Řím - Den 1 - Přílet a první zmrzlina

Další evropskou destinací, kterou jsem se chystala navštívit byl Řím. Kamarádka tam byla na půl roku na erasmu, takže to byla skvělá příležitost jak toto krásné italské město poznat. I termín byl příjemný - květen. Jet tam v letních měsících se nedoporučuje, neb hrozí nebezpečí úmrtí vedrem. :D
Sehnali jsme proto letenku, která nebyla zrovna z těch nejlevnějších, ale díky Hanky pohostinnosti jsme nebydlely na hotelu, ale u ní na bytě.
Coloseum v obložení turistů

Zpáteční letenka (na letiště Ciampino) nás tedy vyšla na nějakých cca 2500,- Kč (WizzAir). Dále jsme samozřejmě musely platit autobus z letiště, ale to vycházelo na 4 Eura - doporučuji jízdenky koupit předem na internetu u společnosti Terravision.
Let i cesta na autobusovou stanici Termini proběhla bez problémů. Hanka nás u busu vyzvedla a šly jsme hned k ní domů - bylo to kousek, asi 10 minut cesty. Předaly jsme dárky z Čech, refreshly se a vyrazily do města - první procházka zakončená zmrzlinou, proč ne! Kačka měla naplánovanou prohlídku Neronova paláce (pokud tam chcete jít, zarezervujte a kupte si vstupenky předem na určený čas, vstupenky jsou většinou vyprodané a nemuseli byste se dovnitř dostat), kam já jsem nešla, takže jsme se s Hankou šly projít.
Neronův palác je hned vedle Colossea, takže jsme vyrazily kolem něj k Domus Aurea, Altare della Patria na terasu, kde byl úžasný výhled na Forum Romanum. Hanka mi dělala i skvělý výklad, takže jsem se například dozvěděla, že v břiše koně, který stojí před Altare della Patria neboli  Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II se po jeho dostavění konala večeře pro 22 lidí! To pro mě bylo nepředstavitelné, že až tak obrovský ten kůň je. Celá budova však působí majestátně a je na míle daleko vidět. Pak jsme zamířily na zmrzku a zpět pro Kačku, která měla už po prohlídce.
Kačka byla z prohlídky nadšená, ale trošku nám záviděla zmrzku, takže jsme udělaly další zastávku v jednom z mnoha stánků se zmrzlinou - v Římě na ně narazíte na každém kroku, ceny jsou v průměru stejné, proto vybírejte podle očí a příchutí. Já jsem si dávala Oreo a Ferrero Rocher a opravdu jsem neprohloupila. :)

Už bylo po páté hodině a na šestou jsme měly rezervaci v restauraci Ducati Caffé Roma na italský tradiční aperitiv - jíte z rautu, co hrdlo ráčí a připíjíte vínem (nebo vlastně jakýmkoliv alkoholem :D). Restaurace byla v motorkářském stylu a moc se mi tam líbilo. Jídlo bylo jednoduše skvělé. A to víno? Ještě lepší. Že jsem milovník vína jistě už víte, ale toto bylo víno z vyššího levelu! Po tom všem nacpávání přinesla servírka ještě dezert. No, dezert. Když nám přinesla půl metru dlouhý talíř naložený sladkými dortíky, tak jsme byly celkem překvapené... :D ani jsme to nedojedly, to prostě nešlo. Nutno podotknout, že i dezerty byly prostě vynikající.


Poté jsme vyrazily na procházku nočním Římem, aby nám trošku slehlo. Kdo pojedete do Říma - musíte si ho projít v noci, a ne jednou. Řím má v noci úplně jinou atmosféru. Nevím, zda je to běžné nebo jsme měly štěstí, ale nepotkaly jsme skoro žádné turisty a všude bylo příjemné ticho a tak člověk mohl nasávat tu úžasnou italskou atmosféru.

Léňa


Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig