Červená čočka je surovina, která mi doma nesmí chybět. V kuchyni má všestranné použití. Je velmi chutná, dobře stravitelná, levná a rychle uvařená. Tentokrát jsem z ní udělala hummus - a musím říct, že je možná i lepší, než ten klasický, z cizrny. Pokud cizrnu nemáte rádi nebo ji z nějakého důvodu v jídelníčku omezujete, doporučuju zkusit tento recept.
Ingredience:
- 1 hrnek červené čočky
- 1 - 2 lžíce tahini
- 1 lžíce oleje z vlašských ořechů
- citronová šťáva dle chuti
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/4 lžičky mletého sušeného zázvoru
- 1/4 lžičky kurkumy
- špetka chilli
- sůl, pepř
Postup:
1. Červenou čočku pořádně propláchněte - alespoň 3x. Dejte vařit, množství vody je cca 1,5 hrnku na 1 hrnek čočky. Já čočku vařím 5 minut, poté sporák vypnu a nechám 15 minut pod pokličkou dojít. Čočku nechte vychladnout.
2. Když je čočka studená, dejte ji do mixéru a přidejte veškeré ostatní suroviny a rozmixujte na hladký hummus. Pokud vám přijde příliš tuhý, přidejte tahini (já nejdříve dám 1 lžíci a popřípadě dochucuji) nebo trochu vody.
3. Podávejte se čerstvou zeleninou nebo krekry.
Dobrou chuť!
Léňa
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.
Žádné komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý komentář!