2. Svatováclavská slavnost na zámku Svijany

Na státní svátek, na Sv. Václava, 28.9.2017 jsem byla pozvána na 2. Svatováclavskou slavnost, která se konala na zámku Svijany. Pozvání mě moc potěšilo a když meteorologové hlásili krásný závěr září, program na tento den byl jasný. Vyrazila jsem tak ráno autobusem do Jičína, kde mě vyzvedla moje ségra Lucie s jejím manželem Alešem a malou Andrejkou a jeli jsme autem do Svijan.
Svatováclavská slavnost na zámku Svijany
Cca za půl hodinky jsme přijížděli do areálu a zaparkovali na louce blízko zámku. Slavnosti se konaly v prostorách zámeckého nádvoří a přilehlé zahrady. U vstupní brány jsme dostali náramek a kupon na jedno pivo či malinovku zdarma, program a Svijanoviny (což je super název pro Svijanské noviny). Ihned za branou už stály první stánky s jídlem a pitím. Na nádvoří byly lavičky a pódium a při našem příchodu zrovna začínala přehlídka pivních šatů. Když jsem tento bod četla v programu, vůbec jsem si nedokázala představit, co to asi bude. Dívky předváděly šaty šité z ubrusů Svijan různých barev. Modely byly velmi nápadité a nejvíce se mi asi líbily "áčkové" sukně, které bych si klidně na nějakou venkovní zábavu vzala. Moderátor velmi trefně modely komentoval, takže jsme věděli z čeho jsou přesně ušité a jaké mají využití (volnočasové, společenské, svatební apod.). Na závěr byl uveden model "Pivní nevěsta", což byly krásné delší svatební šaty s logem Svijan v pase.
Pivní sukně
Pivní šaty
Pivní sukně a tílko
Pivní nevěsta
Po přehlídce jsme se rozhodli pro prohlídku areálu, i když na pódiu začínala pivní soutěž. Ta spočívala v držení skleněného tupláku jednou rukou - kdo vydrží nejdéle, vyhraje! Obešli jsme všechny stánky a i s kočárkem se jeli podívat na Zámecký šenk a do zahrady, kde byly připraveny atrakce pro děti - dřevěný kolotoč, tvořivá dílna, střílení na terč z luku nebo králíci v ohrádce. Jelikož byl čas oběda, objednali jsme si v Šenku vepřový steak, klobásu a pivo a sedli jsme si v zahradě. Pivo bylo vynikající, jednalo se totiž o speciál Dux, který pivovar Svijany uvařil právě k příležitosti slavností a ke Dnům českého piva. Dux obsahuje 5,5% alkoholu, je hladký, jemný, jantarově zabarvený a stejně jako ostatní piva ze Svijan nepasterovaný. Je uvařený z humnového sladu a žateckého chmele odrůdy Sládek. Opravdu vynikající záležitost, kterou nejvíce ocenil samozřejmě Aleš.
Svijanský Dux a v pozadí pivovar
Nebyli jsme jediní, kdo měl hlad a tak jsme se přesunuli přímo do zahrady do stínu pod stromy a ségra dala oběd i naší Andrejce. Já byla vyslána pro další pivo a znovu jsem si pořádně prošla a prohlédla areál. V pravé poledne přijel na na nádvoří na koni patron Čech a Moravy Sv. Václav.
Svatý Václav
Zdroj: FB Zámek Svijany
V okolí zámku byla spousta zajímavých stánků, ať už s občerstvením jako například domácí jizerský sýr, sejkory alias malé bramboráky, grilovaný oštiepok, palačinky, kynuté koláče nebo waffle, s pitím - samozřejmě Svijanské pivo, víno, burčák, medovina nebo káva,ale také stánky s různými výrobky - keramické nádobí, dřevěné hračky pro děti, ručně vyráběné šperky, přírodní mýdla a šampony či domácí sirupy.
Domácí koláče
Jizerský sýr
U stánku s přírodními mýdly a šampony Herbalka jsem se ihned zastavila a s pánem prohodila pár slov. Jak možná víte, přírodní kosmetika mě velmi zajímá, sama už jinou nepoužívám. Koupila jsem si mýdlo s tea tree olejem, se kterým mám dobrou zkušenost v péči o problematickou pleť. Konec malého kosmetického okénka!
Přírodní mýdla a šampony Hebalka
Pak jsme se společně rozhodli, že se půjdeme podívat do obchůdku Pivovaru Svijany. Na slavnostech byl sice stan, kde prodávali trička, náramky a plechovky s pivem. Ale z minulé návštěvy jsem věděla, že v obchůdku je toho mnohem víc. Nakonec jsem jako dárek koupila "Ručníček na pivní pupíček", pánské tričko Svijany a pro sebe do kuchyně dvoje pivní grilovací koření: se Svijanskou kněžnou a Svijanským mázem.
Zámek Svijany a 2. Svatováclavská slavnost
Po obědě byla chuť na kávu a tak jsme šli zpět do areálu. Byla jsem fakt ráda, že tu byl stánek Znám svou kávu, protože jsem se děsila toho, že tam seženu akorát tak rozpustnou s mlékem. Dala jsem si americano, ségra palačinku a všichni jsme byli spokojený.
Maxi palačinka
Na nádvoří akorát začínala další část programu a tou bylo taneční vystoupení skupiny Ambrozia. Čtyři ženy oblečené v dobových kostýmech s košťaty v ruce předváděly taneční kreace na téma úklidu světnice. Moc jsem se u toho pobavila, oceňovala jsem, že i přes to, že neměli mikrofon a hrála hudba, tak bylo slyšet, co říkají a člověk pochopil o co v jejich představení jde.
Vystoupení skupiny Ambrozia
Dalším bodem programu bylo vystoupení šermířů. Opět pojmuté trošku jako divadlo - název "Králík na smetaně" mě vcelku pobavil vzhledem k mému příjmení. Jeden z šermířů "unesl" nějakou ženu a druhý jí přišel na pomoc a tím začal celý konflik a šermování.
Šermířské vystoupení
Nakonec jsem ještě zašla koupit 2L plechovku piva Dux, abych přivezla ochutnávku tohoto skvostu i Matějovi do Prahy, když se bohužel nemohl oslav zúčastnit. Jelikož jsme s sebou měli malou Andrejku, tak jsme kolem půl třetí areál opouštěli. Ještě jsme stihli Předání ocenění památky roku Libereckého Kraje za rok 2016 pro Zámek Svijany. Dále pak byla pro návštěvníky připravena středověká folk-rocková kapela Tempus, pivní olympiáda a hlavním bodem programu byl koncert Jana Vančury a Mária Bihári.
Speciál Dux
Svatováclavská slavnost se mi moc líbila. Kdo měl zájem, mohl se při této příležitosti podívat zdarma do zámku a prohlídka pivovaru vyšla na 50,- Kč. V pivovaru jsem byla minule a do zámku jsem nešla, jelikož se určitě s Matějem plánujeme opět ve Svijanech zastavit, navštívíme ho tedy pak společně. Také tu byla škola točení piva či degustační soutěž, program byl tak opravu pestrý a na své si přišel každý - děti i dospělí.

V Jičíně jsem opět nasedla na autobus směr Praha a prohlížela si pořízené fotky a znovu jsem si říkala, že to byl moc fajn den, pěkné počasí, společnost mé rodiny a bezvadně připravený program a celý zámecký areál.

Léňa

Pokud byste našli chybu, prosím, napište mi to. Snažím se po sobě vše kontrolovat, ale nikdo není neomylný.
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.

2 komentáře

  1. To miminko je roztomilé :) jinak takové typy slavnostní mám taky ráda, míváme podobné u nás ve vesnici a nebo v sousedním městě. Akorát ta šermířská vystoupení chybí, to jsem viděla jen na hradu Točník, muselo to být fajn :)

    LENN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naše Andrejka je nejkrásnější, děkujeme! :)) Bylo to opravdu super, příští rok určitě pojedu znovu! :)
      Léňa

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig