Mandlové linecké

Linecké je jedno z mých nejoblíbenějších cukroví, takže jsem se rozhodla zkusit nízkosacharidovou bezlepkovou verzi a s klidem můžu říct, že se povedlo a chutná skoro jako to originální! Namazala jsem ho domácí švestkovou marmeládou a myslím, že do Vánoc nevydrží a budu péct ještě jednu várku.
Linecké (ne)cukroví z mandlové mouky
Ingredience na cca 2 plechy:

150 gramů mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí
1 menší vejce
1/4 lžičky jedlé sody
trochu pravé vanilky či vanilkový extrakt
kůra z biocitronu
30 gramů kokosového cukru nebo erythritolu
špetka himalájské soli

džem nebo čokořech na slepování

Ingredience zakoupíte na goodie.cz a s kódem "LENI" dostanete slevu na celou objednávku.

Postup:
Rozšlehejte vejce společně s kokosovým cukrem/erythritolem. V míse smíchejte mandlovou mouku, sodu, vanilku, kůru z biocitronu a špetku soli. Poté do mandlové směsi vmíchejte vejce a rukama utvořte těsto. Pokud se příliš lepí, přidejte trochu mandlové mouky. Těsto dejte do lednice odpočinout alespoň na 2 hodiny (tento krok nepřeskakujte). Potom těsto rozválejte mezi dvěma pečícími papíry na placku tlustou cca 5 milimetrů. Vykrajujte požadované tvary a pečte na plechu vyloženém pečícím papírem na 170 stupňů cca 6 minut. (Ne)cukroví hlídejte, ať ho nepřepečete nebo dokonce nespálíte. Po vyndání plechu z trouby ihned přesuňte vykrájené kousky na talíř, tácek nebo prkénko. Nechte vychladnout a poté slepujte marmeládou nebo Natunetou (pokud máte radši čokoládu). Uchovávejte v lednici.

Tip č. 1: Pokud placku vyválíte tenčí než 5 mm, tak upravte (zkraťte) dobu pečení. Pokud linecké přepečete, bude křupavé a nebude tak dobré.
Tip č. 2: Nepoužívejte na tento recept odtučněnou mandlovou mouku. Prodávají ji třeba v DM. Je hrozně suchá a na tento typ receptu se nehodí.
Tip č. 3: Úplně bez sladidla jsem recept nezkoušela. Přeci jen se jedná o cukroví a sníte ho pár kousků. Použila jsem erythritol.

Dobrou chuť!

Léňa

Pokud byste našli chybu, prosím, napište mi to. Snažím se po sobě vše kontrolovat, ale nikdo není neomylný.
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.

2 komentáře

  1. Ta sněhuláčková formička je moc krásná, můžu se zeptat odkud ji mate, Leni? Moc diky a mate moc hezké stránky 😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za pozdní odpověď. :( Tu formičku mám z vánočních trhů na Míráku v Praze. :) Děkuju moc, jsem ráda, že se vám můj blog líbí! :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig