Bramborovo-cuketové placky bez mouky

 

Sezóna cuket, ale i brambor je tady. Tyhle placky jsou rychlý a moc dobrý a můžete si je vzít s sebou do krabičky i na výlet, protože chutnají skvěle i za studena. Pokud je budete dělat jako hlavní jídlo, stačí k nim udělat dip třeba ze zakysané smetany a super oběd či večeři máte na stole.

Ingredience:

  • cca 500 g brambor
  • cca 500 g cukety
  • 2 vejce
  • 100 g kvalitní slaniny
  • 100 g goudy
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • sůl

Postup:

1. Brambory i cuketu si oloupejte a nastrouhejte najemno.

2. Směs pořádně osolte a promíchejte. Nechte cca 5 minut odstát, aby pustila vodu.

3. Mezitím si slaninu nakrájejte na kostičky, goudu nastrouhejte najemno a oloupejte česnek. Troubu si dejte předehřívat na 190 stupňů.

4. Ze směsi je nyní potřeba vymačkat vodu. Já to dělám ručně, ale dobře to jde i přes plátýnko či cedník. Snažte se vody vymačkat co nejvíc, ať se s těstem dobře pracuje.

5. Do směsi přidejte vejce, slaninu, goudu, majoránku a česnek.

6. Pořádně promíchejte a utvořte na plechu placičky.

7. Plech vložte do vyhřáté trouby a placky pečte 20 - 30 minut (záleží na velikosti a tloušťce). Cca po 15 minutách můžete placky otočit.

8. Placky jdou dělat i na pánvi - tu si pořádně rozehřejte a dejte na ni dostatek tuku (ghí nebo sádla). Placky otáčejte až když jsou zespoda pěkně zlatavé, jinak se vám budou trhat.

9. Osobně je mám radši z trouby, není s tím tolik práce a podle mě i lépe chutnají.

Podávejte buď jako přílohu k masu či grilovanému sýru nebo jako hlavní jídlo s nějakým dipem.

Dobrou chuť!

Bydlím v bytě a brambory mám doma ve speciálním třívrstvém pytli Zembag určeném na skladování brambor. Do pytle se přidá sáček s kmínovou silicí, která zabraňuje klíčení. Zembag je vyroben tak, aby nepropustil světlo, je prodyšný a hliníková fólie udržuje uvnitř dostatečnou vlhkost a ochrannou atmosféru. Brambory tak vydrží v kondici až 5 měsíců - neklíčí, nevysychají, nezelenají, neměknou. S kódem LENI10 máte na Zembag 10 % slevu. Koupit ho můžete zde.


Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig