A ty seš teda paleo?

Jídlo. Škatulky. Jsem paleo. Jsem low carb. Já jím IF. Tady se hlásí racionální strava. Já jím všechno. Já jedině raw. Panebože! A člověk aby se z toho zbláznil.
Jedna z mých snídaní
Tenhle článek mi po kouskách běží hlavou už pěkně dlouho. Dělám to často, když někam jedu nebo jdu a zrovna nedržím v ruce knížku nebo nemám na uších sluchátka s hudbou nebo podcastem. Snažím se sice tenhle čas využít naplno, ale někdy jsou prostě dny, kdy chci jen koukat z okna autobusu a přemýšlet. To se mi pak v hlavě píšou úryvky různých článků a “moudra”, která vám chci sdělit. Nevím teď, zda jsem tak zaneprázdněná nebo tak líná, ale k napsání článku se jen tak nedostanu. Vždycky je tu něco, co má větší prioritu – ať už je to práce s mými klienty, práce na online low carb programu, cvičení, starání se o domácnost, vaření a samozřejmě chci taky nějaký volný čas trávit s Matějem, přáteli a rodinou.
Volská oka, slanina, makadamy a zelenina
Dnes to bude opět o jídle. O tom, co vlastně jím a jak jsem k tomu došla pomalými krůčky a studiem literatury, kurzů a sama sebe (své mysli, duše a těla). Když jsem poprvé začala s Whole30, tak jsem si nikdy nemyslela, že se to stane mým životním stylem a filozofií. Úplně první myšlenka byla to zkusit, zda to dokážu a co to se mnou udělá. Whole mi natolik vyhovovalo, že jsem byla rozhodnutá držet se zásad primal/paleo. Ale i primal/paleo se dá pojmout špatně. Díky tomu, že jsem v této oblasti tehdy byla víc nevzdělaná, než vzdělaná, jsem dělala spoustu chyb. Stále jsem totiž byla nějakým způsobem závislá na cukru a občas jsem si ho nahrazovala datlema, paleo dezertama a mléčnýma výrobkama. A to nebylo dobře. Stále jsem bojovala sama se sebou a s tím co a kolik toho jíst. Proto jsem se začala při skládání jednotlivých jídel řídit návodem, který je uveden v knize, i když jsem už Whole30 nedržela. Díky tomu to konečně začalo fungovat tak, jak má a já se cítila skvěle, nasyceně a neměla jsem chutě.

Dál a dál jsem samozřejmě četla další literaturu, studie a články publikované na internetu. Pro druhé Whole30 jsem se rozhodla rok po tom prvním. A opět mi to dalo něco navíc a utvrdilo mě v tom, že směr, kterým jdu, je pro mé tělo správný a trvale udržitelný. Třetí Whole30 následovalo za 3 měsíce a bylo to celkem spontání. Za mě to bylo nejlepší Whole, které jsem (zatím) držela. Vůbec mi totiž nepřišlo, že něco dodržuju. Koupila jsem si knížku Svoboda v jídle jednou provždy a přečetla ji jedním dechem asi za 3 dny. Tuhle knížku by si měl přečíst každý, a hlavně holky v pubertě. Měla by být doporučenou literaturou na druhém stupni základní školy. Ale to bych asi chtěla moc. No a někdy v téhle době jsem našla tu kýženou svobodu v jídle já. Konečně. Do dnešního dne mám za sebou pět Whole30 a na další se chystám od 2. září 2019 - doufám, že se přidáte!

A teď teda k tomu, co jím a nejím a jak to vlastně mám? Ze začátku jsem se vyhranila do pozice primal/paleo jedlíka. Ale s přibývajícími zkušenostmi jsem zjistila, že mi (a mému tělu) nevadí si dát občas luštěniny nebo kváskový chléb z kvalitní pšenice či žita. Že mi nevadí dát si kaši z krup nebo jako přílohu zvolit divokou rýži. Ale vždyť to přeci už není paleo? Dělám dobře nebo ne? Pořád jsou to ale opravdové potraviny a já jsem zdravá a sportovně aktivní a vím, jak na tyhle potraviny moje tělo reaguje. Nejsem ani alergická ani intolerantní na lepek nebo laktózu. Nemám cukrovku. Nemám inzulínovou rezistenci. To, že si dám v jeden den více sacharidů, než obvykle, mi nezpůsobí žádné problémy ani chutě. Jím to, co si moje tělo žádá.
Salát s avokádem a lososem
Jsou i dny, kdy si dám například sklenku vína, pivo, zmrzlinu, buchtu od babičky... a nehrotím to. Proč bych měla? V knize Jídlo na prvním místě je jedna důležitá věta: "Nejsme stroje, jsme lidé." Tuhle minivětičku, kterou můžete najít až skoro na samém konci knihy rozvádí již zmíněná kniha Svoboda v jídle. Pokud se trvale stravujete zdravě, to, že si občas dáte něco, co tak úplně nezapadá do směru, kterým jste se vydali, není přeci špatně. Ale pozor! Není to o tom, že si půjdete koupit Kinder Bueno. Nikdy nebudu zastáncem zpracovaných potravin. Zmrzlina vyrobená z kvalitní smetany a ovoce je něco jiného než Magnum nanuk se složením dlouhým jako týden před výplatou. Stejně tak buchta od babičky, ve které je sice cukr, ale babička použila kvalitní suroviny jako je máslo, mouka a nějaké ovoce ze zahrádky je velký rozdíl oproti věnečku z Alberta, který je plný éček a ztužených tuků.

Co je teda vlastně "zdravě"?

Pro každého to může být něco jiného. Někdo sacharidy úmyslně snižuje, protože se tak cítí nejlépe. Někdo snídá fermentované ovesné kaše. Další nejí maso. Jsou lidé, kteří drží přerušovaný půst. A tak dále. Každý jsme totiž individuální a i tak bychom měli přistupovat ke stravě. Najděme si to, co nám vyhovuje a jak se cítíme nejlépe. Základem by ale pro každého z nás mělo být vyřazení zpracovaných potravin, polotovarů a nekvalitních potravin, jako jsou klecová vejce, maso z velkochovů a zelenina stříkaná pesticidy atp. Pořád budu zastáncem opravdového jídla a snížení sacharidů ve stravě. Démonizaci zdravých tuků doufám už odzvonilo. Nemyslím si, že potřebujeme obrovské množství rychlých sacharidů a cukrů. Vyvážený poměr bílkovin, tuků a sacharidů je klíčem ke zdraví. A ten poměr může být pro každého jiný.
Kváskový chléb s vajíčkovu pomazánkou z Esky
Proto i já jsem se rozhodla dál nenálepkovat to, jak jím. Nejsem totiž ani low carb, ani paleo, protože občas si dám k jídlu něco, co do těchto stylů oficiálně nespadá. Já jsem prostě já a jím tak, jak já uznám za vhodné a nemíním se hroutit či stresovat z toho, že nesplňuji nějaká pravidla na 100 %. Já jsem si totiž utvořila pravidla vlastní - a to taková, jaká vyhovují mně.

Ani vy se neposuzujte s ostatními. Najděte si ten stravovací styl, který vám vyhovuje a cítíte se zdravě. Priorita by měla být vaše zdraví a psychická pohoda. Každý stravovací styl by měl být založen na omezení cukru, vyřazení průmyslově zpracovaných potravin a snížení sacharidů. Je velký rozdíl mezi bílou rýží ve varných sáčcích a divokou rýží. Je rozdíl mezi kaiserkou a kváskovým chlebem upečeným doma či koupeném v kvalitní pekárně. A tak bych mohla pokračovat.

Kdo je pro vás inspirací? A jak vy přistupujete ke stravě? Budu se těšit na vaše názory dole v komentářích pod článkem.

Krásný den!

Vaše Léňa
Zbytkový talíř - vejce na tvrdo, kozí sýr, fuet, zelenina a guacamole
Pokud byste našli chybu, prosím, napište mi to. Snažím se po sobě vše kontrolovat, ale nikdo není neomylný.
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig