Čtenářský deník III.

Poslední měsíce to se čtením šlo z kopce. Buď jsem vážně neměla čas a nebo jsem byla z práce tak mimo, že jsem v autobuse radši zírala z okna než do knížky. Ale bylo mi líto toho času a tak jsem s sebou zase začala tahat knížky a teď už zase čtu každej den. Dneska teda tipy na další knížky, které podle mě stojí za přečtení. Jak už víte, nepopisuju tady děj, ale to, jak se mi knížka líbila/nelíbila. Děj si totiž dneska může vygůglit každý.
V mém oblíbeném Cafefinu v Praze
Francis Scott Fitzgerald - Great Gatsby

Knížku jsem si koupila na IPáku v levných knihách a jedním z důvodů bylo to, že se mi moc líbil film. Možná, že kdybych měla možnost volby, asi bych si nejprve přečetla knihu a pak teprve pustila film. Knížka vlastně skoro kopíruje události ve filmu, teda vlastně film kopíruje události v knížce. Je úzká, malá, takže ideální velikost na cestování a dobře se mi četla. Přízvisko největší anglicky psaný román 20. století a nejlepší americké literární dílo nenosí tahle knížka jen tak. Když ji člověk čte, přijde mu to stejně velkolepé, jako to bylo vykreslené na plátně kin. Při čtení téhle knížky jsem na chvíli chtěla být součástí toho všeho, nosit ty krásné šaty na ty večírky a tancovat ve víru jazzu. Poukazuje na to, jací lidé jsou a co s nimi dělají peníze - jsou pokrytečtí snobové, nosí přetvářku a nejraději se přiživují na jiných. Nutilo mě to k určitému zamyšlení nad životem, co je v něm vlastně důležité. Určitě doporučuju!

William Golding - Pán Much

První poznámka - film jsem neviděla. Druhá poznámka - chci ho vidět. Až na to budu mít. Knížku jsem četla v permanentním napětí a několikrát jsem ji s děsem zavřela a řekla si "ty kráso". A několikrát jsem se taky vracela a některé stránky četla dvakrát. Je to tak absurdně syrový a surový a to hlavně proto, že hlavní postavy jsou děti. Je fakt, že ten začátek se mi hrozně líbil, protože mi to připomnělo trošku Robinsona a to, jak jsme kdysi měli "dům na stromě" a rozdělávali si tam oheň a vařili na něm v kotlíku. Jenže pak už to přestal být pěkný příběh z prázdnin u moře. To, jak děti řeší určité situace, jak se bojí o přežití a jak se rozdělí na dva tábory a kvůli čemu, to mě dostalo. Víc prozrazovat nebudu, ale pokud jste nečetli, čtěte! 

Ray Bradbury - Marťanská kronika

Když jsem tu knížku začala číst, hledala jsem v těch řádcích pořád nějaký souvislosti. Nejdřív mi to připadalo jako sbírka povídek a to si i můžete přečíst v popisu knížky: "Cyklus povídek". A pak na konci mi došlo, že to spolu všechno souviselo. Ta knížka se mi líbila dost, hlavně tím, jak se autor snaží vykreslit lidi a to jak se k sobě/k ostatním/k přírodě/prostředí chovají a že to asi není úplně ok. Odehrává se to na Marsu, takže scifi, ale představa toho života tam, mi díky knížce přišla vcelku normální.


Ray Bradbury - 451 stupňů Fahrenheita

Ano, hned po Marťanské kronice jsem pokračovala Fahrenheitem, protože mám vydání, kde jsou tyhle dvě knížky svázány do jedné. Ze začátku jsem si těžko zvykala na styl psaní, jakým je tahle knížka napsaná, hlavně asi proto, že jsem dočetla kroniku a hned se vrhla na tohle a ono je to psané úplně jinak, i když za tím stojí stejný autor. I u týhle knížky jsem některý stránky četla víckrát. Potřebovala jsem to vstřebat a představit si to do detailu. Úplně malinko mi to připomínalo 1984. Tím, jak těm lidem někdo něco nakazuje a zakazuje a asi taky tím, že se v příběhu objevovala telestěna. Takovej útlak si asi nikdo z nás nedovede představit. Líbilo se mi, jak hlavní postava prozře, dojde jí, co dělá špatně a snaží se to napravit a nenechá se zastrašit. Povinné číst.

George R. R. Martin - Hra o trůny

Konečně jsem měla čas začít číst tuhle ságu. Samozřejmě seriál sleduju a napjatě očekávám rozuzlení. Díky knížce jsem si připomněla detaily, které už jsem za dobu sledování serií zapomněla. První knížka je vlastně prakticky stejná jako první série a to se mi líbilo. Nicméně, já měla z knižních postav trochu jiné pocity, než jak byly v seriálu prezentovány. V knížce jsem se totiž dozvěděla reálný věk postav a to, že je Robbovi 15 mě docela překvapilo! :D Pro fanouška Her o trůny je přečtení týhle knížky povinnost! A celých 850 stránek jsem stihla za 5 dní!

A co jste vy četli a zalíbilo se vám? Nechte mi tipy v komentáři!

Léňa
Pokud byste našli chybu, prosím, napište mi to. Snažím se po sobě vše kontrolovat, ale nikdo není neomylný.
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář!

Professional Blog Designs by pipdig