Mazanec miluju a peču každý rok. Velikonoce mám spojené s pomalou snídaní, kdy si na mazanec namažu máslo a marmeládu a k tomu piju kakao. Babička podle mě dělá ten nejlepší mazanec na světě a tak jsem ji poprosila o recept a postup, jak dosáhnou nadýchaného vláčného výsledku. Tak jdeme na to!
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 25 g droždí
- 3 žloutky
- 120 g cukru krupice
- 120 g změklého másla
- špetka soli
- 250 ml plnotučného mléka
- lžička vanilkového extraktu
- lžička kůry z bio citronu
- rozinky či brusinky
- celé mandle dovnitř mazance
- plátky mandlí na posypání
- bílek na potření
- rozpuštěné máslo s rumem na potření upečeného mazance
- moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Z odměřeného množství surovin si udělejte kvásek. Do hrníčku rozdrobte droždí a přidejte lžíci cukru. Začněte lžičkou míchat a třít droždí s cukrem, dokud vám nevznikne polotekutá kašička. Ze začátku se to zdá nemožné, ale vydržte, nakonec se dopracujete ke zdárnému cíli. Do kašičky dejte 2 lžíce mouky, promíchejte a přidejte vlažné mléko. Promíchejte, aby ve vzniklém kvásku nebyly hrudky a nechte zakryté 15-20 minut vzejít kvásek.
2. Do mísy od robota (nebo větší mísy, pokud budete hníst ručně) dejte mouku, cukr a změklé máslo nakrájené na kostičky. Začněte míchat, dokud nevznikne drobenka.
3. Do drobenky přidejte vzešlý kvásek, 3 žloutky, plnotučné mléko, špetku soli, lžičku vanilky a citronovou kůru (kůru ani vanilku dávat nemusíte, ale s nimi je výsledek lepší).
4. Těsto hněťte v robotu asi 10 minut, nebo ručně déle, dokud nevznikne kompaktní hladké těsto. Nyní do těsta zapracujte hrst mandlí a hrst rozinek či brusinek. Já dávám brusinky, mám ráda kyselost brusinek se sladkou chutí mazance.
5. Těsto přikryjte a nechte kynout 1 - 1,5 hodiny.
6. Vykynuté těsto si dejte na pomoučený vál a vytvořte mazanec. Ten přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
7. Mazanec potřete bílkem a posypte plátky mandlí.
8. Nechte ho kynout 1 - 1,5 hodiny.
9. Vykynutý mazanec nahoře nařízněte do křížku a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů 15 minut. Poté teplotu stáhněte na 150 stupňů a dopékejte asi 45 minut.
10. Teplý mazanec potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a vychladlý ho pocukrujte moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!
Léňa
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.
Žádné komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý komentář!