Marokánky

by - pondělí, prosince 18, 2017

Jako další vánoční recept, který jste chtěli, abych připravila ve zdravější verzi, byly marokánky - tak jsem se na ně vrhla a nerozumím, proč musí být plné cukru, když sušené ovoce je už samo o sobě dost sladké. Používám BIO sušené nedoslazované ovoce, takže není tak krásně barevné, jako třeba sířené oslazené meruňky, které můžete koupit v každém supermarketu. Vždycky koukejte na složení! A teď už jdeme na recept. :)
Marokánky ve zdravější verzi :)
Ingredience:

50 gramů oloupaných mandlí
100 gramů různých druhů ořechů (já měla mix kešu, lískové, pekany, vlašáky)
125 ml smetany ke šlehání
50 + 50 gramů másla
50 gramů rozinek
100 gramů sušeného ovoce (já použila švestky a meruňky, ale super by byl určitě i ananas)
6 lžic mandlové mouky (jemně nasekané oloupané mandle)
trochu vanilky
vysokoprocentní či 100% čokoláda

Postup:
Mandle i sušené ovoce si nasekáme na malé kousky. Do rendlíku dáme smetanu a máslo a přivedeme za stálého míchání k varu. Přidáme nasekané kousky ovoce a ořechů a vypneme plotnu. Zamícháme a přidáme 6 lžic mandlové mouky a vanilku. Musí nám vzniknout hustá hmota. Z té pak děláme placičky na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů 8-15 minut (záleží na velikosti placiček, ale je potřeba marokánky hlídat a nepřipálit). Poté plech vytáhneme a marokánky nesundáváme! Necháme zcela vychladnout. Pokud tento krok přeskočíte, nezaručuji, že vám marokánky budou držet pohromadě. :)
Čokoládu rozehřejeme s máslem a potřeme polevou zespodu vychladlé makronky. Skladujeme v lednici v uzavíratelné krabičce.

Dobrou chuť!

Vaše Léňa
Pokud byste našli chybu, prosím, napište mi to. Snažím se po sobě vše kontrolovat, ale nikdo není neomylný.
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.

You May Also Like

1 komentářů

  1. Hmmm vrháš nové svetlo na túto tému. Nikdy som o tom nepomyslela v takejto súvislosti. Ďakujem za príspevok ��

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!