Hovězí rumpsteak s pečenou dýní

Jak určitě už všichni víte, (skoro) každou sobotu chodím na Náplavku na trhy. Teď jsem si tam koupila boží hovězí rumpsteak. Udělala jsem si ho k obědu s pečenou dýní a popíjela k tomu bílé víno. Výborná záležitost. Zkuste taky, třeba na tu další adventní neděli. :)
Rumpsteak s pečenou dýní
Ingredience na 1 porci:
200 gramů kvalitního BIO hovězího rumpsteaku
dýně hokkaidó
cibule
česnek
koření dle volby (já použila koření s názvem "Bylinkové máslo")
olivový olej
sůl
pepř

Postup:
Úplně první věc, která je při přípravě hovězího steaku velmi důležitá je, že si vyndáme maso z lednice a necháme ho odpočívat cca 20-30 minut na lince. Dále si zapneme troubu na 200 stupňů. Dýni nakrájíme na kostky (hokkaidó nemusíme loupat), cibuli oloupeme, rozdělíme na čtvrtiny a rozdělíme na jednotlivé "plátky". Plech vyložíme pečícím papírem, dýni i cibuli pokapeme v míse olivovým oleme a posypeme bylinkami, promícháme a dáme na plech. Pečeme v troubě cca 15 minut.
Steak lehce potřeme olivovým olejem a rozpálíme si pořádně pánev - až tak, že se z ní bude kouřit. Pokud máte, steak položte na střed a nijak s ním už nehýbejte. Sám se po chvíli "odlepí", jelikož se maso zatáhne. Jakmile se steak pustí, otočíme ho na druhou stranu. Teď samozřejmě záleží, jak málo nebo moc chcete mít steak propečený. Já miluju medium, griluju tedy cca 3 - 4 minuty. Pro rare propečení grilujte cca 2 - 3 minuty. U "well done" propečení ztrácíte tu úžasnou šťávu, proto já takhle steaky moc nepřipravuju.
Pokud máte doma teploměr na maso jako já, neváhejte ho použít. Pro rare by měla být teplota steaku uvnitř cca 50 - 55 °C a pro medium 55 - 60 °C. Já ho objednala na ebay a nemůžu si ho vynachválit.
A teď pozor - konečná "úprava" steaku - pánev odstavíme a přikryjeme pokličkou na cca 10 minut.
Pak už jen servírujeme - maso osolíme a opepříme, přendáme na talíř spolu s pečenou zeleninou a pochutnáváme si.
Jo a to víno je Mikrosvín Mikulov Rulandské šedé Pozdní sběr 2016 a je someliérem vybráno přímo k tomuto jídlu. Zakoupit ho můžete zde. Musím říct, že se bezvadně k masu hodilo a moc jsem si pochutnala!

Dobrou chuť!

Vaše Léňa
Pokud byste našli chybu, prosím, napište mi to. Snažím se po sobě vše kontrolovat, ale nikdo není neomylný.
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig