Domácí jogurt

Domácí jogurt

Domácí jogurt si vyrábím už docela dlouho. Je to opravdu jednoduché a ušetříte - nejen peníze, ale i přírodu, protože jogurt se dělá do omyvatelných skleněných kelímků. Časově to není náročné - večer připravím směs na jogurt a ráno z jogurtovače vyndávám 6 jogurtů. Mám dva postupy - jeden je trochu náročnější, ale jogurt je o trošičku lepší a nahoře má vrstvu smetany. Druhý je extra jednoduchý a rychlý a jogurt je taky moc dobrý, ale je tekutější.

Ingredience:

  • 1 litr plnotučného mléka (nejlépe v BIO kvalitě, ale není podmínkou)
  • 1 lžíce selského (BIO) plnotučného jogurtu

Postup č. 1 - ten delší, který vede ke smetanovému hustému jogurtu:

1. Mléko zahřejte na 82 stupňů a při této teplotě ho udržujte 10 minut, občas promíchejte. Používám na to kuchyňský teploměr.

2. Vypněte plotýnku a počkejte, až mléko schladne na 46 stupňů.

3. Mezitím si horkou vodou z konvice sterilizujte sklenice. Stačí je horkou vodou přelít ve dřezu (nezapomeňte na víčka).

4. Až mléko schladne na 46 stupňů, odeberte cca 125 ml a v něm rozmíchejte metličkou 1 lžíci jogurtu.

5. Tuto směs pak přidejte do zbytku mléka a metličkou promíchejte.

6. Naplňte sklenice, popřípadě otřete okraje a zavíčkujte. Dejte do jogurtovače a nechte 10 - 12 hodin pracovat.

7. Jogurt vyndejte z jogurtovače, nechte 30 - 60 minut stát a pak přendejte do lednice.

Jogurtovač stačí úplně obyčejný, já mám skoro ten nejlevnější, mrkněte tady.

Postup č. 2 - rychlejší, jogurt bude tekutější, ale i tak výborný:

1. Sterilizujte sklenice.

2. Do sklenic nalijte mléko.

3. Do každé sklenice dejte lžičku selského bílého jogurtu (osvědčila se mi modrá Hollandia) a párkrát zamíchejte.

4. Sklenice uzavřete a dejte na 10 - 12 hodin do jogurtovače.

5. Jogurt vyndejte z jogurtovače, nechte 30 - 60 minut stát a pak přendejte do lednice.

Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig