Low carb vaječňák

by - pondělí, listopadu 30, 2020

Předvánoční období je nejen plné pečení cukroví, ale i výroby domácího vaječňáku. Já znám ten klasický recept s hromadou salka a cukru, takže jsem se rozhodla zkusit udělat vaječňák v low carb variantě. A dle mého se povedlo! A můžete ho udělat i bez alkoholu, takže je vhodný i pro řidiče.
Low carb vaječňák
Ingredience na cca 0,7 litru:

250 ml farmářského tučného mléka
250 ml smetany na vaření 12 % tuku
2 hvězdičky badyánu
špetka vanilky
4 žloutky od šťastné slepičky
3 - 6 lžic erythritolu
200 ml kvalitního rumu (nemusí být)

Postup:

Do hrnce dejte mléko, smetanu a nalámané 2 hvězdičky badyánu. Tuto směs míchejte a přiveďte k varu. Do druhého hrnce dejte 4 žloutky a erythritol. Já dala 3 lžíce, ale dejte podle vaší chuti, ať vám vaječňák chutná. Erythritol společně se žloutky umixujte. Jakmile přivedete směs smetany a mléka k varu, vyndejte badyán a přelejte ji do hrnce, kde máte připravené vymixované žloutky s erythritolem a dejte na plotnu na nejnižší plamen. Tuto směs míchejte do zhoustnutí - pozor, nesmí se vařit. Poté dochuťte vanilkou a přelejte do lahve. Nechte vychladnout a přilejte kvalitní rum a promíchejte. Skladujte v chladu.

Dobrou chuť!
Léňa


Pokud byste našli chybu, prosím, napište mi to. Snažím se po sobě vše kontrolovat, ale nikdo není neomylný.
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.

You May Also Like

1 komentářů

  1. Mňam, vaječnák jsem ještě nevyráběla! Tenhle je trochu světlejší, než na který jsem zvyklá, ale s tím kořením to bude určitě báječné. Recept si uložím. :)
    Měj se hezky, Štěpánka
    www.corculum.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!