Insanity - Domácí šílenství, který miluju

Na instagramu jste si mohli všimnout, že už nějaký ten pátek cvičím podle programu Insanity. Hodně se mě na to ptáte a já vám slíbila článek - proč jsem se rozhodla pro tohle cvičení, jak se cvičí, jak ho cvičím já atd. Tak jdeme na to! :)
Shaun T a jeho Insanity, zdroj: Fitnessbin.com
Insanity program znám už spoustu let, dokonce jsem ho i jednou začala cvičit. Tehdá jsem se dostala zhruba do poloviny a pak jsem z nepochopitelného důvodu přestala. Fakt nevím, co mě k tomu vedlo. Ale když jsem letos na konci ledna vybírala, podle čeho budu cvičit, vzpomněla jsem si, že to byl fakt mazec a já něco takového chtěla. Nemám ráda pomalé cvičení, potřebuju se pořádně zapotit a vybít. V lednu jsem chodila běhat a cvičila Jillian, ale to cvičení mi nic moc nedávalo, nepřipadala jsem si, že makám. Jasně, když jsem se cvičením před x lety začínala, umírala jsem u toho stejně jako teď u Shauna, ale tělo je mrška a rychle si zvykne. Tak jsem si prostě pustila první video Insanity a začala. (Jo, je to fakt takhle jednoduchý! :) )


Co je to Insanity?

Insanity je cvičební program, který navrhl Shaun T. - fitness trenér, motivátor, tanečník a moderátor. Program vznikl pod záštitou společnosti Beachbody, která má na svém kontě mnoho dalších cvičebních programů - například velmi známý P90X. Za 60 dní cvičení slibuje neskutečné výsledky - stačí do googlu zadat "insanity results" a už se to na vás valí. Cvičí se doma a ke cvičení nepotřebujete vůbec nic. Maximálně podložku na pár cvičení na břicho. No a samozřejmě své tělo, pořádné boty, sportovní oblečení, vodu a ručník. Nepotřebujete žádné činky nebo jiné sportovní náčiní.

Jak se Insanity cvičí?

Program Insanity se skládá z 10 cvičebních videí, které se střídají dle kalendáře. Na každý den je předepsáno jedno cvičení v délce cca 40 minut až jedné hodiny, jeden den v týdnu se necvičí. Názvy tréninku jsou následující:

Fit Test
Plyometric Cardio Circuit
Cardio Power and Resistance
Cardio Recovery
Pure Cardio and Cardio ABS
Core Cardio and Balance
Max Interval Circuit
Max Interval Plyo
Max Cardio Conditioning
Max Recovery

Přičemž "Max" tréninky se cvičí až druhý měsíc, začíná se těmi "jedoduššími", které trvají zmiňovaných 40 minut. Jediná vyjímka je, když k Pure Cardiu máte dle kalendáře přidat ještě Cardio ABS, to vám zabere cca hodinu.

První den je dobré si udělat Fit Test, kdy v určitém časovém intervalu opakujete daný cvik, zapíšete si, kolikrát jste ho zvládli a pokračujete na další - takto uděláte všech 8 cviků. Po 14 dnech cvičení si uděláte Fit Test znovu a vidíte tak, o kolik jste se zlepšili. Můžete použít předpřipravenou tabulku, například zde.

Dále pokračujete podle kalendáře. Videa mají společné, že prvních deset minut je zahřátí, poté následuje desetiminutové protažení a vydýchání a následuje 20 minut cvičení - většinou opakujete pár cviků a pak máte 30 vteřin pauzu, to ale neplatí u Pure Cardio, kde prostě jedete bez pauzy (pokud to zvlánete :D). Na konci je krátké, asi pětiminutové, protažení.

Zde je kalendář, jak by se insanity mělo cvičit:

Jak cvičím Insanity já?

Cvičím podle kalendáře, cvičení dávám tak, jak jdou za sebou, ale necvičím program každý den. Občas to nestihnu, občas si jdu zaběhat/na běžky/na kolo/na badminton. Takže mi program nezabere dní 60, ale víc. Cvičím ho tak 3-5x týdně. I tak si myslím, že mám slušné výsledky.

Co stravování?

Stravování dodržuji to svoje - 95% je to paleo/primal. Občas si dopřeju vločky, černou rýži, brambory nebo luštěniny (hlavně červenou čočku nebo cizrnu) nebo kváskový chleba. No a občas něco "cheat", co není paleo. Nicméně se od května opět chystám na Whole 30 takže jsem sama zvědavá, jaké to ve spojení s Insanity bude! :)

Jaké jsou výsledky?

Mám odcvičeno první měsíc programu (aktuálně už mám za sebou dva dny Recovery weeku) a nejen, že se cítím skvěle a vidím každým dnem, že ze cvičení zvládnu více opakování, ale zmizela mi i ta poslední celulitida, která se mi držela na stehnech, zakulatil se mi zadek, vytvarovaly paže a na zádech sem tam vykoukne nějaký sval. Celkově se prostě celá zpěvňuju a tvaruju. Jsem zvědavá, jaké výsledky budou na konci programu - určitě napíšu další článek a celkově cvičení zhodnotím - i s přeměřením.

Kde Insanity seženete?

Insanity je k zakoupení na stránkách beachbody.com nebo prostě googlete, našla jsem i videa online ke zhlédnutí.

Jaký je můj názor na tento program?

Program je skvělý, zábavný a opravdu účinný. Rozhodně bych ho ale nedoporučila začátečníkům. Pokud vám dělá problém odcvičit Jillian, určitě se do Insanity nepouštějte. Program je hodně intenzivní, je to neustále skákání, dřepování, klikování, hodně kardia s trochou posilování. Malá nevýhoda je, že tu nejsou modifikace pro začátečníky, jak u většiny videí bývá zvykem. Také je potřeba mít opravdu kvalitní obuv, aby netrpěly vaše klouby.

Fyzička jde hodně rychle nahoru, každým dnem zvládnete víc a víc. Já první týden byla úplně vyšťavená. Teď jsem sice taky, ale zvládnu více opakování daného cviku a už mi ani tolik nevystřeluje tepovka.

Průměrně spálím za jedno cvičení cca 400 kCal, pokud mám hodinové cvičení je to cca 550 kCal. Měřím si to hodinkama Polar A30 (recenzi jsem psala zde).

Tak co, pustíte se do toho? :)

Léňa

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig