Hummus, kokosové mléko nebo oříškové máslo? Recenze na stolní mixér Gorenje VitaWay

Stolní mixér Gorenje VitaWay BPC2B jsem dostala k vyzkoušení a recenzi na konci října a od té doby ho poctivě testuji. Zkusila jsem v něm udělat různé pokrmy, od hummusu, přes kokosové mléko a datlové kuličky až po oříškové máslo. Jak obstál? Rozmixoval vše podle mého očekávání? To vše se dozvíte v dnešním článku.
Domácí kokosové mléko
Doma mám mixéry zatím dva - klasický tyčový, který má i menší mixovací nádobu, ve které lze mixovat menší množství a pak starý mixér po babičce, který jsem do teď používala na veškeré mixování. O mixéru tohoto typu jsem uvažovala už delší dobu, proto, když přišla nabídka od Gorenje, že bych si ho mohla vyzkoušet, neváhala jsem a šla jsem do toho. Chtěla jsem totiž pořádný výkonný mixér, který by byl schopný udělat krásně jemné ořechové máslo nebo perfektní kokosové mléko. To jsou totiž věci, které si kupuju, ale ráda bych si je připravovala doma. Už jen proto, že doma vyrobené ořechové máslo si mohu udělat z namočených ořechů a domácí kokosové mléko je levnější a bez zbytečných éček.

Mixér se skládá z 2-litrového džbánu, který má samozřejmě víčko, dále pak je v krabici samotné tělo mixéru a "šťouchátko", kterým zapracováváte suroviny do středu při mixování. Šťouchátko je akorát dlouhé tak, aby se přes víčko nemohlo nikdy dostat k nožům, takže se nemusíte bát, že by se poškodilo a vy měli v pokrmu kusy plastu. Džbán je vyroben z tritanu, bez BPA a má měrku v mililitrech. Nože umístěné ve středu džbánu jsou z nerezové oceli. Mixér má výkon 1500 W a dokáže jet rychlostí až 30 000 otáček za minutu! Má 9 rychlostí a taky tlačítko PULSE/CLEAN, které se používá právě buď na čištění mixéru nebo na mixování pulsováním. Mixér má  6 přednastavených programů, které lze využít pro mixování - ovoce, zelenina, led, "smooth" nebo-li hladký režim, sójové mléko a ořechy. Ovládacím knoflíkem zvolíte požadovaný program, který pak tlačítky můžete klidně upravit - například zvýšit/snížit rychlost nebo upravit dobu mixování.

První recept, na který jsem mixér použila, byl můj recept na pekanové karamelky. Do nádoby jsem dala přesné množství ingrediencí, které popisuji v receptu, ale jelikož jich bylo opravdu málo (recept je cca na 12 kuliček), nedostala jsem se k nim šťouchátkem a tak mixér nerozmixoval hmotu úplně dokonale. Dávám to ale za vinu tomu menšímu množství ingrediencí. Použila jsem program "ořechy".

Další recept, který jsem měla v plánu zkusit už dlouho byl hummus a s novým mixérem se přímo nabízelo ho konečně doma udělat. Postupovala jsem podle tohoto receptu. Cizrnu jsem si namočila přes noc se lžičkou sody a pak ji hodinu vařila v osolené vodě. Když skoro vychladla, dala jsem ji do mixéru i s ostatními surovinami a nechala mixovat na program "smooth". A hummus byl na světě! Nejenže skvěle chutnal, takže recept mohu doporučit, ale byl i dokonale a hladce rozmixovaný. Mňam!

Pak jsem se vrhla na kokosové mléko. Do nádoby jsem dala 1 a půl hrnku bio kokosu (z obyčejného to ani nezkoušejte, nemá to cenu) a 2 hrnky vody. Tentokrát jsem použila program "sójové mléko" protože jsem si říkala, že to snad bude program na všechna rostlinná "mléka". Co mě překvapilo bylo to, že mléko bylo po umixování horké. Jestli to tak má být, to nevím, protože jsem zatím žádný podobný mixér nezkoušela. Celkem se mléko na předpřipravený program mixovalo 6 minut. Přecedila jsem celou směs přes cedník a poté přes plátýnko a nechala vychladnout. Až potom jsem ho dala v uzavřené skleněné láhvi do lednice. Mléko bylo výborné a díky bio kokosu se v lednici krásně oddělila kokosová "smetana" od zbytku.

Samozřejmě je pro mě důležité, aby můj mixér uměl udělat skvělou ořechovou mouku. Proto jsem ho podrobila i tomuto testu a na pečení lineckého jsem si v něm vyrobila mandlovou mouku.

Poslední receptem, co jsem v mixéru dělala bylo ořechové máslo z namočených ořechů. Takové máslo se těžko shání, protože většina výrobců dělá másla z nenamočených ořechů. Ořechy se namáčejí proto, aby se aktivovaly a také proto, aby byly lépe stravitelné (namočením ořechy zbavíme tzv. fytátů). Namočila jsem si proto kešu na pár hodin do lehce osolené vody. Vodu jsem poté vylila a ořechy přemístila do nádoby mixéru. Použila jsem program "ořechy". Opět musíte udělat větší množství, ale to u mě není problém, já ořechové máslo spořádám celkem rychle. S rozmixováním jsem byla spokojená, na domácí podmínky bylo ucházející.

Mixér se čistí poměrně snadno, protože do mixovací nádoby stačí nalít vodu a zmáčknout tlačítko PULSE/CLEAN a mixér se sám vyčistí. Pak ho akorát ještě opláchnete vodou a necháte uschnout. Džbán je možné dát i do myčky.

Klady
  • rozmixuje opravdu "vše" - tedy to, co jsem zkoušela
  • má 6 přednastavených programů, které můžete i upravovat tlačítky
  • lehce se umývá tlačítkem clean
  • tlačítko pulse
  • ochrana proti přehřátí
  • suché mixování
  • gumové nožičky pro větší stabilitu
Zápory
  • celkem hlučný
  • větší
  • těžký
  • nemá pojistku, pustí se i bez víčka
Shrnutí

Jsem ráda, že jsem tento mixér mohla vyzkoušet, už dlouho jsem nějaký takový chtěla. Ve srovnání s mým mixérem po babičce toho opravdu zvládne hrozně moc a rozmixuje vše (tedy vše, co jsem zkoušela) naprosto dokonale. Co ale musím konstatovat, tak je větší a hlučnější, než můj starší pomocník. Na druhou stranu, díky tomu, že je těžký, tak při mixování stojí pevně na místě a nemusím ho hlídat. U starého mixéru jsem musela nádobu i s tělem mixéru držet. Co mě dost překvapilo je, že nemá pojistku, takže jakmile mixovací nádobu postavíte na tělo mixéru, můžete mixovat, to mi přijde trochu nebezpečné. Jasně, já do mixéru ruce strkat nebudu, ale nikdy nevíte... Jinak jsem s ním spokojená, takže dávám 3,5 hvězdičky z 5.

Mixér seženete již od  4550,- Kč, můžete mrknout na Zboží.cz.

Jaký mixér používáte vy? Mějte se krásně.

Léňa

Tento článek vznikl ve spolupráci s firmou Gorenje.
Pokud byste našli chybu, prosím, napište mi to. Snažím se po sobě vše kontrolovat, ale nikdo není neomylný.
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig