Moje Whole 30 aneb cesta k paleo stravě

Příchod nového roku je pro mnohé určitý bod začátku  - ať už se zdravým stravování, skoncováním se zlozvyky nebo jen předsevzetím více číst. Většina lidí považuje pomyslnou čáru za starým rokem jako takový "konec" a prvního ledna se postaví na start a dělá to, co si řekl, že bude dělat jinak/nově. Znáte to - začnu na Nový rok. Začnu v pondělí. Začnu v novém měsíci. A tak dále. (Otázkou je, komu to vydrží a jak dlouho. Prý už 10. ledna 7 z 10 lidí své předsevzetí poruší.) Ani já nejsem výjimka a tak jsem si leden vybrala jako měsíc, kdy zkusím Whole 30, o kterém už dlouho přemýšlím, poprvé jsem o něm četla zhruba před dvěma lety a vzpomínám si, že mi to přišlo šílené. Pokud nevíte, co tyto dvě slova znamenají a slyšíte je poprvé, tak bych vám doporučila si přečíst knihu "Jídlo na prvním místě" od Dallase a Mellisy Hartwigových, kde najdete spoustu užitečných informací o jídle a vztahu k jídlu. Nebo jednodušeji - zapátrat po internetu, kde je spousta článků (v různých jazycích).

Zjednodušeně Whole 30 znamená vyloučit na 30 dní z jídelníčku potencionálně škodlivé potraviny, to znamená cukr, mléko a mléčné výrobky, luštěniny, výrobky z pšenice, žita, ječmene a dalších obilovin, luštěniny, alkohol atp. Prakticky měsíc jíte jen maso, ryby, mořské plody, vejce, zeleninu a ovoce, ořechy, semínka a různé druhy olejů. Další informace jsou k dispozici na stránce paleosnadno.cz - konkrétně přímo zde, takže se nebudu více rozepisovat. :)


Ano, čtete dobře - já, milovník jídla, vína a piva, noční vyžírač Nutelly a největší snídač croissantů, párků a čerstvých houstiček z Antonínova pekařství bude držet takovýhle, řekněme, detox (nenazývala bych to dietou). Přítel si myslel, že jsem se zbláznila a já se mu ani nedivím, jelikož kdo mě zná vám jistojistě řekne, že titul Milovník jídla za poslední roky jsem získala s přehledem já. Ale chtěla jsem to jednoduše zkusit - vyzkoušet si, jak mám silnou vůli a co to se mnou udělá. Výsledky lidí a jejich popis, jak se při i po programu cítili, mě nabudily. Takže jsem nakoupila potřebné potraviny, vyrobila ghee a vrhla se s chutí na 100 % zdravých dní. 

Teď bych se zastavila u výroby ghee. Popisů jsem si přečetla víc než dost. Dokonce se návod na výrobu přepuštěného másla nachází i v mé nové nejoblíbenější kuchařce, kterou jsem našla pod stromečkem (díky, ségra!) od cukrfree.cz. Dále jsem použila youtube. Přípravu jsem tedy nezanedbala. Jenže, to by bylo přece divný, kdyby se mi povedlo na poprvé. Máslo jsem hodila do rendlíku, pustila plyn, nechala rozpustit a poctivě sbírala pěnu. Když se přestala pěna tvořit, máslo praskat, připravila jsem si cedník a do něj vložila plátýnko. Už jsem si říkala, že jsem nejlepší. No, nejlepší jsem nebyla. Cedník nevydržel nápor tepla a teplé ghee i s kusy plastu steklo do připravené nádoby. Soudruzi z NDR někde udělali chybu. Smrad to byl nehorázný, doporučuji proto používat kovový cedík, přes který jsem cedila při druhém pokusu. Ten už byl poněkud úspěšnější a ghee se povedlo. Juch! :D

To bych nebyla já, abych hned první den mého Whole 30 neonemocněla. Když jsem nemocná, jsem zvyklá pít zázvorový čaj s medem, odšťavňovat tuny ovoce a zeleniny a stejně tak nezřízeně ovoce pojídat celý den. Nevím, zda je to jen placebo, ale pomáhá mi to a většinou se z nějaké menší rýmy či chřipky dostanu za 2-3 dny. Výborně. Med nesmím, ovoce v rozumné míře, odšťavňovat nebo si dělat smoothies autoři nedoporučují. Juch podruhé!

Nemoc jsem nějak přežila, plusem bylo to, že jsem byla doma a první tři dny měla čas na přípravu každého jídla (což se fakt hodilo, věřte mi! :D). Pak jsem nastoupila do práce a začal únavný kolotoč každodenního vaření - snídaně, oběd, večeře. Bohužel je velmi málo restaurací v blízkosti mého pracoviště, kde bych si mohla zajít na jídlo, které by vyhovovalo pravidlům. Co mě občas zachraňovalo, když jsem nestihla uvařit byla salaterie umístěná přímo v budově, kde pracuji. Můžete si nakázat, co do salátu chcete, takže jsem si míchala vlastní kombinace a poprosila vždy místo dresingu olivový olej. Přítel nebyl nakloněn, že by držel W30 se mnou, takže jsem většinou ještě k nějakému masu vařila přílohu typu těstoviny nebo rýže.


A jak probíhal celý měsíc? Jak jsem se cítila, jaké byly změny?

To se dozvíte v dalším článku...

Léňa



Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig