Tibi limonády aneb jak na vodní kefír

Tibi limonády doma vyrábím už nějaký ten pátek. Ke krystalkům jsem přišla jako slepý k houslím - na návštěvě u kamarádky jsem dostala malou skleničkou s tímto skvostem a děsila se, co s tím budu dělat. Naučila jsem se limonády fermentovat, oblíbila si různé příchutě a od té doby vyrábím minimálně 1 litr týdně, v létě i víc. Na instagramu mám na limču vždycky hodně reakcí, proto jsem se (i přesto, že je toho plný internet) rozhodla napsat postup, který nejvíc vyhovuje mně a zodpovědět vaše nejčastější otázky.
Borůvkovo-mátová tibi limonáda
Co jsou to tibi krystalky?

Tibi nebo taky tibicos či japonské krystaly, jsou označovány jako mladší brácha kombuchy. Jsou to krystaly, zbarvením mléčné či průhledné, které žerou cukr a díky tomu nám vyrobí fermentovaný nápoj zvaný vodní kefír nebo taky tibi limonáda. Wikipedie píše, že tibi je "symbiotická kultura bakterií a kvasinek v podobě polysacharidových biofilm krystalů". Pokud by vás zajímalo, jaké všechny bakterie se v tibících nacházejí, neváhejte zavítat na Wikipedii, odkaz jsem dala i na konec tohoto článku. Jsou skvělým probiotickým nápojem pro lidi, kteří nekonzumují mléko. Ale i pro nás ostatní! Tibíci se ládují cukrem, který jim dáte do vody, štěpí ho a vzniká tak kyselina mléčná, alkohol (ethanol) a CO2 (oxid uhličitý).

Odkud původně krystalky pocházejí se neví, ale na kaktusech v Mexiku je objevil roku 1899 nějakej pán Lutz a díky němu je teď můžeme všichni mít doma a využívat jejich umu!

Proč bych měla limču z tibi pít?

Jedná se o zdravý probiotický nápoj, podobný kefíru (proto se mu taky říká vodní kefír). Je prospěšný pro naše zdraví a střeva.

Kde tibi seženu?

Nejlépe tak, že se přidáte do FB skupiny "Inzerce - tibetská houba, tibi, kombucha, GBP" a seženete tam někoho, kdo vám je daruje či za malý poplatek prodá. Dají se poslat i poštou, takže tam určitě někoho seženete. Občas jsou k dispozici v pražské restauraci Eska.
Tibi krystalky
Jak dlouho vydrží a jak mám uchovávat?

Vydží napořád. Tedy, pokud se o ně budete dobře starat. Nepoužívejte kovové či hliníkové nádobí - vždy jen sklo, plast nebo dřevo. Občas tibíkům dejte "koupel" v minerálce - tak jednou za 14 dní je zalijte například Vincentkou.

Pokud máte hodně chlorovanou vodu, převařte ji a nechte vychladnout nebo alespoň přes noc odstát.

Co když už nechci fermentovat?

Když si chcete dát od limonád pohov, můžete krystalky jen občas přikrmit cukrem a zalít minerálkou. V lednici vám takhle vydrží opravdu dlouho. Dají se i zamrazit, ale s tím nemám osobní zkušenost, protože jsem to nikdy nedělala.

Kolik cukru je ve výsledné limonádě?

To se nedá úplně říct. Záleží na spoustě faktorech - kolik cukru jste tam dali na začátku, jak dlouho probíhala fermentace (kolik teda toho cukru tibi stihli sníst) a tak dále. Čím déle fermentujete, tím je tam cukru méně, ale naopak vzniká alkohol. Při dvojí fermentaci je zbytkový cukr téměř nula.

Jaké ovoce mám přidat? Sušené nebo čerstvé?

Na první ferment sušené a na ten druhý čerstvé. Ale pokud nechcete, nemusíte na ten první přidávat vůbec, fermentace proběhne i bez něho, stačí tam dát jen cukr.

Pozor - sušené ovoce používejte nesířené a nejlépe v BIO kvalitě. Sířené sušené ovoce by vám mohlo tibíky zabít.
Jahodovo-mátová tibi limonáda
Jak mít výsledný nápoj perlivý a naopak?

Perlivý nápoj vznikne tak, že lahev uzavřete "natěsno". Tady ale pozor - uvnitř vzniká CO2, takže alespoň ráno a večer víčko otevřete a nechte CO2 odpustit, jinak by vám to taky mohlo bouchnout. :) Pokud však láhev bude jen z poloviny plná, je možné, že se vám bublinky nevytvoří.

Kolik a jak dlouho mohu vodní kefír pít? Mohou ho děti, těhotné a kojící ženy?

Já ho piju pořád, nikdy se mi nic zlého nestalo. Piju tak 200-300 ml denně. Zkuste sami na sobě, jak na vás vodní kefír působí, pokud nejste zvyklí na fermentované nápoje a jídla, možná bude trvat, než si zvyknete.

Vodní kefír není vhodný pro lidi, co trpí histaminovou intolerancí, HIT a kvasinkovýma infekcema.

Děti nemám, ale kamarádka jim limču normálně dává, skleničku denně a milujou to. Pokud nejsou na fermentovaný nápoje a potraviny zvyklý, začněte s menším množstvím. Netroufám si doporučovat ani zakazovat a nechávám na vás.

K těhotným a kojícím - názory se různí a já si opět netroufám komukoliv doporučovat či zakazovat limču pít. Proč se obecně limča nedoporučuje? Obsahuje určité množství alkoholu (0,5 - 2,5%), je nepasterovaná a při domácí výrobě ji můžete něčím "kontaminovat". Opět nechávám na vašem rozhodnutí.

Jak dlouho limonáda vydrží?

Limonáda v lednici vydrží klidně týden, ale většinou ji vypiju mnohem dřív. I když ji slejete, žádné ovoce tam už není, tak stále fermentuje, možná vám už pak nebude chutnat (taky tam je pak víc alkoholu).

Jaké používám lahve a jak je čistím?

Používám lahve z IKEY - tyto, pokud chci neperlivou limonádu a tyto, pokud chci perlivou. Čistím je normálně vodou a bio prostředkem na nádobí a používám tuto štětku. Vím, že se někomu lahve zanášejí, ale nevím, čím to je - já je čistím hned po použití a nemám s tím problém. Pro hotovou limonádu používám tyto lahve.

Proč mám někdy limonádu "slizkou"?

Toto se mi ještě nestalo, ale zřejmě tibíci nepracují tak, jak mají. Zkus je občas zalít minerálkou.

Proč se mi krystalky nemnoží?

Opět je zřejmě chyba v tom, že jim nedáváš dostatek péče - zalít minerálkou a rádi mají i sušený kokos.

Jaký používáš cukr? Mohu použít například med nebo čekankový sirup?

Já používám buď klasický cukr krystal, třtinový nebo bio třtinový. Záleží, který zrovna mám doma. Se všema třema je limča moc dobrá. Dá se použít i třeba kokosový.
V žádném případě nepoužívejte med nebo jakékoliv sirupy, ty prostě tibíkům nejedou.
Druhý ferment tibi limonády
Postup výroby:
Postup výroby se může lišit, záleží jak to vyhovuje vám. Každý to dělá trošku jinak. Já už jsem zkoušela několik postupů, včetně toho, jak to dělají v Esce (na mě moc sladké). Níže popisuji to, jak to dělám já, ale najděte si každý svůj vlastní poměr cukru a ovoce, aby vám limonáda chutnala.

Výroba limonády začíná první fermentací a ta trvá 24 - 48 hodin (já nechávám většinou 24 h). Poté nápoj slijete, tibíky dáte pryč a do toho, co vám zbyde dáte ovoce/zeleninu/bylinky nebo také nic. Pokud nechcete přidávat žádné ovoce vodní kefír můžete konzumovat už teď.

Pak následuje druhá fermentace, kterou já nechávám cca 48 hodin (někdo nechává jen 24 hodin). Po této době zase nápoj sliju přes cedník a mám výsledný ovocný vodní kefír.

1. ferment:
100 gramů tibi krystalů
30 - 50 gramů cukru
40 gramů bio sušených datlí, fíků nebo rozinek (někdo používá i jiné sušené ovoce - dá se použít goji, kaki, ananas...)
1,5 litru vody (někdo používá filtrovanou nebo odstátou - já když vzpomenu, nechám si vodu odstát, když nevzpomenu, používám rovnou z vodovodu, nutno podotknout, že máme celkem kvalitní vodu)

Když jsem líná, dám do lahve 3 velké lžíce tibíků, 3 zarovnané lžíce cukru a hrst sušeného ovoce. Funguje to taky.

2. ferment:
Můžete použít opravdu jakékoliv ovoce, ale i zeleninu (například okurku)! Zkoušela jsem následující:
  • borůvky
  • maliny
  • jahody
  • třešně
  • banán
  • jablko
  • hruška
  • citrón
  • borůvky+šalvěj
  • jahody+máta
  • samotná máta

... těch kombinací je strašně moc, takže se nebojte a zkoušejte! Limonáda je vynikající  sami si brzy najdete vaši oblíbenou příchuť.

Postup:
1. do skleněné lahve dám cukr, rozinky (či jiné sušené ovoce) a naleju vodu
2. plastovou lžící zamíchám (někdo míchá tak dlouho, aby se cukr rozpustil, to já nedělám)
3. přisypu tibíky a uzavřu
4. nechám 24 hodin na lince fermentovat
5. po 24 hodinách nápoj sliju, tibíky dám buď do lednice do nálevu z cukru nebo ihned použiju na další limonádu
6. do té tekutiny, co vznikla přidám ovoce/bylinky a opět uzavřu
7. nechám 48 hodin na lince fermentovat
8. scedím a výslednou limonádu přeliju do lahve, uchovávám v lednici.

Doufám, že se vám článek líbil a limonády zkusíte! :)

Budu ráda za komentář či sdílení a hurá fermentovat!

Léňa
CO2 v tibi limonádě
Zdroje:
moje vědomosti a zkušenosti
https://en.wikipedia.org/wiki/Tibicos
https://wellness-drinks.de/en/water-kefir-facts.html
https://www.culturesforhealth.com/learn/water-kefir/10-myths-about-water-kefir/

Pokud byste našli chybu, prosím, napište mi to. Snažím se po sobě vše kontrolovat, ale nikdo není neomylný.
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.

4 komentáře

  1. Pěkné odpoledne Lenko, mám dotaz k Whole a tibi krystalům. Lze limču při tomto stravování pít? Bohužel se mi nepodařilo nikde na webu najít. Já jsem bohužel špatný vyhledávač. Zkouším pár hodin sama a pak "s ostudou" loudím informace u jiných. Moc děkuji za případné informace. Mari

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Mari, ano, není problém. Hledala jsem to na oficiálních stránkách programu a limonáda z tibi krystalků v přiměřeném množství je povolena. Lenka

      Vymazat
  2. Ovoce a zelenina v druhe fazi fermentce se davaji cerstve? Kdyz se potom oddeli limonada, co delate s tou zeleninou a ovocem? da se to nejak pouzit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, čerstvé. Dám do lednice a použiju buď na kaši nebo do smoothie.

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig