyhle zimní bosoboty jsem objednávala online, pokud ale do barefootů jdete poprvé, doporučuji spíše kamennou prodejnu. I když jsem už věděla svou velikost, protože jedny Vivobarefoot boty jsem už měla doma - ty jsem vybírala osobně na prodejně, kde mi poradil vyškolený prodavač a pořádně mi nohu změřil a doporučil vhodnou botu, tak se velikosti u jednotlivých modelů bot liší, nelze tudíž říct univerzální velikost pro všechny modely. Řídila jsem se tedy doporučením na stránkách Vivobarefoot a chodidlo si změřila. Vzala jsem si klasickou ponožku, patu opřela o stěnu a přenesla váhu na tu nohu, kterou jsem měřila. Na papír jsem udělala u palce značku. Pak jsem vzdálenost přeměřila a přidala nadměrek (dle doporučení 6 -10 mm). Změřila jsem si i druhou nohu, protože dost často se stává, že je druhá noha trochu jinak velká. Potom vybíráte velikost podle té větší nohy. Vyšla mi velikost 41. Boty jsem objednala a velikost sedí perfektně, nemusíte se tedy bát, že by vám bota byla malá či velká. Samozřejmě se to stát může, pokud uděláte v měření chybku, ale vždy můžete boty vyměnit za větší/menší.
Když jsem si barefoot boty vybírala poprvé, přišlo mi, že jsou mi velké (jak do délky, tak do šířky). Jenže to bylo tím, že jsem byla zvyklá nosit všechny boty předtím hrozně těsné a vlastně cítit, že tu botu na sobě mám. U barefoot bot by to mělo být opačně - máte cítit, že tu botu skoro nemáte. Pro mě bylo důležité si uvědomit, že prsty, potažmo celá noha, potřebuje dostatek místa k pohybu. To je důležité i u ponožek. U prvního výběru jsem zjistila dvě důležité věci – že jsem celý svůj dospělý život nosila o velikost menší botu a tím i ponožku. Pan prodavač to hned viděl, že mám stažené chodidlo už jen ponožkou. Dbejte tedy i na to, aby noha měla volnost v ponožce.
U těchto zimních bot byla součástí vložka, protože mimo jiné slouží pro zachování tepelného komfortu. Mám ji tedy přes zimu pořád v botě a je to fakt znát. Pokud bych porovnala procházku v botách bez vložky a s vložkou, tak je tam rozhodně citelný rozdíl, co se tepla týče. Zimní boty mají také tlustší podrážku - moje jarní/letní Viva mají 3 milimetry, tyhle zimní 5. Zima mi v nich není a to jsem je zkoušela i v nula stupních na sněhu. Za prvé tam mám tu vložku a za druhé - prsty se mohou hýbat a takže jsou prokrvené a nemrznou. V klasických kozačkách, kde jsem měla prsty narvané u sebe ve špičce boty a bez pohybu, mi mrzly nohy každou zimu, i když uvnitř byl kožíšek či zateplení.

Boty Gobi HI III W BLACK jsou kotníčkové, kožené a zavazují se na tkaničky, utahují se pomocí dvou háčků. Podšívka je z umělé kožešiny a vyjímatelná termovložka je součástí.

Nezapomeňte boty naimpregnovat. Já jsem si přímo na stránkách výrobce koupila sprej určený k ošetření a impregnaci těchto bot. Pak mám doma ještě BIO přírodní včelí vosk na kožené boty, který je určen na hladkou kůži a tím ošetřuji můj druhý model Vivobarefoot Geo Court W Obsidian. Správná péče o obuv vám prodlouží jejich životnost, takže na to určitě dbejte. Já boty několikrát ročně impregnuji.
Barefoot boty nosím rok a pozoruji obrovskou změnu. Palec už není ani trochu „vbočený“, prsty u nohou mám krásně od sebe. Na malíčku se mi nedělá tvrdá otlačenina, kvůli které jsem chodila často na pedikúru. Cítím se volně a když jsem si zkusila nazout klasické tenisky nebo zimní boty, bylo mi to strašně nepohodlné, cítila jsem obrovský tlak na nohu a tím na celé tělo. 

Bosé boty (a bosá chůze) jsou dalším dílkem do mé skládačky zdraví. Zdravá chůze-zdravé chodilo-zdravé obouvání je jeden z faktorů, který jsem přidala do svého života. Stejně jako v jídle se chci co nejvíce navrátit k tomu, co je pro nás pro lidi přirozené. A rozhodně to není chůze v úzkých botách či botách na podpatku. Vím, že se to někomu líbí, ale já raději vzhled vyměním za pohodlnost a zdraví. V dnešní době se už vyrábějí krásné barefoot boty i jako balerínky, na léto si můžete pořídit sandále a pokud se vám nelíbí kotníkové boty, jako mám já, seženete i kozačky. Myslím, že tahle investice do sebe a svého zdraví se vám rozhodně vrátí.
A teď již k vašim otázkám z Instagramu:

Mohu v barefoot botech i běhat?

Ano, můžete, ale je to už takový "nejvyšší" stupeň používání barefoot bot, kde je potřeba aby tělo bylo zvyklé a musíte mít vyladěný běžecký styl. Záleží, v jakém stavu jsou vaše nohy, ale pokud si nejste jistí, navštivte buď kamennou prodejnu obuvi, kde vám zkušený prodavač poradí nebo fyzioterapeuta. Někteří lidé musí své nohy i jen na chůzi v barefoot botách připravit - cvičením, protahováním, stimulací, chozením na boso v lese či na zahradě atd.

Jsou do těchto bot nějaké vložky aby člověk nechodil hned na boso? Mám kolem sebe pár lidí, kteří si takhle zničili paty, protože nenašlapovali správně a tím, že byli v podstatě na boso, tak paty nezvládli ten nápor. Je nutné pro nošení těchto bot mít "opravené" našlapování a chození?

U většiny Vivobarefoot modelů z novějších kolekcí jsou vložky již součástí balení, případně se dají dokoupit. Slouží především v prvních týdnech, aby k přechodu na barefoot obuv docházelo postupně. Případně se dají využít v chladných dnech ke zvýšení tepelného komfortu. Pokud se rozhodnete přejít na barefoot obuv a nejste na ni zvyklá, doporučujeme začít opravdu krátkými procházkami a obuv z počátku střídat s původní. Postupně se snažit čas v barefoot obuvi prodlužovat, nikdy ne však tak, aby Vám způsobovalo nošení bolesti apod. Při rychlém přechodu může dojít k přetížení svalstva, šlach apod., což může vést k nepříjemným zdravotním problémům. Samozřejmě doporučujeme s chodidly i pracovat v podobě cvičení a protahování. U lidí se zdravotními problémy, nadváhou apod. je zase primární vyřešit hlavně tuto stránku. Člověk, který váží například 150 kilo a vždy chodil v tlumené obuvi, nemůže očekávat, že barefoot obuv mu hned pomůže, naopak to může vést ještě ke zvýšené zátěže na pohybový aparát a celkovému zhoršení zdravotního stavu (viz bolesti pat, kolen). Pokud máte například problémy se stylem chůze, zkuste nejdříve zapracovat na tomto aspektu. Barefoot obuv podporuje přirozený pohyb, ale není všelékem na všechny problémy pohybového aparátu.

Je pravda, že nejsou vhodné pro chůzi na zpevněném povrchu? Jsou vhodné na chůzi po městě/asfaltu? Které jsou vhodné do města, například do Prahy?

Zde je odpověď složitější. Barefoot boty jsou primárně určeny do přírody, kde má noha dostatek podnětů - různé hrboly, kameny, kořeny stromů a tak dále. Město je prakticky jen rovina, samý asfalt, beton či dlaždice. A zde je ten kámen úrazu: pokud umíme správně chodit, jemně a lehce dopadat na podložku, plynule odvíjet chodidlo a dostatečně se odrážet od prstů, jsou barefoot boty vhodné i ve městě. Já díky tomu, že Matěj je trenér atletiky a má tak v malíčku techniku chůze a běhu, jsem se to naučila ještě dřív, než jsem barefoot boty začala nosit. Trénoval mě totiž on osobně a na správné našlapávání dbal ze všeho nejvíc. Proto je nosím i v Praze, kde trvale žiju.

Kolik nachodíš kroků v těchto botách během dne?

Jelikož teď hodně chodím s kočárkem tak klidně i těch 20 tisíc denně dám.

Doporučíš kamennou prodejnu v Praze, kde by mi poradili s výběrem pro úzkou nohu, popř. diagnostika chodidla?

Doporučuji přímo prodejnu Vivobarefoot Concept store v Panské ulici v Praze.

Mám zborcenou příčnou klenbu, mohu i tak barefoot boty nosit?  
Doporučuji toto téma konzultovat s odborníkem – nejlépe ortopedem či fyzioterapeutem. Ale obecně ano, je možné pomocí barefoot bot tzv. "zrekonstruovat" zborcenou klenbu.

A co vy a barefoot boty? Znáte je? Uvažujete o nich nebo už nějaké máte? Určitě se se mnou podělte o vaše zkušenosti dole v komentářích. 

Článek vznikl ve spolupráci s firmou Vivobarefoot.


Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig