Marokánky

by - pondělí, prosince 18, 2017

Jako další vánoční recept, který jste chtěli, abych připravila ve zdravější verzi, byly marokánky - tak jsem se na ně vrhla a nerozumím, proč musí být plné cukru, když sušené ovoce je už samo o sobě dost sladké. Používám BIO sušené nedoslazované ovoce, takže není tak krásně barevné, jako třeba sířené oslazené meruňky, které můžete koupit v každém supermarketu. Vždycky koukejte na složení! A teď už jdeme na recept. :)
Marokánky ve zdravější verzi :)
Ingredience:

50 gramů oloupaných mandlí
100 gramů různých druhů ořechů (já měla mix kešu, lískové, pekany, vlašáky)
125 ml smetany ke šlehání
50 + 50 gramů másla
50 gramů rozinek
100 gramů sušeného ovoce (já použila švestky a meruňky, ale super by byl určitě i ananas)
6 lžic mandlové mouky (jemně nasekané oloupané mandle)
trochu vanilky
vysokoprocentní či 100% čokoláda

Postup:
Mandle i sušené ovoce si nasekáme na malé kousky. Do rendlíku dáme smetanu a máslo a přivedeme za stálého míchání k varu. Přidáme nasekané kousky ovoce a ořechů a vypneme plotnu. Zamícháme a přidáme 6 lžic mandlové mouky a vanilku. Musí nám vzniknout hustá hmota. Z té pak děláme placičky na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů 8-15 minut (záleží na velikosti placiček, ale je potřeba marokánky hlídat a nepřipálit). Poté plech vytáhneme a marokánky nesundáváme! Necháme zcela vychladnout. Pokud tento krok přeskočíte, nezaručuji, že vám marokánky budou držet pohromadě. :)
Čokoládu rozehřejeme s máslem a potřeme polevou zespodu vychladlé marokánky. Skladujeme v lednici v uzavíratelné krabičce.

Dobrou chuť!

Vaše Léňa

Pojďte se se mnou naučit vařit nízkosacharidově! Uvaříme si zdravé menu, ukážu vám jaký olej použít do teplé a studené kuchyně či jak pracovat s ořechovými moukami. Naučím vás si sestavit zdravý jídelníček, čím nahradit rafinovaný cukr a připravíme si fermentovanou tibi limonádu. Lednové termíny jsou již vypsány zde.
Pokud byste našli chybu, prosím, napište mi to. Snažím se po sobě vše kontrolovat, ale nikdo není neomylný.
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.

You May Also Like

5 komentářů

  1. Hmmm vrháš nové svetlo na túto tému. Nikdy som o tom nepomyslela v takejto súvislosti. Ďakujem za príspevok ��

    OdpovědětSmazat
  2. Právě jsem je vytáhla z trouby a jsou boží! Moc děkuji za recept :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost, že se povedly a chutnají! :) Já děkuju za vyzkoušení receptu a přeji krásné Vánoce! :)

      Smazat
  3. Ahoj, myslíš, že by místo smetany šlo použít kokosové mléko? děkuji

    OdpovědětSmazat

Děkuji za každý komentář!